Björn Borg lockar inte till köp

Aktieanalys Björn Borg har trots svag underliggande försäljning förbättrat resultatet i år. Aktien har gått dåligt en längre tid och värderingen är låg. Vi har trots det svårt att känna köpsuget.

Björn Borg bjöd på blandade besked när bolaget redovisade utfallet i sitt tredje kvartal. Mest glädjande var att resultatet före skatt förbättrades med 15 procent jämfört med samma period i fjol. Förbättringen beror dock åtminstone delvis på att fjolåret tyngdes av engångskostnader.

Omsättningen i koncernen föll valutajusterat med cirka 6 procent i såväl tredje kvartalet som i niomånadersperioden. Vissa Björn Borg-produkter säljs på licens av andra aktörer och den totala försäljningen under varumärket Björn Borg föll i tredje kvartalet med 11 procent justerat för valutaeffekter.

Ljuspunkten när det gäller försäljningen var e-handeln där den egna e-handelsförsäljningen ökade med 51 procent i tredje kvartalet. Man får dock komma ihåg att e-handelsförsäljningen i tredje kvartalet i fjol faktiskt sjönk då Björn Borg hade tekniska problem med sin onlinebutik.

En liten ljuspunkt fanns även i de egna butikerna där den jämförbara försäljningen utvecklades starkt i Finland och steg marginellt i Sverige. Även de egna butikerna hade dock ett lätt jämförelsekvartal då försäljningen i fjol föll med 12 procent.

Geografiskt klarade sig ändå Sverige och Finland bra i årets tredje kvartal. Benelux-länderna var ett desto större problem då intäkterna där föll med hela 23 procent. Holland och Belgien utgör tillsammans en knapp tredjedel av omsättningen i koncernen. Försäljningen föll i såväl grossist- som detaljistledet. I jämförbara butiker var försäljningen ned 6 procent.

Benelux är Björn Borgs viktigaste marknader för bolagets sportkläder. Björn Borg har de senaste åren gjort en rejäl satsning på sportkläder som setts som ett framtida tillväxthopp. Design och utveckling har flyttats från Holland till huvudkontoret i Stockholm. I fjol köpte Björn Borg även din distributör i Benelux-området för att få egen kontroll över framför allt sportkläderna.

Mycket tid har lagts på att få fart på försäljningen i Benelux och den kraftiga nedgången i försäljningen i tredje kvartalet var därför en besvikelse. Utvecklingen i regionen bidrar även till en trög sammanlagd utveckling för sportkläderna. På varumärkesnivå tappade sportkläderna 1 procent i tredje kvartalet och är ned 3 procent för niomånadersperioden.

Underkläder är fortfarande det absolut största produktområdet för Björn Borg, de står för 57 procent av den totala varumärkesförsäljningen. Sportkläder står för 11 procent och skor för 27 procent. Under de första nio månaderna i år har samtliga produktområden rapporterat minskad försäljning. Skor och väskor leder nedgången med ett särskilt kraftigt tapp för väskor i tredje kvartalet.

Den minskade försäljningen till trots kunde Björn Borg förbättra sitt rörelseresultat med 16 procent i tredje kvartalet. Bruttomarginalen stärktes cirka 1,5 procentenhet jämfört med i fjol till 57,7 procent. Förbättringen förklaras dock huvudsakligen av engångsposter som tyngde fjolåret.

Björn Borg har också hållit i kostnaderna och fått ned dem med 6 Mkr jämfört med i fjol. Det är bland annat inom personal och administration som man dragit in. För niomånadersperioden är dock rörelsekostnaderna högre, eller oförändrade om man justerar för omklassificeringar.

Vinsttillväxt har varit ett stort problem för Björn Borg-koncernen de senaste åren. Resultatet har sedan 2012 vartannat år legat kring 47 Mkr och vartannat år lägre än så. I fjol var utfallet 37 Mkr men på rullande tolv månader taktar nu Björn Borg nu ett årsresultat på 56 Mkr.

Positiva valutaeffekter och engångskostnader i fjol spelar en stor roll i resultatförbättringen som skett hittills i år. Fjolåret tyngdes bland annat av förvärvet av distributören i Benelux. Icke desto mindre summerar den rullande årsvinsten per aktie till 2,24 kronor. Jämfört med dagskursen kring 23 kronor innebär det ett rullande p/e-tal på låga 10,3.

Björn Borg-aktien har inte varit någon vidare investering vare sig på lång eller kort sikt. I närtid toppade kursen på cirka 44 kronor i september 2016 och har sedan dess i princip halverats. Facit sedan årsskiftet är -18,5 procent. Dels har Björn Borg som sagt en längre tid haft problem med vinsttillväxten och dels har detaljhandel varit ett rätt iskallt tema på börsen de senaste åren.

Den stora lockelsen med Björn Borg-aktien är de historiskt minst sagt generösa utdelningarna. De senaste tre åren har utdelningen varit 2 kronor per aktie vilket varit drygt 100 procent av vinsten per aktie. Skulle man upprepa den utdelningen även i år blir direktavkastningen i skrivande stund 8,7 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten har dock hittills i år backat till drygt 6 Mkr från 35 Mkr i fjol. Totalt sett summerar kassaflödet i år till -32 Mkr. De likvida medlen har mer än halverats jämfört med samma tidpunkt i fjol och kassan uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 23 Mkr.

Givet detta kan det kanske vara allt för optimistiskt att räkna med en total utdelning om 50 Mkr (2 kronor per aktie) även för innevarande år. Den officiella policyn är att dela ut minst 50 procent av nettoresultatet så utdelningen skulle kunna sänkas kraftigt utan att bryta mot denna.

Björn Borg lyckas i tredje kvartalet både gå bra och dåligt samtidigt. Försäljningsutvecklingen är sammantaget svag men med lite extra draghjälp från valutaeffekter förbättras resultatet ändå en hel del. Efter aktiens långa kräftgång är värderingen också låg.

Intresset för detaljhandelsaktier är fortfarande minst sagt lågt på börsen och det krävs ganska mycket för att vi ska lockas in i sektorn. Merparten av detaljhandelsbolagen har det fortsatt tufft och det gäller även Björn Borg. Vi tror aktien kommer att förbli trög tills dess att försäljningen åter tar fart eller stämningen kring sektorn lättar i största allmänhet.

Rekommendationen stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Neutral 22,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -