En olycksbådande trend för Europa

Makrokommentar Konjunkturen i EMU-området fortsätter att försvagas och det är global efterfrågan och handelskrig som skrämmer. Ännu ingen djupare lågkonjunktur på ingång men trenden är fortsatt olycksbådande.

Det var återigen mest besvikelser när Markit Economics på fredagsförmiddagen presenterade de preliminära inköpschefsindexen för EMU-området. I november föll det sammanvägda inköpschefsindexet för industri- och tjänstesektor till 52,4. Visserligen fortsatt en bit över den viktiga 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång men ändå det lägsta utfallet på närmare fyra år.

Det är framför allt industrin som har det tungt och här föll indexet till 51,5.

Det var för övrigt den 10:e nedgången på de senaste 11 månaderna sedan toppen på höga 60,6 i december i fjol. Industriföretagen pekar på svagare global efterfrågan, växande politisk osäkerhet och risken fö stegrade handelskonflikter som orsaker till en svagare utveckling. Som tidigare är dessutom fordonsindustrin extra hårt drabbad. Industrins inköpschefsindex i viktiga Tyskland backade till 51,6 efter att så sent som december i fjol varit uppe på mycket höga 63,3.

I tjänstesektorn ser det lite bättre ut och här noteras inköpschefsindexet i november till 53,1. Hygglig arbetsmarknad parat med löneökningar håller av allt att döma uppe konsumtionslusten hos hushållen. Men även här är indexet inne i en negativ trend och orderingången, framför allt på exportmarknaden, fortsätter att dämpas.

Sammantaget ger de preliminära inköpschefsindexen för november bilden av en ekonomi i EMU-området som fortsätter att tappa tempo. Än så länge är det ingen djupare konjunkturnedgång i faggorna men den negativa trenden är ändå uppenbar. Det vill nog till att handelskonflikterna inte eskalerar ytterligare och förhoppningsvis kan svagare euro och sjunkande oljepris ge en viss boost till industrin framöver.

Nu vänds blickarna mot fredagseftermiddagens amerikanska inköpschefsindex där förväntningarna är lite högre ställda. Markits inköpschefsindex (som inte ska förväxlas med de officiella mätningarna som publiceras i inledningen av december) väntas för industrin ligga stabilt på 55,7 och stiga marginellt i tjänstesektorn till 54,9.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -