Med räntehöjningar på schemat

Fonder Riksbankens första höjning på sex år spås påverka många räntefonder negativt. Men FRN-fonderna anses gynnas av räntehöjningar. Det var budskapet på ett ränteseminarium arrangerat av Öhman fonder med FRN-ränteförvaltaren Ulrika Lindén.

Ulrika Lindén är ränteförvaltarare av Öhman FRN Hållbar A fond. Det är en typ av fond som investerar i FRN-obligationer utgivna av svenska och nordiska företag, som fastighetsbolaget Balder och Telia.

Hon avslutade seminariet med att säga hon ser fram emot kommande räntehöjning och mer volatilitet på räntemarknaden. Det ger fonden arbitragemöjligheter och skapar intressanta affärer. Även om Riksbanken höjer räntan i vinter så kommer fondens FRN-ränteplaceringar att gynnas av det.

Ulrika Lindén

FRN står för Floating Rate Notes, och det är ett räntejusteringslån, räntan justeras med vissa tidsintervall under löptiden. Räntan på lånet är rörligt, oftast med en bindningstid på tre månader och knutna till en rörlig ränta som Stibor.

Om Riksbanken höjer räntan med 25 punkter så kommer FRN-obligationen att justeras upp med motsvarande del, då de följer Stibor-räntan som också stiger i takt med reporäntan. Det gör att ränterisken är minimal och FRN-fondens innehav gynnas om Riksbanken går in i en räntehöjningsfas. FRN-fonder har liten och minimal ränterisk, en stor skillnad mot en långobligationsfond. FRN-fonden tjänar in avkastningen på valet av kreditrisk.

Öhmans räntebana ligger något under Riksbankens de närmaste år. Öhman tror att Riksbanken kommet att höja räntan två gånger om året de närmaste åren, och nå en reporänta på 0,5 procent först i januari 2021. Det är en tydlig skillnad mot hur Riksbanken agerat historisk vid räntehöjningar. Riksbanken tidigare varit aggressiva med sina räntehöjningar och höjt fyra gånger om året.

Men oavsett vem som får rätt Öhman, Riksbanken eller finansmarknaden, så är budskapet att räntan sannolikt ska upp nu.

Förutom stundande räntehöjningar från Riksbanken så finns det andra orosmoln som kan stöka till det på räntemarknaden för räntefonder under nästa år.

I januari 2019 slutar ECB att köpa företagskrediter, man har förberett sig och dragit ner på köpen under hösten. Men i januari tar köpen slut och ECB har inte signalerat vad de ska göra med den befintliga stocken man äger. Men det är tydligt att det kommer att försvinna mycket likviditet på väldigt kort tid. När likviditeten försvinner snabbt kommer det att skapa stora rörelser på räntemarknaden.

Det finns oro på marknaden att Centralbankerna ska ha skygglappar och inte tittar på vad som händer i omvärlden, nu när deras fokus är att höja räntorna. Risken är att de höjer för mycket nu när likviditeten försvinner från räntemarknaden.

Och det är många andra faktorer som kan stöka till det, en politisk risk är Brexit. Handelskriget mellan USA och Kina är en annan stor riskfaktor. Och i Sverige kan det bli en ny fastighetskris.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -