Billig bo-aktie, men risken är hög

Aktieanalys Bonava-aktien ser ut att ha stabiliserats men risken är hög de närmaste kvartalen. Skulle de svenska bopriserna vända nedåt igen lär aktien tryckas tillbaka ytterligare.

Efter ett drygt års kräftgång fick Bonava-aktien plötsligt luft under vingarna igen i somras. Påeldad av ett bättre resultat än väntat i halvårsrapporten klättrade kursen 30 procent från juli till september. Sedan tog dock bränslet slut och idag är nästan hela den uppgången borta.

Rapporten för det tredje kvartalet bjöd inte på några större överraskningar och trenderna från de senaste kvartalen bestod. Den stora fördelen med Bonava jämfört med exempelvis JM är bolagets stora och växande verksamhet i Tyskland. Där har bostadsmarknaden hittills inte varit lika het som i Sverige och priserna är stabila.

Samtidigt finns det en stor brist på bostäder i de lägre prissegmenten i Tyskland och i takt med att den svenska bostadsmarknaden kylts av har Bonava istället gasat på hårdare där. Sett över de senaste tolv månaderna har Tyskland svarat för drygt 40 procent av omsättningen jämfört med Sveriges knappa 30 procent.

Vid sidan om dessa båda huvudmarknader står Finland för cirka 10 procent av omsättningen, Danmark/Norge ytterligare 10 procent och St Petersburg, Estland och Lettland för dryga 5 procent.

Verksamheten är således relativt bred geografiskt sett vilket stabiliserar intäktsflödena. En ytterligare fördel i dessa tider är att en relativt stor del av produktionen går till investerarmarknaden. Det är hyresfastigheter som köps av exempelvis fastighetsbolag eller andra institutionella aktörer. Den delen av marknaden är fortfarande het i Sverige och även i Tyskland är intresset för bostadsfastigheter stort. Ambitionen över tid är att cirka 30 procent av produktionen ska vara riktad mot investerarmarknaden.

I årets tredje kvartal färdigställde och resultatavräknade Bonava fler bostäder än i fjol. Omsättning och resultat förbättrades därför kraftigt. Före skatt ökade vinsten i kvartalet med 120 procent. Även i Sverige förbättrades rörelseresultat och marginal i perioden.

Problemet är att Bonava säljer väldigt få bostäder till konsumenter i Sverige och att man därigenom har svårt att få igång nya projekt. Den pågående produktionen sjunker därför stadigt och därmed faller också de framtida vinstutsikterna. Vid utgången av det tredje kvartalet hade Bonava cirka 1 500 bostäder i pågående produktion i Sverige. Det kan jämföras med drygt 2 000 vid årsskiftet.

Av den pågående produktionen i Sverige är bara 43 procent såld vilket är en låg nivå. Ett stort problem för bostadsutvecklarna i dagens marknad är att ingen längre kan eller törs köpa bostad på ritning 18-24 månader innan inflyttning. Färdiga bostäder går dock som regel fortfarande att hitta köpare till. Bonava använder därför sin finansiella styrka och verksamhetsmässiga bredd till att starta projekt i Sverige med relativt låg försäljningsgrad.

I Tyskland går utvecklingen åt motsatta hållet. Antalet sålda bostäder till konsument var visserligen något lägre i tredje kvartalet än för ett år sedan. Produktionsstarterna var dock betydligt fler och den pågående produktionen har ökat 16 procent sedan årsskiftet.

Den pågående produktionen riktad mot konsument var vid utgången av det tredje kvartalet 65 procent högre i Tyskland än i Sverige, räknat i antal bostäder. Produktionen riktad mot investerarmarknaden är betydligt mindre men även den var 75 procent högre i Tyskland än i Sverige.

Av de mindre marknaderna är Finland stabilt liksom Danmark och St Petersburg. I Norge uppges efterfrågan fortfarande vara god men priserna faller.

De analytiker som bevakar Bonava räknar enligt Infronts sammanställning av estimat med att årets resultat landar på 11,17 kronor per aktie, vilket är 14 procent lägre än i fjol. Nästa år väntas ett ytterligare vinsttapp på 10 procent till 9,90 kronor per aktie.

År 2020 väntas dock Bonava åter vara redo för tillväxt både på översta och sista raden. Rörelsemarginalen väntas vara stabil mot året före men snittprognosen för vinst per aktie är en ökning på 8 procent till 10,71 kronor.

Estimaten för 2019 och 2020 innebär p/e-tal på 11,1 respektive 10,3. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 4,7 procent respektive 4,8 procent de närmaste åren.

Bonava-aktien har backat 30 procent de senaste 18 månaderna. Det stora tappet skedde dock under fjolåret och i år har kursen hållit ungefär jämna steg med börsindex.

Bland bostadsutvecklarna på Stockholmsbörsen är Bonava det mest stabila alternativet tack vare bolagets geografiska bredd. Risken i sektorn är dock fortfarande relativt stor då bostadspriserna i Sverige väntas utsättas för ny press den närmaste tiden.

Dels färdigställs många nyproducerade bostäder och dels är det många bostäder på andrahandsmarknaden som tar tid att sälja. Utbudet väntas således förbli högt de kommande kvartalen. Samtidigt rycker en räntehöjning allt närmare och dess effekter på bostadsköparna är svårbedömd. Boräntorna är fortfarande på extremt låga nivåer, men kombinationen av tuffa amorteringskrav och högre räntor är ett osäkerhetsmoment.

Den svenska bostadsmarknaden har varit svag ett drygt år nu och aktiemarknaden har hunnit prisa in en betydligt sämre framtid för sektorn. Enligt de liggande estimaten väntas som sagt marknaden för nyproducerade bostäder bottna nästa år och såväl JM som Bonava väntas återgå till vinsttillväxt under 2020. Det är dock en prognos med hög grad av osäkerhet.

Bonava-aktien ser ut att ha hittat en bottennivå strax över 100 kronor. På nuvarande estimat ser värdering och direktavkastning attraktiva ut, men risken är fortfarande hög. Vi väljer att avvakta effekten på marknaden av det ökade utflödet av bostäder och av förmodat högre räntor. Sverige är fortfarande en viktig marknad för Bonava och tar prisfallet ny fart måste estimaten justeras ned. Det lär i så fall pressa aktien ytterligare.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Neutral 110,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -