Handel med onoterade aktier – vilka är fördelarna

ANNONS Att köpa aktier i bolag som ännu inte har introducerats på börsen har tidigare i princip varit omöjligt för 99 procent av befolkningen. Samtidigt är det i just den här typen av bolag som den största potentialen finns.

– Det är i början av ett företags resa som de riktigt stora värdena skapas, säger Carl Johan Högbom på crowdfundingbolaget Pepins.

Aktiebaserad crowdfunding låter privatpersoner köpa aktier och bli delägare i onoterade bolag, alltså företag som ännu inte introducerats på börsen. Det är något som tidigare bara varit förbehållet proffsinvesterare och ett fåtal privatpersoner med stora kontaktnät. Genom Pepinsmodellen kan nu vem som helst investera allt från 500 kronor och uppåt i bolag de gillar och tror på.

Onoterade tillväxtbolag har historiskt sett stått för den högsta tillväxten i ekonomin och genererat den bästa avkastningen över tid.

– Potentialen för tillväxtökning är bättre än bland större stabila börsbolag. Samtidigt måste man såklart vara medveten om att risken är större i onoterade aktier. Risk och avkastningspotential hör ihop, säger Carl Johan Högbom, tidigare vd på Stockholmsbörsen som säkrar kvalitet och kontroll på Pepins.

Nyfiken på att veta mer? Läs mer om Pepins-modellen!

Kunskapen kring onoterade aktier är liten eftersom möjligheten att investera i dem i princip har varit obefintlig tidigare, anser han.

– För den som ändå hade möjlighet att handla med onoterade aktier tidigare har vi nu förenklat processen avsevärt. Det är inte svårare att köpa aktier hos oss än det mesta annat på nätet. Man kan till exempel betala med Swish.

Pepins leder den svenska utvecklingen inom aktiebaserad crowdfunding och är ensamma i Sverige om att stå under Finansinspektionens tillsyn. På Pepins kan privatpersoner investera och bli delägare i tillväxtföretag från 500 kronor och uppåt – på samma villkor som proffsen.

– Vi ger – till skillnad från bankerna – ingen förtur eller större tilldelning till vissa ägare, utan det är först till kvarn som gäller, säger Carl Johan Högbom.

Medlemmarna på Pepins kan också sälja eller köpa fler aktier vid specifika handelstillfällen, vilket är unikt på den svenska marknaden. Handeln sker kvartals- eller månadsvis. All handel samlas upp till fasta tillfällen, vilket också ger bolagen möjlighet att mellan handelsperioderna fokusera på att utveckla sin verksamhet i stället för att hantera aktiemarknaden. Det uppmuntrar till långsiktighet.

– Genom att vi även har handel i våra crowdfundade aktier så får fler människor chans att bli delägare under resans gång. Samtidigt blir du som investerare inte inlåst på obestämd tid, något som ytterligare bidrar till att göra den här formen av investering tillgänglig för fler människor.

Så hittar du bolagen med stor potential.

När du investerar i onoterade aktier är det viktigt att tänka långsiktigt och att komma ihåg att en hög avkastningspotential också innebär en högre risk. Därför är det viktigt att sprida dina risker i minst 10, gärna 20 olika bolag. En annan klok strategi är att inte lägga mer än mellan tio och tjugo procent av ditt investerbara kapital i den här typen av investeringar – att sprida riskerna innebär med andra ord att du bör spara inom flera typer av tillgångar, t ex noterade och onoterade aktier och dessutom i flera olika aktier i respektive tillgång.

– Vi genomlyser alla bolag men jag tycker att du ska läsa de dokument vi tagit fram om bolaget innan du bestämmer vilka företag du ska bli delägare i. Sedan blir det både roligare och lättare att sätta sig in i fakta om bolaget och branschen om du gillar produkten eller tjänsten, säger Carl Johan Högbom.

Fakta:

Onoterad aktie – En aktie från ett bolag som inte handlas på börsen. Dessa har en kapitalinkomstskatt på 25% och inte 30% som annars gäller för noterade aktier.

Nyemission - När ett aktiebolag ger ut nya aktier. Syftet är få in nya pengar i företaget, till exempel för att finansiera en expansion.

Aktiehandel – Handel i befintliga aktier mellan köpare säljare (=befintliga ägare). Pengarna kommer alltså inte bolaget tillgodo utan aktier och pengar byter ägare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -