Efter G20-mötet: Sorg eller glädje?

Makrokommentar På finansmarknaden går många och laddar nervöst inför det G20-möte som nu inleds i Buenos Aires. Handelskriget, tillståndet i världsekonomin och oljepriset är tre frågor som står i fokus.

Det var länge sedan ett G20-möte var så upphaussat som det som inleds i Buenos Aires idag, fredag. Vi får nog gå tillbaka ända till finanskrisens dagar för att hitta något som når (och faktiskt överträffar) dagens sammankomst i förväntningar och dignitet.

Sedan dess har G20-mötena, i alla fall ur finansmarknadens perspektiv, fått allt lägre tyngd och utfall. Och med Donald Trumps inträde på scenen har det internationella samarbetet fått sig ytterligare en törn.

Den här gången finns det dock ett flertal tunga frågor att ta itu med även om en del av dem kommer att handhas utanför det officiella protokollet.

Handelskonflikterna

Det absolut viktigaste som sker i samband med G20-mötet är det toppmöte som ska hållas mellan presidenterna Trump och Xi Jinping. Det är det första toppmötet mellan dessa två herrar på över ett år och givetvis är det handelskriget mellan USA och Kina som är i fokus för diskussionerna. Att parterna skulle någon form av avtal är nog att hoppas på för mycket men på finansmarknaden hoppas man ändå på konstruktiva diskussioner som ger mer tid för förhandlingar.

Annars riskerar ju Donald Trump att höja importtullarna på kinesiska varor från 10 till 25 procent från årsskiftet. Dessutom öka på antalet varor som berörs från dagens 200 miljarder dollar till i princip all Kina-import. Från kinesiskt håll hotar man i sin tur med motåtgärder men den kinesiska ledningen har också antytt att de står redo med vissa eftergifter.

Möjligen kan en skakig finansmarknad ha gett Donald Trump lite skrämselhicka men i det senaste Twitterflödet har också framkommit att han tror att amerikanska hushåll har lätt att svälja åtgärderna och att han dessutom ser de kinesiska tullarna som en viktig inkomstkälla till den amerikanska statskassan. Så att ha lågt ställda förväntningar på utfallet kan kanske vara en bra idé.

Bland annat gör storbanken Goldman Sachs bedömningen att det mest sannolika utfallet av Triumps och Xi JInpings möte är en eskalering av handelskonflikten länderna emellan. 

Dessutom lär Angela Merkel ta upp hotet från Donald Trump att införa biltullar.    

Världsekonomin

Något som möjligen kan göra ovanstående herrar lite försiktigare är tecknen på att världsekonomin svalnar av blir allt tydligare. Det här syns bland annat i OECD:s ledande indikator som är en viktig mätare på hur världsekonomin väntas utvecklas framöver. Den nedåtgående trenden i den indikatorn har blivit allt tydligare under 2018.

 

Under natten mot fredag fick vi dessutom se kinesiska inköpschefsindex som backade ytterligare i november och där industriindexet kröp ända ner till den kritiska 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Ett ytterligare tecken i tiden är att såväl Tyskland som Sverige redovisat BNP-nedgångar under årets tredje kvartal, även om det också finns skäl att tro att nedgångarna var tillfälliga. Men det här är två tunga exportekonomier som är viktiga värdemätare på tillståndet i världsekonomin.

Med relativt tomt i arsenalen hos många stora centralbanker så krävs det andra lösningar för att mota en möjlig kommande lågkonjunktur, och en eventuell eskalering av handelskonflikterna kommer därför vid en mycket olämplig tidpunkt. Istället vore mer samarbete och synkronisering i världspolitiken vara önskvärt.

Oljepriset

En tredje diskussionspunkt som lär dyka upp men också behandlas utanför det ordinarie protokollet är oljepriset. Priset på olja har fallit dramatiskt under senare tid och har åter halkat under 60 dollar per fat.

En utveckling som Donald Trump, tillsammans med många andra, jublat åt men som slår hårt mot flera oljeproducenter. Inte minst Saudiarabien som ökat sina utgifter kraftigt under åren och behöver ett högt oljepris för att hålla finanserna i någorlunda schack. Saudiarabien befinner sig dessutom på defensiven efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi och enligt de senaste uppgifterna har Donald Trump inte för avsikt att träffa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på tu man hand.

Däremot ska den ryska presidenten Vladimir Putin och den saudiska kronprinsen ha ett enskilt möte. Där kommer parterna sannolikt att lägga upp strategin inför det kommande OPEC-mötet som inleds den 6 december. Återstår att se om mötet utmynnar i några signaler som kan få oljepriset att rekylera upp.

Slutligen ska sägas att när ett möte eller en makrohändelse är så här upphaussad så slutar det ofta med ett stort jaså. På marknaden har de flesta hunnit positionera sig och ta ner risken. Det mesta talar också för att allt slutar med en tämligen urvattnad slutkommuniké på lördag eftersom det i mycket handlar om Donald Trump mot större delen av resten - och den förstnämnde väger så klart tyngst.

Den här gången kan det ändå vara värt att hålla i hatten när börserna öppnar på måndag. Det kan bli både ett glädjerus och en sorgens dag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -