Att vara kluven till Swedish Match

Aktieanalys Ett plötsligt hot mot halva Swedish Matchs cigarrverksamhet har fått aktien att rasa. Läget är oklart och även om värderingen till synes fallit en hel del så avvaktar vi.

Swedish Match-aktien har haft en rejält svag utveckling på sistone. Bolaget har tappat en fjärdedel av sitt börsvärde på tre månader. Utvecklingen fram till slutet av augusti var å andra sidan extremt stark och kursen är fortfarande i skrivande stund upp drygt 20 procent sedan årsskiftet. När aktien stod som högst var det framåtblickande rullande p/e-talet uppe kring 23 vilket historiskt sett är mycket högt för Swedish Match.

På sistone har mycket fokus hamnat på produkten Zyn som ses som ett stort tillväxthopp för Swedish Match. Zyn är ett tobaksfritt nikotinsnus som visat en lovande utveckling i USA. Produkten säljs än så länge i begränsad utsträckning i USA, men en ny fabrik väntas öppnas i landet under första halvåret nästa år. Produktionen kommer successivt höjas och nå full kapacitet på 60 miljoner dosor om året under 2020.

Som jämförelse kan nämnas att Swedish Match levererade knappt 250 miljoner dosor snus i Skandinavien i fjol.

Det kommer att ta ett antal år att bygga upp volymerna men om den nuvarande trenden håller i sig kommer Zyn på sikt att bli en viktig vinstdrivare. Bjässar som British American Tobacco och Altria förmodas ha konkurrerande produkter på gång men de behöver ha tillstånd från det amerikanska läkemedelsverket, FDA, för att sälja produkterna i USA och det är en process som kan ta flera år.

Fortfarande är det dock de vanliga snuserna samt cigarrer som genererar vinsterna i Swedish Match. Affärsområdet Snus och moist snuff har under de tre första kvartalen i år stått för 56 procent av rörelseresultatet medan Övriga tobaksprodukter (cigarrer och tuggtobak) stått för 41 procent. Resten har området Tändprodukter svarat för.

Hittills har Swedish Match haft en stark underliggande utveckling i år. Omsättningen från produktområdena har ökat med 10 procent i lokala valutor och rörelseresultatet har underliggande förbättrats med 13 procent.

Utvecklingen på snusmarknaden i Skandinavien har varit stark. Swedish Match har ökat sina leveransvolymer med 7 procent under de tre första kvartalen. Bolaget tappar trots det andelar, framför allt i Sverige. Inom premiumsnus i Sverige har Swedish Match tappat 3,0 procentenheter och i lågprissegmentet 1,6 procentenheter. I Norge har marknadsandelen sjunkit 0,4 procent under 2018.

Produktområdet Snus och moist snuff har under årets första nio månader ökat omsättningen med 10 procent i lokala valutor och förbättrat rörelseresultatet med 18 procent.

Produktområdet Övriga tobaksprodukter har också haft en stark utveckling hittills i år. Omsättningen har ökat 14 procent i lokala valutor. Rörelseresultatet har samtidigt förbättrats 10 procent. Marginalen försämrades en dryg procentenhet bland annat till följd av höjda avgifter på cigarrer till FDA.

Drygt hälften av de cigarrer som Swedish Match säljer i USA är smaksatta. FDA har meddelat att man avser att förbjuda smaksatta cigarrer vilket följaktligen riskerar att slå relativt hårt mot resultatet i koncernen. Det är i lågprissegmentet som de smaksatta produkterna återfinns så effekten mildras något. Morgan Stanley uppskattade nyligen att det är cirka 10-15 procent av rörelseresultatet som står på spel.

När uppgifterna först dök upp att FDA tänkte förbjuda smaksatta cigarrer (och även cigaretter och e-cigaretter) föll Swedish Match-aktien tungt. Utvecklingen har sedan dess varit fortsatt svag.

Enligt databasen Factset räknar analytikerna i snitt med en vinst per aktie i år på 20,34 kronor. Nästa år väntas den öka 13 procent till 22,93 kronor och året därpå 10 procent till 25,30 kronor. P/e-talen för åren 2019 och 2020 uppgår i dagsläget till 17,0 respektive 15,4.

Direktavkastningen i Swedish Match-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,7 procent respektive 3,0 procent.

Estimaten i Swedish Match är för tillfället vidhäftade med en hög grad av osäkerhet. Effekten av FDA:s planerade förbud mot smaksatta cigarrer har inte plockats in ännu. Något förbud finns heller inte på plats så tidpunkter och effekter är omöjliga att bedömda. Swedish Match har konstaterat att den här typen av processer kan ta år innan dess effekter når marknaden.

Swedish Match-aktien har fallit drygt 17 procent sedan uppgiften om FDA:s planerade säljstopp först nådde aktiemarknaden. Med tanke på att det handlar om produkter som står för 10-15 procent av rörelseresultatet har därmed ett värsta-fall scenario med råge prisats in.

Drar vi ned estimatet för 2019 med 15 procent stiger p/e-talet till 19,9 så värderingen är sannolikt skenbart låg för tillfället.

Enorma förväntningar på Zyn har prisats in i Swedish Match-aktien sedan slutet av förra året. Den senaste veckans kraftiga kursfall kommer sig sannolikt också av att man på aktiemarknaden nu oroar sig lite även för den produkten, som ju är smaksatt med citrus eller mint.

Hittills är det smaksatta rökprodukter som FDA slagit ned på och det finns inga indikationer på att rökfria produkter skulle bli föremål för åtgärder. FDA tycks dock rent allmänt vara på krigsstigen mot produkter som potentiellt kan locka in ungdomar i ett nikotinberoende så risknivån har höjts ett snäpp.

Vi känner oss kluvna till Swedish Match-aktien. Zyn är onekligen en intressant produkt för framtiden men förväntningarna är också högt ställda. Aktien har tagit mycket stryk på sistone men den står fortfarande rejält på plus för året. Värderingen har fallit men givet cigarrförbudet som väntar i USA ligger också estimaten för högt om vi blickar något år in i framtiden.

Med den osäkerhet som finns kring estimat och värdering i Swedish Match framöver och med ett fortsatt rejält skakigt börsklimat stannar rekommendationen vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 390,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -