Tre aktier med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys har hittat tre aktier som får köpsignaler, och ett av dem är ett klassiskt investmentbolag.

Stockholmsbörsen inledde veckan positivt och OMXSPI indexet befinner sig i en horisontell trendkanal på medellång sikt. Signifikant stöd finns vid 546 punkter och motstånd vid 595-600. Brott genom dessa nivåer är sälj respektive köpsignal i indexet.

Investtechs hausseindex har fallit från runt 60 för en dryg månad sedan till dagens nivå runt 30. Det indikerar att marknaden nu har en majoritet av pessimister på såväl kort som lång sikt.

I kontrast till detta står börsens insynspersoner som är mycket positiva. Investtech har registrerat 633 signifikanta köp och 178 sälj senaste månaden. Köpandelen på månadsbasis är därmed hela 78 procent. På årsbasis är köpandelen också mycket hög med 75 procent – den högsta andelen på sex år. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag och indikerar att börsen är fundamentalt billig.

Investtechs data på årstidsvariationer visar att OMXSPI i genomsnitt stigit kring 1.5 procent i december, följt av cirka sju procent fram till maj. Den årliga variationen är dock stor vilket gör att detta sammantaget har liten betydelse.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Investmentbolaget Latour visar en positiv utveckling i en stigande trendkanal på kort, medellång och lång sikt. Stigande trender indikerar att bolaget har en positiv utveckling och att köpintresset bland investerarna ökar.

Aktiens senaste slutkurs på cirka 115 kronor var en ny all-time high. Aktien har därmed brutit det tidigare motståndet och det signalerar vidare uppgång. Närmaste stödnivån finns vid 114 kronor. Det är rätt under dagens kursnivå och kan i dagsläget utgöra en bra köpmöjlighet.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Värmeteknikföretaget Nibe visar på en stark utveckling i stigande trendkanal på medellång sikt och en vidare uppgång indikeras.

En positiv volymbalans stärker trendbilden och indikerar mer aggressiva köpare än säljare och en ökad optimism bland investerarna.

Aktien har stöd vid 91 kronor och motstånd vid 109 kronor. Förhållandet mellan stöd och motstånd samt närheten till golvet i trendkanalen antyder att dagens kurs kan vara en bra ingångskurs.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

För svenska Loomis, specialiserade på värdehantering och kontantflöden, har Investtechs algoritmer inte identifierat någon trend på medellång sikt. Aktien har dock utlöst en köpsignal från omvänd huvudskuldra-formation, vilket indikerar ökad optimism och inledande stigande trend.

De positiva utsikterna stärks av positivt momentum och positiv volymbalans. Stöd finns vid 300 kronor och motstånd vid 343 kronor. Det antyder att bra risk rewardförhållande för köp.

Aktien är positiv på insiderhandel med flera signifikanta köp under september.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Volymbalans – Investtechs indikator på aggressivitet hos köpare och säljare

Investtech har utvecklat indikatorn Volymbalans som ett mått på aggressiviteten hos köpare och säljare av en aktie. Syftet var att utforma en indikator som kunde förutsäga om en aktie stod inför en uppgång eller nedgång. Tanken var att om kurs- och volym-mönster i en aktie kunde förklaras av att köparna var aggressiva och säljarna passiva, skulle detta indikera att kursen skulle stiga. På liknande sätt skulle ett mönster med aggressiva säljare och passiva köpare förutsäga att aktiekursen skulle falla.

Figuren visar att aktier med positiv volymbalans (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier med negativ volymbalans (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -