Månadens mest köpta fonder

Fonder Avanzas kunder dumpar aktiefonder och satsar på hedgefonder och infrastrukturfonder i november. Se de mest köpta fonderna här.

Precis som föregående månad så fortsätter antalet fondbyten bland Avanzas kunder att minska även i november. Det är främst aktiefonder som säljs av.

”Den frostiga börshösten har fått fondspararna att dra ned på risken. Spararna väljer istället försiktigare bland- och räntefonder samt hedgefonder där vi ser de största inflödena på över två år”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Den populära hedgefonden Gladiator, som stänger för nyinsättning i december, är månadens mest köpta fond.

Hedgefonder lockar med sina friare placeringsregler, vilket kan ge positiv avkastning oavsett börsläge. Men faktum är att hittills i år så har majoriteten av dessa fonder misslyckats.

”Spridningen är stor och vill man spara i en hedgefond gäller det att noga utvärdera faktorer som fondens historik, risknivå, avgift och förvaltarens erfarenhet”.

Infrastrukturfonder är en nykomling i köptoppen och ytterligare ett tecken på privatspararnas något svalare börssyn.

”Infrastrukturfonder kan vara ett bra komplement till den som har ett relativt långsiktigt sparande, men som ändå vill sänka risken i portföljen något”.

”Dessa fonders värde varierar ofta mindre än en vanlig globalfonds, då infrastrukturinvesteringar är relativt konjunkturoberoende och deras projekt ofta väldigt långsiktiga”.

På säljsidan dominerar teknikfonder, som också tillhör månadens fondförlorare. Swedbank Robur Ny Teknik som byter förvaltare är till exempel månadens mest sålda fond.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -