Köpvärda fonder i december

Köptips Världens börser fortsätter att åka jojo, men jag väljer efter intryck från min Asienresa och helgens G20-möte att göra ett fondbyte inför december.

Rapportperioden är över och aktiemarknaderna är i händerna på centralbanker och politiker mer än någonsin. Under december kommer fler av de stora centralbankerna ha räntemöten, det brittiska parlamentet ska rösta om brexit-avtalet med EU, ja listan över viktiga möten är lång.

Världens börser fortsätter att svänga under oket av handelskrig, en världskonjunktur som sannolikt toppat för denna gång och centralbanker som minska likviditeten samtidig som de riktar in sig på räntehöjningar. För den som gillar att fokusera på problem har man sannolikt den bästa av världar nu.

Visst har det varit ett händelserikt år på världen. Vi har sett flera rekordnoteringar under sensommaren, både för bolag och aktieindex. Både Apple och Amazon nådde drömgränsen 1 000 miljarder dollar i börsvärde. Samtidigt blev det rekordnotering för S&P 500 index och även för vårt eget SIX Return index.

Men det blev surare miner och nu i skrivandet stund har både Apple- och Amazonaktierna blivit runt 20 procent billigare. Samtidigt hittar vi börser som nått historiskt låga värderingar. De kinesiska fastlandsbörserna har i år tagit täten bland förlorarbörserna och har nu nått historiskt låga värderingar. Även den tekniktunga Seoulbörsen har haft en svag utveckling med sannolikt världens lägsta värdering som resultat.

I Europa hittar vi Londonbörsen som inför brittiska underhusets omröstning om utträdesavtal från EU som även den värderas på historisk låga nivåer.

Det är inte bara aktier det svänger om vi har ett oljepris som nådde fyra årshögsta i början på oktober men som nu handlas 30 procent lägre.

För den som vill läsa mer om händelserna och den fullspäckade december månaden hänvisar jag till Placeras makrostrateg Pekka Kääntäs Marknadssyn för december. Pekka ökar aktieandelen från 60 till 70 procent inför december.

Jag gör ett fondbyte inför december. Handelsbanken Nordiska Småbolag får lämna plats för en asiatisk indexfond. Det finns flera faktorer som talar för Asien, trots att flera av de asiatiska börserna har haft en svag utveckling i år. Enligt Morningstar har kategorisnittet för Asienfonder exklusive Japan backat med drygt 6 procent i år – alltså inga fondvinnare.

Asien har idag över hälften av världsekonomin och fyra av de fem snabbast växande länderna finns i regionen. En snabbt växande medelklass och halva jordens befolkning är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt.

Andra viktiga faktorer på sikt är de som ligger bakom tillbaka gången i år. Handelskonflikten mellan USA och Kina anses i år varit en våt filt över regionen. USA har infört tullar på kinesiska varor med 10 procent och mycket elände är redan diskonterat i dagens kurser. Nu ser det ut som det blir 90-dagars vapenvila och om parterna kan närma sig ett avtal varandra finns det en stor uppsida i kinesiska och asiatiska investeringar.

Årets starka dollaruppgången stödd av flera räntehöjningar från den amerikanska centralbanken har också skapat problem för delar av regionen i år. Kan det bli så att vi får en sista höjning i december och en lugnare ränteutveckling 2019 än marknaden räknat med, borde det minska dollarns attraktionskraft och ge Asien luft under vingarna.

Sist men inte minst är Kinas ekonomiska utveckling en avgörande faktor. I år har marknaden oroat sig för längre tillväxt, frågan är om förväntningarna nått botten?

Årets svaga utveckling i Asien har gjort att de lokala kinesiska börserna handlas på historiskt låga nivåer och vissa sektorer som kinesiska banker har nått bottenvärdering. Även Seoulbörsen som är näst största finansmarknad efter Kina är mycket billig. Fjolårets asiatiska teknikgiganter BAT-bolagen, Taiwan Semiconductors och Samsung Electronics som vid årsskiftet framstod som övervärderade har backat mycket i år. Och framstår nu som relativt billiga i alla fall i ur ett historiskt perspektiv.

Visst är det kanske lite av en högriskinvestering att handla Asien nu, men för den som tycker och tror som jag att det gått ner lite för mycket kan det vara intressant. Jag tar in Swedbank Robur Access Asien på listan över köpvärda fonder. Det är en indexfond som så långt som möjligt investerar efter MSCI Asia ex Japan index.

Totalt investerar fonden i tio länder och största land är Kina på 35 procent följt av Sydkorea med 18,5 procent.  Investeringar görs i runt 550 bolag och inget innehav väger mer än 5,2 procent. Teknikinvesteringar är den största sektorn med 28 procent näst störst är finansbolag på drygt 25 procent. Det tio största innehaven väger 25,7 procent.

De tre senaste åren har Swedbank Robur Access Asien levererat en bra riskjusterad avkastning och avkastat lite bättre än kategorisnittet av liknande fonder och jämförbart index. Den har belönats med tre stjärnor av Morningstar.

I år har fonden presterat i toppen av kategorin och vi tror att fonden har bra förutsättningar att gå bättre än kategorisnittet av liknande fonder vid fortsatt svängigt börsklimat.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Den som tror att aktiemarknaderna vänder upp och vill ta mer risk hänvisar vi till våra fyra andra fonder inom segmenten hög respektive högre risk.

För den som vill ha lägre risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna med låg risk och medelriskfonder.

I medelrisksegmentet finns Sensor Sverige Select, indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix och den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond.

Lågriskfonderna utgörs av lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

HÖGST RISK

Basfonder

Swedbank Robur Access Asien: Det är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Asia exklusive Japan. Det omfattar totalt tio länder, varav sex har tillväxtmarknadsstatus.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

UB Infra A: Aktivt förvaltad infrastrukturfond som placerar i stabila infrastrukturaktier som el-, gas- och vattenbolag, företrädesvis i OECD-länderna.

Handelsbanken Amerika Småbolag: Förvaltarna letar små och medelstora amerikanska bolag utifrån ett antal långsiktiga teman.

Jupiter European Growth: Alexander Darwall letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. 

Norron Active RC: Aktiv förvaltning som letar investeringar fritt från påverkan av index. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererar en väldigt hög avkastning sett till den risk man tar.

MEDELRISK

Basfonder

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

Sensor Sverige Selecta: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant StabilityFonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendationer hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Decemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Riskfyllt - men vi höjer aktiedelen

Köpvärda fonder i december

Placeras tolv köpvärda aktier

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
UB Infra A Köp 1 491,97 -
Köp 836,77 -
Jupiter European Growth L EUR Acc Köp 340,88 -
Norron Active RC SEK Köp 325,18 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 267,37 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 254,79 -
Sensor Sverige Select A Köp 228,76 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,73 -
Atlant Stability Köp 1 361,68 -
Swedbank Robur Access Asien A Köp 231,73 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -