Efter G20: Riskaptiten är tillbaka

Makrokommentar G20-mötet och mjuka räntebesked från den amerikanska centralbanken har satt fart på riskaptiten. I veckan får vi nya penningpolitiska signaler och en uppdatering av läget i världsekonomin.

Utfallet från helgens G20-möte blev ungefär så bra som man kunde hoppas. USA och Kina pausar ytterligare handelsåtgärder i 90 dagar i syfte att ge utrymme för förhandlingar. Dessutom har den amerikanska administrationen gett besked om att Kina är beredda till vissa eftergifter och ska bland annat kraftigt öka importen av amerikanska varor och minska biltullarna. Att det dessutom blev ett slutdokument, om än lite urvattnat, som alla skrev under på ska väl också läggas i den positiva vågskålen. Det mesta talar därför för en fin start på veckan.

Redan förra veckan vände de flesta börser uppåt och den svenska börsen steg med 2,7 procent medan den amerikanska rusade uppåt med hela 4,8 procent (S&P500). Den stora triggern bakom uppgångarna var att den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell gav ett mjukare räntebesked än väntat i samband med ett uttalande i förra veckan.

Det tolkades som att banken börjar närma sig toppen på den här räntehöjningscykeln, även om det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet pekar mot att det nog ändå blir en räntehöjning i december. En viktig pusselbit inför det penningpolitiska mötet den 19 december får vi när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för november publiceras på fredag, och som alltid i dessa dagar är det löneökningarna som är i främsta fokus. Värt att hålla koll på är också den utfrågning av Jerome Powell som sker på onsdag och där han sannolikt kommer att pressas gällande detaljer.

Även oljepriset har fått sig en liten boost efter G20-möte där den ryske presidenten Vladimir Putin och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman hade ett enskilt möte och tycks överens om åtgärder för att balansera oljemarknaden. Ett OPEC-möte inklusive Ryssland inleds på torsdag och efter det får vi se om man lyckas komma överens om substantiella åtgärder.

Men om det kommit en del positiva signaler så saknas det inte bekymmer i världsekonomin. Ett sådant är att avmattningen i den globala tillväxten. Därför blir veckans inköpschefsindex för industri- respektive tjänstesektor viktiga värdemätare på tillståndet. Hyggliga siffror lär spä på riskaptiten medan negativa överraskningar lär ge investerare lite huvudbry.   

Nu till helgen fanns dessutom risken att den amerikanska statsapparaten skulle stängas eftersom USA återigen slår i skuldtaket. Nu tycks en temporär förlängning vara möjlig bisarrt nog på grund av att den tidigare presidenten George H W Bush avlidit. Det bidrar till att tiden för att nå en uppgörelse minskar och att det därför kan bli en förlängning på några veckor.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det finns en risk för lite av negativa överraskningar vilket kan ta bort en del av euforin efter G20-mötet. Det svenska indexet väntas ha backat en aning men hålla sig uppe på en hygglig nivå. I alla fall om man ska utgå från förra veckans konjunkturbarometer.

Tisdag

Tämligen lugnt på makrofronten. Den australiensiska centralbanken väntas ligga still med räntan den här gången. Ekofinmöte med bland annat Brexit, Italiensk budget och handelsfrågor på agendan. Troligen lite press på både Storbritannien och Italien vilket kan bidra till lite nervositet, framför allt i dessa länder.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Lite lägre siffror än i oktober men ändå betydligt högre utfall än i industrin är att vänta. Håll också koll på Mäklarstatistiks siffror över boprisutvecklingen. Skulle inte förvåna om vi får se en lite avmattning i bostadspriserna. Mycket fokus också på utfrågningen av Fed-chefen Jerome Powell i kongressen och då framför allt om han återupprepar förra veckans lite mjukare tongångar.

Torsdag

OPEC inleder sitt tvådagarsmöte i Wien. Putin och den saudiske kronprinsen tycks vara överens om att försöka återställa balansen på oljemarknaden och oljepriset kan nog fortsätta uppåt inför mötet. Sen får vi se hur utfallet av mötet blir och om man når en överenskommelse som mer definitivt kan vända på trenden för oljepriset.

Fredag

De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för november väntas visa på fortsatt stabil sysselsättningsutveckling och låg arbetslöshet. Håll extra koll på löneutvecklingen eftersom ett överraskande högt utfall skulle sätta förnyat tryck på Federal Reserve att gå fram med fler räntehöjningar än vad som nu ligger i korten. Det skulle sannolikt bidra till en svag avslutning på börsveckan.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -