Heta Listan gör dig rik på avfall

Heta Listan Förra veckans kandidat, norska laxbolaget Salmar, spöade analytikernas förväntningar med råge i senaste kvartalet. En fullträff för Heta Listans senaste affärsförslag. Denna vecka är det sophantering som gäller.

Heta Listan har tagit mycket stryk när börserna surnat. Listan hade rensats och stod helt utan aktiva affärsförslag inför förra veckan. Då uppmärksammade vi laxbolaget Salmar som stod inför ett tekniskt utbrott. Och i närtid skulle bolaget redogöra för sitt senaste kvartal.

Efter en nervös väntan på rapporten kunde vi sen slappna av. Aktien steg 8 procent minuterna efter rapporten. Omsättningen steg till 2 766 miljoner norska kronor. Väntat var en försäljning på 2 613 miljoner kronor i kvartalet. Det operativa rörelseresultatet var hela 25 procent bättre än förhandstipsen.

På torsdagsmorgonen kostar en aktie i Salmar 507,00 norska kronor, vilket innebär en uppvärdering på 12 procent från vår triggerkurs.

För att säkra del av vinsten höjs stoppnivån till 487,00 dollar. Det är ett för litet svängrum om du vill behålla aktien mer långsiktigt. Men Heta Listan tar hellre snabba pengar efter rapportskrällen om aktien tappar momentum.

Till denna vecka inspirerades listan av en av kollegorna på Placeras redaktion. I Karl Lans genomgång av noterade sophanteringsbolag fanns en aktie som också fastnade i Heta Listans trendfilter.

Waste Management

Trigger 93,00 dollar Stop loss 88,00 dollar

Min kollega Karl Lans listade de främsta återvinningsföretagen på börsen och ett av dem fastnade också i Heta Listans filter. Aktien i fråga befinner sig inom en stigande trend och står inför ett möjligt utbrott på uppsidan.

Amerikanska Waste Management har ett börsvärde på 37 miljarder dollar, vilket gör Texas-bolaget till USA:s största sophanterare.

Trots sin storlek väntas intäkterna växa årligen med mellan 7-10 procent de närmaste åren. Verksamheten är också väldigt lönsam. Rörelsemarginalen har historiskt legat kring 18 procent och klättrar till 19 procent år 2020 i analytikernas konsensusprognos från Factset.

Hälften av intäkterna kommer ifrån avfallshantering, 19 procent från kompostering och 8 procent från återvinning.

Strukturella förändringar ligger bakom delar av framgången. USA har skärpt reglerna för sophantering. Och Kina har beslutat att inte längre ta hand om plastavfall från resten av världen. Istället måste de ansvariga ta hand om skiten själva.

I aktieägarlistan ryms bland annat microsoftgrundaren Bill Gates stiftelse med över 4 procent av rösterna.

Värderingarna är relativt höga i sektorn. P/e-talet på nästa års resultat är strax under 21. PEG-talet på samma år ungefär 1,7.

Priset till trots så är trenden är attraktiv. Stiger aktien över 93,00 dollar kan det vara ett bra ingångsläge för en kortsiktig affär. Sätt stopp vid 88,00 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -