Heta Listan: Lätt att bränna sig nu

Heta Listan Efter ett utbrott på nedsidan ser det tekniskt sett rätt brunt ut på Stockholmsbörsen. Det återstår att se hur det hela nu spelar ut. För det blir trots allt sällan som man tänkt sig.

Aktier i stigande trend, som är nära ett utbrott på ovansidan, är Heta Listans favoritinvestering. Det är också en bristvara i dessa tider. Därför har sökandet efter nya affärsförslag varit långt och tråkigt inför denna vecka.

När den negativa trenden förr eller senare tar slut, kommer det bästa möjligheterna uppenbara sig i möjliga bottenformationer och fallande knivar som vänder kraftfullt upp.

Sådana situationer kräver rätt snabba fötter och rejält med is i magen. De är svåra att tajma på Heta Listan som bara publiceras en gång i veckan. Och risken att bränna sig är enorm om man kliver på för tidigt. Sannolikt kommer affärsförslagens utformning därför vara något annorlunda mot vad ni är vana vid under vinter och våren.

Tyvärr är vi inte i en situation där vi redan vågar leta fyndaktier.

Stockholmsbörsen (OMXS30) har brutit ned under stödnivån kring 1 480, vilket för investerare som tillämpar tekniska analys är ett rejält svaghetstecken. Nästa stöd bör finnas kring 1 250-nivån. Det innebär en, potentiellt, rätt rejäl nedsida.

Det blir dock sällan exakt som man tänkt sig. Men vi navigerar framåt med huvudtesen att Stockholmsbörsen nu befinner sig i en, på medellång sikt, negativ trend.

Nedgången bör komma i tre vågor. Den första har vi i så fall redan klarat av. Det talar för att det nu kommer en våg upp och sen ytterligare ett längre ben ned. Men som sagt, det är bara ett av många tusen möjliga sätt som det faktiskt kan spela ut i verkligheten.

Trendbrottet som vi sett på nedsidan talar för att blanka Stockholmsbörsen. Precis på samma sätt som ett utbrott på ovansidan hade triggat en köpsignal för oss.

Men i en nedåtgående marknad är tajmning och ingångspris jätteviktigt. Eftersom vi förväntar oss en positiv rekyl, så kan den bli ett bra tillfälle att blanka Stockholmsbörsen.

På Heta Listan har affärsförslaget Salmar slagit i den upphöjda stop loss-nivån, vilket var ganska väntat att det skulle ske. Affären gav oss på två veckor en avkastning på 8 procent. Som mest var aktien upp 15 procent över vår trigger.

Förra veckans kandidat var sophanteringsbolaget Waste Management. Aktien har stigit över trigger-kursen 93,00 dollar men handlas nu kring 91,00 dollar.  Waste Management är nu det enda aktiva affärsförslaget på Heta Listan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -