Börserna avvaktande inför G20-mötet

Makrokommentar Det fortsätter att vara skakigt på finansmarknaden när investerare funderar över tillståndet i världsekonomin och hur mötet mellan Donald Trump och XI Jinping senare i veckan ska falla ut.

Oron på finansmarknaden består och den svenska börsen backade med 1,9 procent under veckan som gick. I USA var fallet ännu större och S&P500 sjönk med hela 3,8 procent och årets uppgång är mer än utraderad.

Noterbart är också att den amerikanska tioårsräntan fortsatt nedåt och börjar närma sig 3-procentsnivån.

Det är framför allt två faktorer som lyfts fram som orsaker till den senaste tidens oro. Dels handlar det om att osäkerheten kring den global utvecklingen ökat, dels att marknaden går och laddar inför det G20-möte som inleds i slutet av veckan. Då möts president Trump och hans kinesiska kollega Xi Jinping i en drabbning kring handelsfrågan och även om det finns visst hopp om framsteg så tar många investerare det försiktigt inför detta.

Oron över den globala tillväxten, tillsammans med överutbud på marknaden, har också bidragit till att oljepriset fortsatt nedåt. I fredagshandeln sjönk Brentolja till under 60 dollar per fat för första gången sedan oktober 2017.

Veckan som kommer lär präglas av förväntningarna på G20-mötet även om EU-godkännandet av Brexit-avtalet kan ge en bra start på veckan. Nu har Theresa Mayy några veckor på sig att baxa avtalet genom det brittiska parlamentet. Möjligen kan torsdagens rapport från Bank of England om konsekvenserna av en ”mjuk” respektive ”hård” Brexit ge henne lite medvind.

I övrigt har vi att se fram mot en vecka fylld med intressanta, svenska makrodata samtidigt som försöken att blida regering fortsätter.

Tisdagens siffror över hushållsutlåningen tror vi kommer att visa på något minskad utlåning, vilket vi i så fall tar som ett tecken på svaghet på bostadsmarknaden.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet sin barometer som förhoppningsvis ska visa på fortsatt god aktivitet i svensk ekonomi, även om barometerindikatorn riskerar att sjunka en bit. Högintressant både med industri- och hushållssiffror efter tecken på svagare globala tillväxt och svårigheterna att få till en ny regering.

De svenska BNP-siffrorna för tredje kvartal publiceras på torsdag och risken är att det blir en överraskande svag siffra. Stark arbetsmarknad talar dock för att svackan inte blir så stor.

Sett mot bakgrund av den senaste tidens amerikanska räntenedgång blir också torsdagens amerikanska inflationssiffra samt det penningpolitiska protokollet från Federal Reserves senaste penningpolitiska möte intressant läsning. Hur troligt är det egentligen med en decemberhöjning av räntan?  

Måndag

Det tyska IFO-indexet publiceras och fortsatta svårigheter för industrin väntas bidra till att indexet fortsätter att dämpas. Det är framför allt industrin som har det tufft och en delförklaring kan vara de nya utsläppsregler i EU som införts under tredje kvartalet.

Tisdag

Hushållsutlåningen i Sverige kan ha dämpats ytterligare och vi tar det i så fall som ett tecken på att bostadsmarknaden går lite knackigt. Håll också koll på de amerikanska huspriserna och hushållens konfidensindikator. Det finns vissa, tidiga tecken på att bostadsmarknaden i USA är på väg in i någon form av mättnad.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste undersökningar av humöret bland hushåll och företag. En mindre nedgång för barometerindikatorn, som är det sammansatta måttet, väntas men nivån pekar ändå på fortsatt stark tillväxt i ekonomin. Intressant också att se om den politiska turbulensen kring den svenska regeringsbildningen börjar slå mot hushållshumöret.

Torsdag

Svensk BNP-tillväxt väntas ha dämpats under årets tredje kvartal. Det väntas en något dämpad tillväxttakt men de underliggande detaljerna lär nog peka mot att ekonomin trots detta utvecklas i hygglig, underliggande takt. Det amerikanska prisindexet för den privata konsumtionen, som är centralbankens favoritmått på inflationen, väntas visa på en fortsatt måttlig prisökningstakt. Under kvällen publiceras dessutom protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Hur den finansiella turbulens som föregick mötet, och som mer eller mindre fortsatt sedan dess, påverkar ledamöterna i räntekommitténs syn på kommande räntehöjningar är i fokus. Är en decemberhöjning av räntan fortsatt aktuell?  

Fredag

Hela finansmarknaden laddar för det G20-möte som inleds i Buenos Aires och som också innehåller ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Xi Jinping. Handelsfrågan är huvudnumret och många tror att utfallet från det mötet i stor grad lär styra hur börsåret avslutas.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -