Cannabisfastigheter - ett lugnare köp

Börs För den som vill dra fördel av cannabistrenden utan att investera direkt i volatila cannabisaktier finns en fastighetsaktie som enbart hyr ut till amerikanska bolag som producerar medicinsk cannabis.

Det vanligaste sättet att investera i cannabissektorn är att handla aktier i någon av de största producenterna. Cannabisaktierna generellt har följt med ner i den kraftiga börskorrektionen under de senaste månaderna. Många välkända producenter har rasat på börsen. Aurora Cannabis, Canopy Growth Corp och Tilray har fallit med 36, 33 respektive 6 procent under den senaste månaden.

Ett mindre volatilt och mer förutsägbart sätt att dra nytta av trenden är att äga fastighetsbolaget Innovative Industrial Properties.

Det San Diegobaserade företaget är USA:s ledande fastighetsbolag för cannabisproducenter som tillverkar cannabis för medicinskt bruk.

Innovative Industrial Properties har några av USA:s mest kända cannabisproducenter som hyresgäster. Bolaget är en amerikansk fastighetsaktie som är en så kallad Real estate investment trust (REIT).

Det är en bolagsform med särskilda beskattningsregler. En REIT är undantaget vinstskatt i gengäld beskattas utdelningarna från bolaget.

Innovative Industrial Properties äger nio stycken odlingsfastigheter för medicinsk cannabis i USA. Fastigheterna är uthyrda på långa kontrakt på mellan 15 till 20 år.

Kontrakten innehåller inflationsjusterade uppjusteringar av hyran. Hyrorna stiger med i genomsnitt 3 till 4,5 procent per år.

De två analytiker som bevakar aktien sätter köp och riktkursen ligger på 49,5 dollar per aktie. Det är ungefär där aktien handlas idag. Marknadsvärdet är 484 miljoner dollar.

På federal nivå är cannabis fortfarande olagligt i USA. Medicinsk cannabis är däremot lagligt i 33 amerikanska delstater.

Cannabisbolagen hyr yta av Innovative Industrial Properties. Under senare år har bolaget köpt fastigheter av cannabisproducenter som redan byggt anläggningar men som nu vill frigöra kapital.

Den normala affären är på mellan 5–30 miljoner dollar och kontrakten löper på mellan 10 och 20 år. Årshyresnivån ligger i genomsnitt på mellan 10 till 16 procent av det totala investeringsvärdet på fastigheterna.

Totalt äger och hyr man ut fastigheter i nio amerikanska delstater och till fem olika producenter av medicinsk cannabis. Den totala uthyrningsbara ytan är 875 000 kvadratfot. Uthyrningsgraden är 100 procent.

Hittills i år är aktien upp 53 procent. Bara under den senaste månaden är aktien upp 19 procent trots börsoron.

Bolaget grundades i slutet av 2016. Första utdelningen betalades ut i juni 2017. Man delar ut pengar kvartalsvis och just nu ligger den kvartalsvisa utdelningen på 0,35 dollar per aktie. Sedan bolaget grundades har utdelningen höjts två gånger. I nuläget ligger direktavkastningen på 2,3 procent.

Bolaget spås en ljus framtid. Omsättningen väntas öka med hela 119 procent 2019. Vinsten per aktie under väntas för 2019 ligga på 17,7 dollar och för 2020 spås den ligga på 25,22 dollar, enligt Factset. P/e-talet ligger på 25 för nästa år och på 17,7 för 2020.

Största ägare i bolaget är BlackRock som är en av världens största fondförvaltare. BlackRock äger knappt 4 procent av aktierna. En annan storägare är fondförvaltaren Vanguard som äger drygt 3 procent av aktierna.

Att investera i fastigheter som används för produktion av medicinsk cannabis är sannolikt det säkraste sättet att investera för den som vill ha avkastning och ändå vara exponerad mot sektorn. Branschen väntas fortsätta växa kraftigt framöver.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -