Husdjursaktien imponerar, men är dyr

Aktieanalys Swedencare är det enda noterade husdjursbolaget i Norden. Bolaget är aktiva på en marknad som växer snabbt och globalt - men värderingen är hög. Sedan vår senaste köprekommendation har aktien stigit 125 procent.

Hundar och katter ses allt mer som familjemedlemmar och det sparas inte på krutet när det kommer till deras välmående. I Kina är husdjur en riktig statussymbol. Där kan en hund kosta tre gånger så mycket som motsvarande ras i Sverige.

Husdjursmarknaden väntas växa med 10-15 procent årligen och priskänsligheten hos kunderna är låg. Pet Passion Index, som samlat 15 amerikanska bolag med husdjursprodukter i sitt sortimentet, har slagit S&P 500 med råge de senaste åren.

Swedencare är ett unikum i Norden. Bolaget säljer kosttillskott till hundar, katter och hästar. Storsäljaren är en algbaserad produkt som motverkar uppkomsten av karies och förbättrar djurens andedräkt. Produkten kallas för Plaqueoff. Algen har Swedencare patent på i EU, USA och Japan fram till 2021.

Den säljs främst i form av ett pulver som strös i husdjurets matskål. Men också i form av tuggben och andra gottebitar. De aktiv substanserna har också adderats till ett par torrfoder i premiumsegmentet. En variant säljs av Musti Group och nyligen offentliggjordes ett globalt samarbete med fodertillverkaren Canagan.

Plaqueoff stod i senaste kvartalet för mer än 70 procent av intäkterna, vilket gör bolaget beroende av en produkt. Även om den paketerats olika.

Swedencare äger också Nutriscience. I deras produktserie ryms bland annat kosttillskott till hundar och katter med ledvärk, och ett preparat mot tillfällig samt kronisk oro. Totalt sett står Nutriscience produktserier för 14 procent av omsättningen.

Vd Håkan Lagerberg var med och tog Swedencare till börsen. Det var en del i en större plan där en viktig pusselbit är möjligheten att som noterat bolag växa genom förvärv.

Ledningen söker aktivt efter uppköp. Men husdjurssektorn är glödhet. Därför är möjligheterna att göra bra bolagsköp till rimliga värderingar inte jättemånga.

Att sektorn är het märks inte minst på Swedencare:s egen värdering. Börsvärdet är 860 Mkr. Översatt motsvarar det en värdering av rörelsen kring 30 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) och nio gånger försäljningen (Pris/försäljning) på rullande tolv månader.

Rent finansiellt ska mindre förvärv inte vara något problem om rätt läge dyker upp. Bolaget adderar pengar till kassan nästan varje kvartal och ruvar på en nettokassa på 13 Mkr.

Swedencare är en liten organisation med drygt 30 anställda. De flesta är anställda är säljare. I den egna produktionen på Irland arbetar 12 personer. I våras togs beslutet att investera i en större, egen, anläggning. Detta väntas kosta bolaget minst 6 Mkr och utökar kapaciteten avsevärt.

Mellan kvartalen är försäljningen slagig. Det har berott på att större order från distributörerna faller mellan kvartalen. Men också på förskjutningar i leveranserna på grund av krångligare tullhantering. Både när leveranser ska till USA från Europa, men också när tuggben producerade i USA som ska fraktas åt andra hållet, enligt vd Håkan Lagerberg.

Lönsam tillväxt är målsättningen. Bolaget vill omsätta minst 200 Mkr år 2020. Över rullande tolv månader har försäljningen stigit till 94 Mkr. Hittills i år har intäkterna vuxit med 14 procent. Ska målet nås måste tempot upp. Annars dröjer målet till tidigast 2023.

Lönsamheten är dock redan riktigt god, rörelsemarginalen svävar kring 30 procent, vilket är en långsiktiga målsättning att bevara.

Bolaget har på ett imponerande sätt fått stor geografisk spridning på sina produkter. Storbritannien och Irland stod för en tredjedel av intäkterna i tredje kvartalet, Nordamerika något mindre.

Snabbast växer försäljningen mot Asien, vars bidrag dubblades som andel av den total försäljningen i kvartalet. Nu står Asien för 17 procent av omsättningen.

Plaqueoff är det tredje största varumärket inom oral djurhälsa i Kina, målet är att bli störst, enligt exportansvarig Andreas Lysander.

En spännande marknad som bolaget närmar sig är Brasilien där man fått patent på sin munhälsoprodukt fram till 2028. Strukturellt är tillväxten här också mycket god.

I USA är största kunden chewy.com som säljer djurprodukter online. Medvetet har Swedencare valt bort att samarbete med de absolut största husdjurskedjorna i Nordamerika. De skulle vilja pressa priserna för mycket, och marginalen skulle krympa för Swedencare.

För att ge er lite perspektiv. Hos chewy.com kostar en liten påse med Plaqueoff hundben 16 dollar. Och det aktiva ämnet måste måste tillföras dagligen för att få effekt.

På husdjursmarknaden, och för kosttillskott generellt, är varumärkesstyrkan viktig. Produkterna går inte att skydda på samma sätt som läkemedel. Därför är det viktigt att vara först, för att bli bland de större aktörerna på de marknader man adresserar.

Vidsträckt global expansion är sällan särskilt enkelt. Speciellt inte för ett mindre bolag. Facit visar dock att Swedencare hittills klarat uppgiften riktigt bra.

Men alla nya landsändar är olika och risken med att försöka växa långt hemifrån är högre än för bolag som expanderar på närliggande marknader. Räkna därför med fortsatt större svängningar i tillväxten mellan kvartalen och även kanske räkenskapsåren.

Skulle Swedencare nå sitt omsättningsmål redan 2020, givet en bibehållen rörelsemarginal. Då är värderingen (EV/ebit) för år 2020 på cirka 14-15 gånger rörelseresultatet redan lite högt.

I dagsläget, som bolaget står och går, når värderingen kring p/e 40.  Grov hugget blir det p/e 20 om bolaget går i mål år 2020.

Jag imponeras av bolagets framfart och långsiktigt kan aktien fortsatt vara en god investering. Kommer priset ner kan jag tänka mig att äga den själv. Men i skrivande stund är värderingen för hög för att motivera en köprekommendation.

Det ska bli intressant att följa bolagets vidare expansion. Idag landar vi i neutral rekommendation och inväntar med spänning bokslutet i februari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedencare Neutral 53,40 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -