Danske: Möjligheter på börsen 2019

Börs De finansiella marknaderna uppför sig som om en lågkonjunktur står för dörren, men Danske Bank delar inte den utbredda oron utan ser intressanta möjligheter på aktiemarknaden även under nästa år.

Det uppger banken i en marknadsrapport inför första kvartalet 2019.

"Utvecklingen på aktiemarknaden signalerar att vi står på tröskeln till en lågkonjunktur, men vår bild är att oron är överdriven och att recessionen dröjer. Vi förväntar oss en positiv avkastning på globala aktier de kommande tolv månaderna", säger Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank.

Även om uppgången fortsätter blir det dock i samma anda som hittills i år med fortsatt nervositet till och från på världens börser.

"Vi kommer att ta två steg framåt och ett tillbaka", förutspår hon.

Enligt Maria Landeborn har aktiemarknaden fortsatt medvind från ekonomiska fundamenta.

"Tillväxten i världen har visserligen toppat men är fortfarande god, företag och konsumenter är optimistiska och arbetslösheten låg - inte minst i USA. Samtidigt är inflationen begränsad vilket betyder att centralbankerna mycket långsamt kan minska stimulanserna. Estimaten för 2019 på även en fortsatt god vinsttillväxt i bolagen på 8-10 procent globalt", uppger hon.

"Kina har dessutom öst på med både penning- och finanspolitiska stimulanser för att mildra effekterna av handelskriget, och åtgärderna bedöms börja synas i makrostatistiken under första halvan av 2019. Asien är vår favorit bland tillväxtmarknaderna", säger strategen.

Handelspolitik, penningpolitik och hur vinsttillväxten i bolagen utvecklas blir alla viktiga för hur aktiemarknaden går nästa år. I synnerhet i Europa väntas politik fortsätta sätta tonen. Brexit, den italienska budgetkonflikten med EU samt handelskriget nämns som några faktorer med potential att skakamarknaden.

"I Europa har vi valt att satsa på stabila bolag med höga utdelningar snarare än breda index. Det bidrar till mer stabilitet i portföljen när marknaden oroar sig för geopolitik, konjunktur och stigande räntor", resonerar Danske Bank.

I USA väntas ekonomin fortsätta att växa även nästa år till följd av skattesänkningar och stora infrastrukturinvesteringar. Även om den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer räntan är den fortfarande på en nivå som betecknas som stimulativ.

Danske Bank ser bleka utsikter för obligationer. Räntefonder är trots låg avkastning dock en nödvändig beståndsdel i portföljen, anser banken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -