Teknikfrossan drar sig västerut

Fondkommentar De stora amerikanska och kinesiska teknikbolagen har länge drivit den globala aktieuppgången. Men uppgången har kommit av sig helt.

De senaste månaderna har investerarnas sentiment för teknikaktier förändrats betydligt. De hajpade amerikanska FAANG-aktierna har tappat betydligt i värde och ser nu ut att gå samma väg som de kinesiska BAT-aktierna.

Placera har tidigare skrivit om de stora teknikdrakarnas olika utveckling i år. I texten Därför utklassar FAANG BAT-bolagen berättade vi om att kopplingen mellan akronymerna har brutits tidigare i år. Men nu ser det ut kopplingen åter börjar gälla, i och med FAANG-bolagens stora kursfall.

De kinesiska BAT-bolagen ser ut att vara en ledande teknikaktieindikator. Efter deras stora kursnedgångar har nu FAANG-bolagen plockat upp stafettpinnen med tydliga kursnedgångar.

BAT-bolagen som består av sökmotorbolaget Baidu, e-handelsgiganten Alibaba och internetkonglomeratet Tencent inledde året starkt som alla andra aktier. Tencent Holdings seglade upp som Asiens klart största bolag mätt i börsvärde och aktien nådde en rekordnotering den 23 januari. Efter en rad motgångar med framförallt nya mobilspelslanseringar har aktien tappat runt 38 procent i värde sedan toppen.

Sökmotorbolaget Baidu har klarat sig bättre och har i år förlorat runt 20 procent av börsvärdet. Det BAT-bolag som har klarat året bäst är e-handelsjätten Alibaba med en nedgång på drygt 11 procent sedan årsskiftet. Men mätt från rekordnoteringen i början på juni är nedgången desto större, minus 28 procent.

Det är en stor kontrast mot fjolåret då BAT-bolagen hade uppgångar på mellan 40 till 100 procent.

Nu ser BAT-bolagens stora nedgångar ha spridit sig till de amerikanska FAANG-bolagen. Efter de senaste veckornas teknikfrossa för amerikanska teknikaktier har nu de amerikanska FAANG-bolagen i genomsnitt tappat runt 20 procent sedan toppen i slutet på augusti.

Värst drabbat av FAANG-bolagen är Facebook, som sedan andra kvartalets svaga rapport den 26 juli, från rekordnoteringen 217,5 dollar per aktie till 134. Det motsvarar en nedgång på 38 procent, alltså helt i nivå med Tencents nedgång från sin rekordnotering. Det gör att bolaget sedan årsskiftet har tappat en fjärdedel av börsvärdet.

Apple, världens mest värdefulla bolag, nådde i oktober som första bolag i världen drömvärderingen 1 000 miljarder dollar. Aktien har backat drygt 23 procent sedan dess. Investerarna har lyft fram flera osäkerhetsfaktorer som exempelvis minskad iphone-försäljning. Sedan årsskiftet är Apple-aktien upp 2,4 procent mätt i dollar och utan årets fyra utdelningar inräknat.

Att investerarna säljer av teknikaktier kommer inte helt oväntat. Nio månader i rad har FAANG + BAT hamnat överst i BOFA Merrill Lynch månatliga investerarenkät för de aktier som anses mest överköpta. Och att det sannolikt blir trångt i dörren när investerarna vill ta hem sina vinster och sälja av sina innehav.

Enligt ett veckobrev från BOFA Merrill Lynch konstateras att det var fortsatt stora nettoutflöden från teknikfonder, vilket drabbar just FAANG + BAT–bolagen. FAANG+BAT-bolagen är oftast stora innehav i teknikfonder.

Och det som är oroande är att under förra veckan var det faktiskt de största nettouttagen från teknikfonder sedan i februari 2015. Investerarna har istället valt att flytta kapitalet och investera i defensiva sektorer som telekomoperatörer och allmännyttiga bolag och inte minst fastighetsbolag.

Att nedgången för FAANG+BAT-bolagen skulle vara över nu är långt ifrån säker. Det visar inte minst det globala investerarsentimentet i BOFA Merrill Lynch senaste investerarenkät. Teknikaktier har fortfarande har en mycket stor övervikt i många fondportföljer och är den näst högsta sektorn mätt i övervikt efter läkemedelssektorn.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -