Köpvärda fonder i juni - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har som helhet inte varit någon bra period för fondsparare. Det har varit en svängig period med tidvis mycket oro.

Trots det har vi har fått se flera rekordnoteringar under halvåret, inte minsta Apple som sprängde drömgränsen 1 000 miljarder dollar i börsvärde. Efter det har Apple-aktien tappat en femte del av börsvärdet - som sagt oroligt och svängigt.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juni 2018.

Förutom Apples rekordnotering så har det händelserika halvåret även omfattat rekord på Stockholmsbörsen. Den 3 oktober nådde SIX Return Index som omfattar alla bolag noterade på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar rekordnotering. Då var årets avkastning uppe i 12,1 procent, vilket motsvarade en bra årsavkastning. Idag knappt två månader sedan är årets avkastning 1,6 procent utdelningar inräknat.

Snittavkastningen i fondkategorin Sverigefonder, enligt Morningstar är negativ sedan årsskiftet på minus 0,6 procent.

Med hjälp av en stark dollar har de amerikanska börserna tillsammans och läkemedelsbolag fortsatt dominera halvåret. I svenska kronor räknat har Nordamerika avkastat 4 procent. Den amerikanska dollarn har det senaste halvåret stärkts med 3 procent och bidrar med tre fjärdedelar av avkastningen i kronor räknat.

Tillväxtmarknaderna har haft en klar motvind av en stark amerikansk dollar i kombination med upptrappat handelskrig mellan USA och Kina. De kinesiska börserna har haft en riktigt kräftgång och nu nått rekordlåg värdering. De kinesiska fastlandsbörsernas svaga avkastning har smittat av sig på hela den asiatiska regionen. Indexet Asien exklusive Japan har haft det tyngs och backat drygt 9 procent.

Men nu är inte alla tillväxtmarknadsregioner och börser på minus det senaste halvåret. De regioner som haft högst avkastning är faktiskt två tillväxtmarknadsregioner, Latinamerika tillsammans med Östeuropa.

På Placeras tio-i-topplista har bara två fonder positiv avkastning det senaste halvåret. I relativa tal har sju av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är nöjda med.

Vi gjorde ett fondbyte inför juni. SEB Östeuropa Småbolag utgick och in på Placeras lista kom Handelsbanken Amerika Småbolag. En aktivt förvaltad småbolagsfond som investerar efter tydliga och starka teman. Det blev ett lyckat val och Fonden har avkastat bättre än kategorisnittet och är den aktiefond som har högst avkastning av aktiefonderna.

De två lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har båda fortsatt positiv avkastning. Det imponerar att Spiltans Räntefond Sverige lyckat avkasta betydligt bättre än sitt kategorisnitt som faktiskt har backat runt en procent under perioden. Det med tanke på att fonden har bland den lägsta risken i kategorin. Även lågriskhedgefonden Atlant Stability fortsätter att leverera en stabil och bra avkastning.

Placeralistans två andra blandfonder har haft ett bra halvår med en riktigt bra avkastning. Båda fonderna har avkastat 6,4 procent och det är klart bättre än kategorisnittet för Blandfonder, SEK-balanserat.

Klart tuffast har det varit för fonden Swedbank Roburs Ny teknik, som haft en riktigt tung period från slutet på augusti då flera av fondens innehav nådde rekordnoteringar. Fonden har tappat 12 procent på sex månader, vilket även är klart sämre än kategorisnittet för liknande fonder. Värt att notera är att fonden lämnade listan över köpvärda fonder i slutet på september.

Fondlistans tre blandfonder spretar åt olika håll, avkastningsmässigt. De två blandfonderna med lägst risk har backat minst och klarat sitt kategorisnitt. Sensor Select Sverige som har högre risk har haft det tufft och backat drygt 6 procent vilket är sämre än kategorisnittet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -