Brexit dominerar på nervösa börser

Makroveckan Oron kring Brexit-processen och pressen på Theresa May bidrar till börsoron i Europa och flykt till säkrare placeringar. Brexit-frågan lär också dominera agendan under en avgörande vecka.

Det är fortsatt nervöst på de finansiella marknaderna och den svenska börsen backade, i linje med övriga Europa, med 2,2 procent under veckan som gick. En ljuspunkt var att genomsnittsbörsen i Emerging Markets faktiskt steg med 1,1 procent.

Som en följd av oron fortsätter dessutom marknadsräntorna att sjunka, framför allt i USA. Där sjönk tvåårsräntan med 0,13 procentenheter och tioårsräntan med 0,11 procent enheter. Tioårsräntan, som tidigare varit en så stor källa till finansiell oro, ligger nu på 3,08 procent.

Guldpriset har studsat upp en aning, liksom oljepriset, men det är ingen större dramatik i dessa rörelser.

Den svenska kronan har stärkt med några ören trots börsoro, fortsatt politisk turbulens samt en inflation för oktober som kom in en bit under förväntningarna.

Noterbart är att Baltic Dry Index, som av en del anses vara en viktig börs- och konjunkturindikator sjunkit från 1 500 USD i slutet av oktober till 1 031 dollar. Ett ovanligt stort fall.

Veckans politiska och ekonomiska huvudnummer lär bli fortsättningen av Brexit-processen. Premiärminister Theresa May är utsatt för hård press på hemmaplan samtidigt som EU-ledarna laddar för söndagens extrainsatta toppmöte där det ska röstas om det föreslagna avtalet. Det här lär framför allt påverka pundet och den brittiska börsen men även euron och börserna i Europa kan få sig en släng av sleven.

I övrigt är det faktiskt ganska tunt med tyngre makronyheter under veckan som kommer. Det är egentligen först på fredag som det riktigt bränner till när de preliminära inköpschefsindexen för november publiceras. Det väntas visserligen ganska små förändringar jämfört med oktobermätningarna men det betyder samtidigt att det finns mer utrymme för överraskningar.

Vi på Placera skulle dessutom ta det som ett positivt konjunkturbesked, givet den underliggande oron, med hyggligt stabila index även om det inte är säkert att marknaden håller med oss.

ECB:s penningpolitiska protokoll som publiceras under torsdagen kan också bli intressant läsning. Inte för att vi tror på några hetare diskussioner kring den förda penningpolitiken, så fokus ligger snarare på hur olika delar av centralbanksledningen ser på oroshärdarna i europeisk ekonomi. De börjar bli rätt många.

Eftersom det är ganska lugnt på makrofronten i inledningen av veckan lär också intresse när HUI under tisdagen meddelar vad som blir årets julklapp bli lite extra stort. Vi sätter en slant på att det blir Google Home som får den äran. Den skulle väl dessutom ha större möjlighet att bli minnesvärd än bakmaskinen som utsågs 1988 eller råsaftcentrifugen från 2013.

Måndag

Frågan är väl snarast hur mycket bostadsbyggandet i Sverige sjunkit under tredje kvartalet men med vetskapen om att många projekt ändå måste slutföras så lär byggaktiviteten ändå varit hyggligt hög.

Tisdag

Tämligen tomt på tunga makrosläpp. Producentpriser i Tyskland något upp, liksom bostadsbyggandet i USA. Litet frågetecken kring konsumentförtroendet i Norge efter kraftigt sjunkande oljepris och farhågor om nya räntehöjningar.

Onsdag

Riksbankens finansiella stabilitetsrapport lär röna en del inhemskt intresse. Den amerikanska orderingången på varaktiga varor väntas ha sjunkit i oktober men det ska inte behöva vara ett tecken på generellt minskad aktivitet. Försäljningen av befintliga bostäder väntas i sin tur ha tickat upp.

Torsdag

USA håller stängt på grund av Thanksgiving-firandet, vilket betyder lägre aktivitet på de finansiella marknaderna. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll och vi riktar fokus på vad de säger om svagare tillväxt i EMU-området, fortsatt låg underliggande inflation och italiensk budgetturbulens. Tveksamt ändå om någon börjar viska om mer obligationsköp.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. Ännu lite lägre siffror i EMU-området väntas även om det ska röra sig om små förändringar. För USA väntas index som rör sig åt andra hållet men även här är det inga större rörelser som väntas. Positiva överraskningar skulle sannolikt tas emot med viss lättnad på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -