Han samlar bra bolag på hög

Fondkommentar 500 bolag på bevakning, extrem långsiktighet och rätt timing för köp. Det är receptet för förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin som flyttat in hos Carnegie Fonder med en nylanserad globalfond.

Placera har träffat fondförvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin, som idag kan fokusera 100 procent på förvaltningen efter att i flera år drivit eget fondbolag. Han har släppt många kringsysslor som Carnegie Fonder nu sköter.

Det är andra gången gillt för Mikael Tarnawski-Berlin som ligger bakom Carnegie Fonders nya globalfond. Redan 2014 var han i kontakt med Carnegie Fonder för att höra om de ville att han skulle förvalta en globalfond med fokus på värdebolag, något som fondbolaget saknade. Just då var intresset svalt.

Mikael Tarnawski-Berlin

Mikael Tarnawski-Berlin grundade i stället aktiefonden Pandium Global år 2014 med ett tydligt fokus på att hitta undervärderade kvalitets- och värdebolag. Bolag med erkänt bra företagsledning har visat sig över tid vara bra att investera långsiktigt i. Nu fyra år senare har fonden hittat till Carnegie Fonder, och nylanserades som Carnegie Global.

”Det är skönt att komma till ett relativt stort fondbolag, med inarbetad struktur och administration. Nu kan jag släppa flera praktiska dagliga sysslor inom administration som rapportering till FI och kan fokusera hela dagarna på att leta investeringar”, säger Mikael Tarnawski-Berlin.

Vad har du för investeringsstrategi?

”Det finns mer än 50 000 börsbolag, vilket göra att det är viktigt att smalna av investeringsuniverset. Det gör jag genom leta efter stabila och bra bolag, med erkänt bra ledning och styrelse. Bolagen får gärna drivas av grundare som är duktiga och stora ägare. Bolag med bra avkastning på investerat kapital gillar jag. Det är oftast ett tecken på de har hittat en konkurrensfördel som gör att bolaget växer bra och levererar en bra vinst. Helt enkelt kvalitetsbolag med låg risk och inga förhoppningsbolag.”

”Jag läser mycket årsredovisningar och man kan säga att jag samlar bra bolag på hög. Jag har en bevakningslista som omfattar ungefär 500 intressanta bolag. Sedan väntar jag tills bolagen är undervärderade och när de nått en nivå som är intressant att investera i. Då gör jag en fundamental djupanalys av bolaget där jag ser på värdering och att affärsmodellen håller om tio år. Stämmer det med mina initiala tankar om att det är ett bra bolag med bra ledning som är undervärderat, så investerar jag.”

Hur lång investeringsperiod har du?

”När jag investerar i ett bolag tänker jag långsiktigt, investeringshorisonten ska vara på fem års sikt eller längre. Det krävs att vara långsiktigt när man jobbar med fundamentalanalys för värdering av bolag. Och det finns flera anledningar varför jag investerar långsiktigt.”

”De flesta av marknadens aktörer har kortare investeringshorisont och värderar bolaget på kommande kvartalsrapport. Då är det svårt att hitta undervärderade bolag, man behöver en längre investeringshorisont för det.

”På kort sikt sätts aktiepriset av kortsiktiga faktorer som ändrad förväntningsbild, tillgång och efterfrågan på aktien. Faktorer som är mycket svåra att analysera eller förutspå. På lång sikt driver bolagets fundamentala utveckling aktiekursen. Och det går lättare att analysera och förutspå. Ju längre investeringsperiod du har, desto mer har du statistiken på din sida, vilket gör att sannolikheten att det blir en bra investering ökar.”

Vilka typiska bolag investerar du i?

”Mitt drömbolag är bland annat ett amerikanskt försäkringsbolag som heter Markel och kallas ofta för mini-Berkshire. I USA fungerar försäkringsverksamheten annorlunda än i Sverige. I Sverige är sakförsäkringar lönsamt men i USA är konkurrensen högre och sakförsäkringsdelen är olönsam. Markel tjänar framför allt pengar på att investera pengarna från premierna från försäkringsdelen som är förskottsbetalning.”

”Markel har hittat några riktigt lönsamma nischer som de satsar på. Det är lite udda saker som festivaler, konst och styrelsearbete som kunder försäkrar med förskottsbetalning. Det gör att Markel i princip får betalt för att låna pengar som de sedan investerar.”

”Kapitalet investeras och Markel har historiskt haft en högre aktieexponering där man varit riktigt bra på att hitta lönsamma investeringarna. Han som sköter kapitalförvaltningen har arbetat mer än 25 år på Markel och sköter investeringarna extremt bra. Bolaget är också bra på att matcha tillgångar och skulder. Och substansvärdet har vuxit otroligt bra med 17 procent per år sedan börsnoteringen 1990. Bolaget har bevisat att de kan prissätta risk både på försäkringar och investeringar.”

Ett annat bolag som Mikael Tarnawski-Berlin gärna lyfter fram är ett kanadensiskt restaurangbolag. MTY Food Group äger och jobbar med utveckling av ett drygt sjuttiotal olika franchisingkoncept inom restaurangbranschen.

”Grundaren Stanley Ma kom till Kanada och sparade ihop pengar som han använde för att starta en franchise-restaurang. Han insåg snart att han inte tjänade så mycket pengar på det och att franchise-konceptet han hyrde av, tog 5–6 procent per år för ett varumärke och en meny. Han kom fram till att det var nog betydligt mer lönsamt att äga varumärket, vilket han började jobba med i stället.”

Stanley Ma

”Det är en attraktiv affärsmodell där de som har restaurangerna betalar royalty till MTY Food Group. Det kräver inga investeringar utan ger ett stadigt kassaflöde som kommer rakt in till MTY Food Group. Han har framgångsrikt köpt in nya restaurangkoncept för kassaflödet. Det är fokus på franchisekoncept som redan fungerar i mindre skala. Idag har bolaget 75 olika koncept och drygt 5 000 franchiserestauranger, både i Kanada och USA.”

”Bolaget har vuxit extremt snabbt. Den underliggande verksamheten växer eftersom restaurangernas omsättning ökar. MTY har olika restaurangkoncept inom allt från pizzakedjor till sushi och frozenyoghurt-kedjor, vilket ger en bra riskspridning.”

”Ledningen är extremt driven och duktig på att allokera kassaflödet till bra investeringar inom nya franchiseområden. När det gäller långsiktigheten så har MTY Food Group fortfarande bara en liten del av den totala marknaden. Så det finns betydande delar att växa på. Bolagets befintliga verksamhet växer med 3 - 5 procent per år. Och det har en uppsida med nya förvärv vilket adderar på ytterligare 10 – 15 procent historiskt.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -