Flödena vänder till värdeaktier

Fondkommentar Det finns flera signaler som tyder på att investerarna för första gången på flera år börjar föredra mer stabila och förutsägbara värdeaktier.

Att vara värdeinvesterare som i huvudsak investerar i stabila välskötta lågt värderade bolag med stabil vinsttillväxt, har varit tufft de senaste åren. Historiskt brukar värdeinvesterare luta sig tillbaka på lång ekonomisk akademisk forskning som visar att över tid avkastar värdeaktier mer än tillväxtaktier. Den senaste glansperioden för värdeinvesterare var när internetbubblan sprack år 2000 fram till den amerikanska bolåne- och finanskrisen 2008.

Efter det har tillväxtbolagsaktier som FAANG-bolagen och BAT-bolagen utklassat det mesta på världens börser. När man ser på listan över fondvinnare de tio senaste åren, så toppas listan av teknikfonder, bioteknikfonder och amerikanska tillväxtbolagsfonder.

Äntligen ser det ut att lossna det för värdebolagen och defensiva aktier. Den senaste tidens kurskollaps i amerikanska teknikaktier har gjort att kapitalet letat sig till mer defensiva värdebolag. Här pratar vi om sektorer som telekom, energi, fastigheter och Utilities.

Den senaste månaden har S&P 500 Index Value index, som mäter utvecklingen för amerikanska värdebolag, stigit med en halv procent. Största bolag i index är Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway, storbanken JP Morgan Chase och den gamla Standard Oil spin-offen Exxon Mobile.

Index & Fondkategorier 1 m % 3 m % 6m % i år %
S&P 500 Index 0,0 -8,9 0,3 9,4
S&P 500 Index Growth -3,5 -11,0 -0,6 13,3
S&P 500 Index Value 0,5 -6,3 1,3 7,0
Nasdaq 100 index -5,3 -13,2 -2,8 13,3
Globala teknikbolagsfonder -4,0 -13,0 -6,3 8,6
USA, Tillväxtbolagsfonder -3,4 -10,0 -1,4 12,1
USA, Värdebolagsfonder -1,1 -7,5 0,5 7,2
Europa, Tillväxtbolagsfonder -2,0 -12,8 -9,8 -2,7
Europa, Värdebolagsfonder -1,6 -10,2 -12,2 -5,4
MSCI Emerging Markets Growth Index 1,5 -12,5 -15,0 -8,0
MSCI Emerging Markets Value Index 5,5 -4,7 -10,5 -5,5
Källa: Morningstar & Infront den 26/11-2018 avkastning i SEK.        

 

Just 0,5 procent i avkastning låter kanske inte mycket, men samtidigt har motsvarande index S&P 500 Growth Index sjunkit med 3,5 procent. Ett index där Apple, Microsoft Amazon och Facebook är de största bolagen.

En fördel på 4 procentenheter för värdebolagen, den senaste månaden. Det är en tydlig överavkastning på den korta perioden. De fonder som har tydligt värdefokus på den amerikanska marknaden har klarat sig bättre än motsvarande teknikfonder på både en månad, tre månader och det senaste halvåret. Men så ser det inte ut i Europa.

Värdebolag noterade på tillväxtmarknader har för första gången på sex år haft en klart högre avkastning än motsvarande tillväxtbolag. I ärlighetens namn har värdebolagen sjunkit mindre än tillväxtbolagen sedan årsskiftet. Men den senaste månaden har värdebolagen haft en tydlig överavkastning då MSCI Emerging Markets Value index stigit hela 5,5 procent jämfört med motsvarande index för tillväxtbolagen som har stigit med 1,5 procent.

Mycket av nedgången för tillväxtbolagens svaga avkastning på tillväxtmarknaderna beroende på att BAT-bolagen tillsammans med sydafrikanska media- och internetbolaget Naspers haft en mycket svag utveckling i år. Och nu har ju teknikfrossan spridit sig västerut till de amerikanska FAANG-bolagen.

Avkastning för BAT-bolagen och Naspers  1 m % 3 m % 6m % i år %
Baidu -3,1 -20,1 -25,0 -21,9
Alibaba  9,5 -13,4 -21,5 -9,3
Tencent Holdings 16,8 -15,8 -24,8 -25,2
Naspers -3,8 -29,9 -30,2 -35,5
Källa: Infront        

 

Frågan är om tillväxtmarknadernas värdebolag även är en ledande indikator på vad som ska komma att hända i USA och Europa inom en snar framtid.

Värdebolag tenderar att gå bättre när inflationen tar fart och räntehöjningar står för dörren, precis som nu. En högre ränta minskar framtida kassaflöden och vinster. Det är särskilt utmanande för snabbväxande tillväxtaktier, där man sätter stor tilltro till just framtida vinster.

Frågan är om vi närmar vi oss ett scenario som vid teknik- och internetbubblan år 2000.

Då höjde FED räntan under 1999 och in i 2000-talet, drivet av stigande inflationsförväntningar. Tillsammans med skyhög värdering fick det bubblan att brista. Det utlöste en tydlig sektorrotation ut från högt värderade teknik- och internetaktier till defensiva värdeaktier med starka balansräkningar och stabila intäkter. Skillnaden mot nu är att dåtidens teknik- och internetaktier var extremt högt värderade och framförallt var det få bolag då som tjänade några pengar på nedersta raden.

Idag tjänar de ledande FAANG + BAT-bolagen astronomiskt mycket pengar och har enorma kassor redo för återköp och bolagsköp. Men värderingen är på sina håll fortfarande hög med p/e-tal norr om 100.

Eller är det som teknikfondsförvaltarna argumenterar, oavsett om räntorna stiger och den globala konjunkturen viker så kommer teknikbolagen att generera en relativt starkt tillväxt, då de rider på starka strukturella och ofrånkomliga trender.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -