Lindab: Blir det någon nystart?

Aktieanalys Svag lönsamhet har tyngt Lindab-aktien en längre tid. Med tecken på dämpad medvind i både Norden och Europa tror vi både aktie och marginaler kan få fortsatt svårt att lyfta.

Lindab-aktien har åkt berg och dalbana det senaste året. Trots ett relativt svagt 2017 och genomförda åtgärdsprogram ville vinsterna inte lyfta under första halvan av 2018. Omsättningen ökade och den underliggande tillväxten var hygglig. Marginalerna pressades trots det av högre stålpriser.

I årets tredje kvartal fick dock Lindab äntligen upp resultatet. Genomförda prishöjningar och en stabilisering av stålpriserna gav effekt på bruttomarginalen. På rörelsenivå kunde därmed resultatet förbättras med nära 30 procent.

Lindab säljer produkter och system för ventilation, inomhusklimat, diverse byggprodukter i stål samt monteringsfärdiga stålbyggnadssystem. Verksamheten delas in i två affärsområden: Products and Solutions samt Building Systems.

Det sistnämnda området är det klart mindre av de två men har trots det varit en ständig källa till huvudvärk för Lindab de senaste åren. Verksamheten är projektbaserad och resultaten är väldigt ryckiga. När tiderna är goda kan Building Systems bidra starkt till resultatet. De senaste åren har dock området mest bidragit med förluster. En stor exponering mot Ryssland och Östeuropa har inte varit gynnsam.

Åtgärder har genomförts för att få ordning på lönsamheten inom Building Systems. Lindab tröttnade dock på de ständiga problemen och i våras sattes hela området på säljlistan. Intresset tycks dock ha varit  ljummet. De indikativa bud som inkommit har inte motsvarat Lindabs bild av vad verksamheten är värd.

I rapporten för tredje kvartalet skriver vd Ola Ringdahl att det är en bättre affär för Lindab att själva fullfölja det förbättringsprogram man startat inom Building Systems och ytterligare försöka stärka lönsamheten i området.

Utvecklingen för Building Systems i det tredje kvartalet var lovande. Orderingången var stark och orderboken vid kvartalets utgång rapporteras vara väsentligt större än för ett år sedan. Det var bland annat i Ryssland och Polen som efterfrågan var stark i perioden. Organiskt ökade omsättningen med 12 procent i kvartalet och resultatet förbättrades till en vinst på 14 Mkr från en förlust på 1 Mkr för ett år sedan.

Building Systems står dock för bara cirka 10 procent av omsättningen inom Lindab och en ännu mindre del av resultatet. Helt dominerande är området Products and Solutions. Det hade glädjande nog också ett bra kvartal. Omsättningen steg sammantaget med 15 procent och var rekordhög för ett enskilt kvartal. Organiskt var ökningen 7 procent.

Efterfrågan rapporteras vara god över i stort sett hela Europa men särskilt stark i Östeuropa och i Norden. De ökade volymerna och en förbättrad prisbild bidrog till att lyfta det justerade rörelseresultatet med 20 procent. Rörelsemarginalen stärktes fyra tiondelar till 9,5 procent.

I samma veva som Building Systems sattes på säljlistan aviserades även planer på att rensa i verksamheten inom Products and Solutions. Vissa områden ansågs inte ligga tillräckligt nära kärnaffären inom ventilation. Inte heller dessa delar har dock sålts av. Beskedet i niomånadersrapporten var att det trots allt finns kostnadssynergier mellan delarna.

För att tydliggöra de olika verksamheterna delas dock Products and Solutions upp i två affärsområden från och med nästa år: Ventilation Systems och Profile Systems.

Ola Ringdahl tog över vd-posten i Lindab i somras och han utlovar i niomånadersrapporten åtgärder inom hela koncernen för att förbättra den operationella effektiviteten och stärka lönsamheten. När väl lönsamheten har återställts i Lindab har Ola Ringdahl planer på att utveckla produktsortimentet och lägga till funktionalitet.

De analytiker som bevakar bolaget väntar sig enligt Factset inte någon snabb förbättring av lönsamheten. Snittprognoserna för rörelsemarginalen de kommande åren räknar in en procentenhets förstärkning fram till år 2020.

På översta raden väntas tillväxttal på 3-4 procent om året för 2019 och 2020. Med en viss förbättrad lönsamhet ökar vinsterna snabbare än så. Snittprognoserna för de båda kommande åren ligger på vinster per aktie på 6,16 kronor respektive 6,72 kronor. Det kan jämföras med innevarande års väntade 5,20 kronor.

P/e-talen för 2019 och 2020 ligger i dagsläget på 10,6 respektive 9,7. Justerat för en nettoskuld på drygt 1,2 miljarder kronor värderas rörelsen till 9,0 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Lindab-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,6 procent respektive 3,0 procent.

Lindab har haft en svag vinstutveckling de senaste åren och det kostade i slutet av förra året förra vd:n Anders Berg jobbet. Av de krafttag som aviserades i våras för att få ordning på Lindab har det dock som sagt inte blivit någonting.

Att Lindab inte kunnat få rimligt betalt för Building Systems är den största besvikelsen. Även om det tredje kvartalet var bra så har området underpresterat en längre tid och det finns en anledning till att Lindab satte det på säljlistan.

När vi sist kikade på Lindab hoppades vi att en försäljning av Building Systems skulle bli en nystart för bolaget och en trigger i aktien. Så blev det inte och aktien har hackat sig sidledes. Kanske kan den nya vd:n istället bli den nystart som Lindab, och aktien, behöver.

Trots en till synes låg värdering och med ett bra kvartal i ryggen väljer vi att ta ned rekommendationen till Neutral. Lindab har trots en stark byggkonjunktur de senaste åren haft väldigt svårt att få upp marginalerna. Utan strukturella grepp och med dämpad tillväxt att vänta i Europa och Norden är vi lite fundersamma kring möjligheterna att lyfta marginalerna de kommande åren.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Neutral 65,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -