Förvaltaren: ”Kina-aktier otroligt billiga”

Fonder De kinesiska börsbolagsvinsterna väntas stiga med mellan 12–15 procent 2019 trots handelskrig. Särskilt intressanta just nu är utbombade kinesiska försäkrings- och bankaktier och it-bolagen, enligt Eastspring Investment.

Hittills i år är de kinesiska marknaderna ner cirka 20 procent. Det innebär att de befinner sig i en så kallad björnmarknad.

”Förra året steg de kinesiska börserna med 53 procent så att börserna i år gått ner 20 procent är kanske inte så konstigt. Nu är marknaderna billiga och förväntningarna är låga”, säger Eastspring Investments Hongkongbaserade portföljförvaltare Ken Wong. Ken har arbetat för Eastspring i sex år.


Ken Wong.

Eastspring Investment är fondförvaltaren Prudentials asiatiska del. Prudential har ett sammanlagt förvaltat kapital på 195 miljarder dollar.

Kinas tillväxt är idag runt 6,2 procent. Historiskt sett är det lågt.

”Kina har problem, men så länge de kan kontrollera det så finns det absolut inget skäl till varför de inte skulle kunna fortsätta att växa. I sin ekonomiska utveckling befinner sig Kina på samma nivå som USA och Tyskland under 1970-talet. Från mitten på 1970-talet växte de runt 3 procent per år fram till mitten av 1990-talet.”

”Det finns inte en möjlighet att tillväxten i Kina kommer att vara så här hög fortsättningsvis. Om de från den här nivån skulle fortsätta växa i den här takten måste de öka utlåningen kraftigt, men det är inte hållbart.”

Enligt Ken Wong måste Kina satsa mer på att få upp den inhemska konsumtionen.
”Man måste rikta mer fokus på inhemsk konsumtion och mindre på investeringar och export. Det är här som tillväxten kommer att finnas framöver. Den inhemska konsumtionen i Kina står bara för 53 procent av BNP. I USA och Japan är motsvarande siffra upp på 75–80 procent.”

Om man ser till bolagsvinsterna kommande år så förväntas dessa stiga mellan 12–15 procent under 2019. Det är högre än vad det legat under de senaste åren. Särskilt intressanta är bankaktier.


CSI300

”Kinesiska banker ser intressantare ut nu än på länge även om det fortfarande finns kvar mycket dåliga lån. Det är också skälet till att kinesiska banker är så lågt värderade just nu. P/b-talen ligger på 0,7, vilket är väldigt lågt för en bank. Amerikanska banker handlas på p/b-tal på 1,5-2,0. När det var som värst för Japan på 1990-talet så handlades deras banker till p/b-tal på 0,5.”

Också generellt sett är värderingarna för kinesiska aktier är låga just nu.
”Indexet MSCI China handlas på p/e-tal på 10 för nästa år. CSI 300 som är ett index för kinesiska fastlandsaktier handlas till p/e-tal på 9,7 och p/b-tal på 1,5. Jämför du det med USA är det otroligt billigt.”

Eastspring gillar också kinesiska försäkringsbolag.
”Vinsterna kommer att bli bra här under 2019.”

De största innehaven har man dock i de kinesiska it-drakarna Tencent och Alibaba. Det tredje största innehavet har man i China Construction Bank. Fonden får investera maximalt 10 procent av tillgångarna i ett aktieslag.

Totalt har Eastspring Investments Kinafond ett förvaltat kapital på cirka 2 miljarder dollar. Just nu äger man 38 olika aktier.

Aktier man undviker är mobiloperatörer och bostadsutvecklare.
”Vi gillar inte mobiloperatörer som China Mobile. Anledningen till det är att tillväxten framöver inte ser så bra ut. Vi vet inte heller hur stora investeringarna kommer att bli för 5G i Kina.”

”Vi är också försiktiga när det gäller den kinesiska fastighetsmarknaden. Marknaden har redan fallit en del. Det vi ser nu är att även stora stabila fastighetsutvecklare tvingas betala höga räntor när de tar lån. Vi har varit underviktade både fastigheter och telekom och det har varit till vår fördel under det här året.”

En sak som dock fortsatt talar för den kinesiska fastighetssektorn är att människor i hög utsträckning sparar och att man gärna sparar i just fastigheter. Sparkvoten i Kina ligger på 40 procent av lönen.

”Människor kommer att fortsätta köpa lägenheter. Mentaliteten i Kina är fortfarande i stor utsträckning så att man sparar i lägenheter och fastigheter. Det är så man alltid sett på saken och landet har alltid haft en hög sparkvot.”

En intressant vinkel på den kinesiska aktiemarknaden är att aktieägandet inte är särskilt spritt bland befolkningen. Idag äger 12 procent av kineserna aktier. I USA är motsvarande siffra en tredjedel.

”I takt med att välståndet ökar och allt fler börjar sätta in sina pengar på aktiemarknaden finns det potential till en uppvärdering.”

Totalt finns det drygt 3000 noterade kinesiska bolag. Kinesiska staten är fortfarande storägare i många bolag. I takt med att ekonomin öppnas upp kommer de att sälja sina innehav. Det kommer i sin tur att öka den så kallade free floaten.

Idag står Kina för 36 procent av MSCI Asia om man bortser från Japan.
”Snart kommer kinesiska aktier att utgöra en så stor del av indexet att man måste exkludera Kina. Det blir samma som för Japan på 1980-talet.”


MSCI Asia

En sak som bekymrar många kinainvesterare är handelskriget med USA.
”Många är rädda för handelskriget med Kina men om man ser till de noterade bolagen på de kinesiska börserna så kommer bara 6 procent av omsättningen från export till USA. Kina är mindre exportkänsligt än vad folk i allmänhet tror.”

Hur påverkar handelskriget börserna?
”Det är mest brus. Det är inte något som folk ligger sömnlösa över. Kina och USA är lika beroende av varandra. Amerikanska biltillverkare säljer fler bilar i Kina än vad de gör i USA. Ett handelskrig påverkar både länderna. Det finns inte på kartan att det inte kommer att komma någon form av överenskommelse.”

Vad gör Kina för att lindra effekterna?
Om Kina märker att näringslivet påverkas för mycket kommer de att vidta stimulansåtgärder som att sänka skatten. De kan också sänka räntorna. De kan också satsa mer på den nya sidenvägen som handlar om infrastruktur i Asien och Afrika”, säger Ken Wong.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -