Aktierna som får köpsignaler

Teknisk analys Två aktier får köpsignaler i Investtechs tekniska analyser. Men det varnas också för en läkemedelsaktie.

OMX Stockholm PI hade en negativ utveckling under måndagen och föll 1.13% till en slutnotering på 548 punkter. Indexet har därmed fallit 22 av de senaste 29 dagarna.

Indexet visar ingen klar trend på medellång sikt. Signifikant stöd finns vid 546 punkter och motstånd vid 595-600. Brott genom dessa nivåer är sälj respektive köpsignal i indexet. I dagsläget finns det få signaler om vidare riktning.

Investtechs hausseindex (optimistindex) ligger på 34 och 32 punkter på kort respektive lång sikt, och indikerar därmed att pessimism råder bland investerarna på båda tidshorisonterna. Detta försvagar helhetsbilden för indexet.

Investtechs insiderbarometer visar att köpandelen bland insynspersoner den senaste veckan är 81 procent, vilket ska jämföras mot 75 procent sett till senaste året. Den höga köpandelen är ett tecken på att insiders är fundamentalt positiva till börsen.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Spelbolaget Cherry bröt den fallande trendkanalen inför delårsrapporten som presenterades den 31 oktober. Därefter har aktien fortsatt stigningen och förra veckan nåddes en ny all time high.

I den långsiktiga kursgrafen visar aktien en fin stigande trendkanal och dessutom utlöstes nyss en köpsignal från en rektangelformation. Detta ger aktien statistiskt goda utsikter att fortsätta uppåt på sikt och leverera meravkastning mot marknaden.

Ett kortsiktigt styrketecken är att volymbalansen är starkt positiv. Det innebär att kursen under de senaste månaderna tenderat stiga på dagar då omsättningen varit hög och falla då den varit låg. Dessutom antyder högt RSI-värde att kortsiktigt momentum är starkt positivt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Industribolaget Garo steg också efter den senaste delårsrapporten som även den presenterades sista dagen i oktober. Köptrycket har fått RSI-värdet att nå extremnivåer vilket antyder att kortsiktigt momentum är starkt positivt. Detta kan vara en tidig signal om trendomslag då aktier med just högt RSI tenderat att leverera meravkastning mot marknaden under kommande månader. Volymbalansen är också positiv vilket är ytterligare ett sundhetstecken.

Flera bottnar ned till cirka 137 utgör potentiella stöd som kan begränsa nedsidan vid rekyler.

Insiderhandeln är maximalt positiv enligt Investtechs insiderbarometer. Detta bland annat efter att styrelseledamot Rickard Blomqvist rapporterat köp på totalt cirka 2,2 miljoner kronor efter delårsrapporten. Detta kan tolkas som ett fundamentalt styrketecken.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Läkemedelsföretaget Infant Bacterial Therapeutics bröt inför delårsrapporten den 14 november en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta ger försvagade utsikter för kursuppgång under kommande månader enligt Investtechs statistik.

I samband med trendbrottet passerades också ett stöd vid 148 kronor vilket utlöste en säljsignal från en dubbeltopp-formation som identifierats av Investtechs algoritmer både på medellång och lång sikt. Det är framförallt att formationen finns med i den långsiktiga kursgrafen varnar om fortsatt svag kursutveckling.

Dessutom är RSI-värdet lågt, under 30, vilket antyder att kortsiktigt momentum är starkt negativt. Även detta ger svaga utsikter för ett positivt omslag.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Relative strength index (RSI) som momentumindikator

RSI är en mycket välanvänd indikator inom teknisk analys. Förkortningen RSI står för Relative Strength Index, och är ett mått på hur väl en aktie gått mot sig själv. Talet beräknas genom att se på styrkan på uppgångsdagarna i förhållande till styrkan på nedgångsdagarna över en bestämd period, vilket genererar ett värde mellan 0 och 100. En aktie som har stigit kraftigt i förhållande till reaktionerna tillbaka kommer ha ett högt RSI. På motsvarande sätt kommer en aktie som fallit mycket i förhållande till reaktionerna upp ha ett lågt RSI.

RSI används både som indikator om en aktie är översåld eller överköpt, och om den har positivt momentum, eller negativt momentum. Investtechs statistik visar att aktier med lågt RSI (översåld) har fortsatt underprestera jämfört med marknaden medan aktier med högt RSI (överköpt) har fortsatt uppåt. Detta antyder att indikatorn främst bör användas som momentumindikator.

Figuren visar att översålda aktier med lågt 21-dagars RSI (blått diagram) tenderat att underprestera marknaden på tre månaders sikt, medan överköpta aktier med högt 21-dagars RSI  (rött diagram) tenderat att överprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -