Nibe: Nettoresultatet blev 607 Mkr

Q3 Värmeteknikbolaget Nibes rörelseresultat i det tredje kvartalet 2018 uppgick till 795 miljoner kronor (663).

Här var 787 väntat enligt en sammanställning av konsensus gjord av Bloomberg News.

Resultat före skatt blev 759 miljoner kronor (612) och nettoresultatet uppgick till 607 miljoner kronor (482), motsvarande 1:21 kronor per aktie (0:96).

Omsättningen uppgick till 5.785 miljoner kronor (4.644). Snittestimatet enligt Bloomberg News låg här på 5.445 miljoner kronor.

Nibes vd Gerteric Lindquist anser att det är glädjande att se den tydliga förbättringen av rörelsemarginalen i Nibes största affärsområde Climate Solutions.

Förbättringen förklaras enligt Gerteric Lindquist i huvudsak av den organiska tillväxten, ett framgångsrikt integrationsarbete samt förbättrade marknadsförutsättningar för värmepumpar såväl i USA som i ett flertal europeiska länder.

"Ännu återstår dock en del vad gäller att prismässigt fullt ut kompensera oss för de kraftiga prisökningarna på material", uppger Nibe-chefen.

För Nibes affärsområde Element förklaras den lite lägre rörelsemarginalen dels av att fjolårets första hälft innehöll några större projektorder med god rörelsemarginal och dels av en något mindre gynnsam produktmix.

Affärsområdet Stoves uppvisade enligt Nibe-chefen en fortsatt stabil utveckling, även om det extremt varma vädret under våren och sommaren, framför allt i Europa, haft en dämpande effekt på efterfrågan.

"Den lägre rörelsemarginalen förklaras huvudsakligen av att vi fortfarande inte fullt ut sett effekterna av genomförda prisökningar som vi varit tvungna att genomföra på grund av de kraftiga prisökningarna på våra insatsvaror. Även de ökade utvecklingskostnaderna påverkar rörelsemarginalen negativt", konstateras det i delårsrapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -