Fortsatt börsoro, Swedish Match faller

Börsen Börsen fortsätter att präglas av oro för svagare global tillväxt och motsättningar i handelskonflikten mellan USA och Kina. Europeiska handelsplatser tappade på torsdagen och Stockholm följde med ned

Banker stretade emot någorlunda medan Swedish Match sjönk liksom en rad industri- och råvarubolag.

Omkring klockan 14.20 hade OMXS30 backat 0,5 procent till 1.471 och aktier för 5,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen i OMXS30 lyckades Electrolux, Hexagon och Getinge hålla sig på plus i fallande ordning. Vitvarujätten steg mest med 1,6 procent.

Utvecklingen var likartad i Tyskland där DAX-index backade 0,7 procent.

Svagast bland OMXS30-bolagen var Swedish Match, som tappade 3 procent. Ett domstolsbeslut om att snusförbudet i EU ska finnas kvar bidrog till nedgång i aktien.

Det var även nedåt för industribolagen generellt vilket tyngde. Alfa Laval och Assa Abloy tappade runt 1,5 procent. Stålproducenten SSAB sjönk något mer, med 2,1 procent.

Bland vinnarna sågs Camurus som har fått ett godkännande för läkemedlet Buvidal (CAM2038), mot opiodberoende från den Europeiska kommissionen. Det tidigare positiva utlåtandet i september från CHMP (Europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga kommitté för humanläkemedel) följdes därmed upp. Aktien klättrade med drygt 8 procent.

Även Oasmia fick sitt läkemedel Apealea, mot äggstockscancer, godkänt av EU. Aktien var upp med 8,2 procent.

Uppåt var det även för Sensys Gatso, som gör system för trafikinformatik. Bolaget vände i det tredje kvartalet till en vinst på 8,8 miljoner kronor på rörelseresultatnivå. Omsättningen ökade med 35 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och orderingången steg med nästan 70 procent.

"Under fjärde kvartalet har nya order från kunder i Tyskland, Frankrike och Australien kommit in. Vi ser ett fortsatt stort intresse för övervakningstjänster", skriver vd Ivo Mönnink i rapporten. Sensys Gatso steg med 8,5 procent.

Evolution Gaming var upp 2,6 procent. Bolaget har köpt livekasino-leverantören Ezugi, en affär som enligt Evolution Gaming väntas addera 2-4 procent till omsättningen 2019 och ge ett mindre bidrag till vinsten per aktie.

Boozt, som på onsdagen tappade efter sänkt marginalmål för 2018, har fått riktkursen sänkt av Carnegie till 55 kronor, från tidigare 80. Aktien fortsatte ned 10,5 procent till 50:30 kronor.

Bland förlorarna hittades även bioteknikbolaget Neurovive som rapporterat. Bolaget uppgav att de har behov av kapital.

"Koncernen är i behov av tillkommande finansiering under första halvåret 2019 för att säkra den fortsatta driften", heter det i rapporten. Aktien föll med 9,5 procent.

Ytterligare ett bolag med kapitalbehov, bioteknikbolaget A1M Pharma tappade drygt 11 procent. Aktien har flyttats till observationslistan.

Småbolagsrapporter dominerade annars nyhetsflödet. Raketech, ett affiliate-bolag listat på First North, uppvisade en organisk tillväxt på 29 procent i det tredje kvartalet hade. Aktien stärktes drygt 8 procent.

Spelutvecklaren Three Gates, på NGM, föll drygt 38 procent sedan bolaget berättat att det ser över alternativ för att stärka sin likviditet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -