Risk för bakslag i billigt Munters

Aktieanalys Munters tredje kvartal bjöd på blandade besked. Aktien har fallit kraftigt men vi tror den förblir skakig till dess att verksamheten får mer tydligt vind i seglen igen.

Munters hårt prövade aktieägare har den senaste månaden kunnat glädjas åt att aktien faktiskt presterat bättre än börsindex. Munters-aktien är oförändrad medan börsen är ned nästan 5 procent. För den som varit med hela vägen är det dock sannolikt en klen tröst då Munters-aktien halverats i värde sedan den första dagens handel i maj i fjol.

Aktiemarknaden kastade sig intitialt över Munters-aktien som inför introduktionen hade kunnat visa upp en stark tillväxt och förbättrade marginaler. Särskilt den snabbt växande verksamheten inom kylning av datorhallar lockade investerarna.

Värderingen drog iväg mot väldigt höga nivåer och när kursen bara en dryg vecka efter debuten var upp 45 procent mot introduktionskursen passade många på att ta hem vinster. Sedan dess har utvecklingen varit ihärdigt negativ.

Förhoppningarna om en fortsatt stark tillväxt för området Datacenter kom snabbt på skam. Problemen började dyka upp redan i tredje kvartalet 2017. Ett sämre inflöde av projekt ledde till inneffektivitet i produktionen. Lönsamheten i affärsområdet har försämrats kraftigt vilket tyngt utvecklingen för hela Munters.

Åtgärder för att lyfta lönsamheten har genomförts i ett par omgångar. Nya krafttag för att få ordning på Datacenter presenterades i rapporten för årets tredje kvartal. Orderingången för området var stark i tredje kvartalet enskilt men är ned drygt 40 procent sett över årets nio första månader. Rörelseresultatet för året står också på -12 Mkr jämfört med -4 Mkr för ett år sedan.

Datacenter bidrar således negativt till koncernresultatet. De övriga tre affärsområdena går dock med vinst och det är området Air Treatment som drar in cirka 60 procent av rörelseresultatet. AgHort står för cirka 35 procent och Mist Elimination för drygt 5 procent.

Datacenter ses fortfarande som ett tillväxtområde för framtiden. Konkurrensen har dock ökat och teknikutvecklingen går snabbt. Munters har bytt ut chefen för Datacenters-området och tar nu nya krafttag för att förbättra lönsamheten. Ökat fokus kommer att läggas på produktutveckling och försäljning. Samtidigt ska kostnaderna sänkas och verksamheten effektiviseras.

Vd John Peter Leesi skriver i den senaste kvartalsrapporten att han förutser förbättringar i resultatet för Datacenter under nästa år och att de åtgärder som nu genomförs når full effekt mot slutet av 2020. Omstruktureringskostnader kommer dock att tynga de kommande kvartalen.

John Peter Leesi

För vinstmotorn Air Treatment har utvecklingen varit blandad under 2018. Orderingången har justerat för valutaeffekter och strukturförändringar backat med 6 procent. Det tredje kvartalet var särskilt svagt. Det är framför allt dagligvaruhandeln i USA som minskat sina beställningar under året.

Omsättningen  för Air Treatment backade organiskt i tredje kvartalet men är svagt upp för niomånadersperioden. Rörelseresultatet har försämrats 16 procent jämfört med i fjol. Justerat för engångsintäkter 2017 är dock resultatet i princip oförändrat.

Affärsområdet AgHort har rapporterat en bra underliggande tillväxt i orderingång och fakturering under 2018. Svinuppfödare i Kina har drivit efterfrågan. Det justerade rörelseresultatet är upp 9 procent och marginalen är oförändrad mot i fjol.

För området Mist Elimination har den underliggande orderingången hittills i år varit oförändrad. Omsättningen har organiskt backat med 12 procent. Det är framför allt minskade kolkraftsprojekt i Kina som tyngt utvecklingen. De minskade intäkterna har dock matchats med råge av sänkta omkostnader och minskade garantiåtaganden. Det justerade rörelseresultatet har därför stärkts kraftigt.

Sammantaget har Munters för årets första nio månader ökat omsättningen med 8 procent organiskt. Orderingången är dock ned 6 procent. Det justerade rörelseresultatet har förbättrats 4 procent och motsvarande marginal är en halv procent lägre än i fjol.

På rullande tolv månader rapporterar Munters ett resultat per aktie på drygt 2 kronor. De analytiker som bevakar bolaget väntar sig ett svagare fjärde kvartal i år än för ett år sedan. Munters har flaggat för ett svagt resultat i Datacenter. Snittprognosen för helåret 2018 ligger på 1,60 kronor.

För nästa år är snittprognosen enligt databasen Factset en vinst per aktie på 2,0 kronor per aktie. Försäljningen väntas öka med 4,5 procent och rörelsemarginalen stärkas en halv procentenhet. Året därpå spås en tillväxt på drygt 6 procent och en rejäl förbättring av rörelsemarginalen. Vinsten per aktie stiger då till 2,55 kronor.

P/e-talen för 2019 och 2020 ligger med nuvarande estimat på 17,1 respektive 13,4. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 14,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Munters-aktien väntas uppgå till 1,6 procent respektive 2,1 procent de närmaste åren.

Rapporten för det tredje kvartalet fick ett försiktigt godkänt av aktiemarknaden och kursen är upp 8 procent sedan dess. Innehållet i rapporten får dock sägas vara rejält blandat. Orderingången för det viktiga området Air Treatment var svag och området Datacenter kommer uppenbarligen ta lite tid att få ordning på.

Munters har en del kvar att jobba på de kommande åren. En fördel är att de stora kundområdena är konjunkturstabila (som livsmedel, läkemedel och datacenter). Efter den långa utförslöpan för aktien är en hel del negativt inprisat och jämförelsetalen är relativt lätta framöver.

Munters-aktien har varit stabil den senaste månaden men utan något tydligt trendbrott i vare sig verksamhet eller kursutveckling känns risken för nya bakslag fortfarande hög. Insiderköpen lyser också med sin frånvaro. Vi kostar på oss att vänta ytterligare något kvartal och behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Munters Group Neutral 34,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -