Är det dags att sälja alla aktier?

Börskommentar En del talar för att vi går mot en ny björnmarknad samtidigt är den här typen volatilitet något normalt när vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och kanske är korrektionen till och med ett sundhetstecken.

Sedan senaste toppnoteringen den 28 september har OMX30-index nu fallit drygt 10 procent. Det är fortfarande en bit kvar till en så kallad björnmarknad som brukar räknas som en nedgång med 20 procent från den senaste toppen. Nedgången ska också ske inom två månader. 

Om den här korrekturen kommer att leda fram till en björnmarknad är omöjligt att säga. Klart är att ökad volatilitet på marknaderna är något fullt normalt när konjunkturen går in i ett sencykliskt skede.

Namnet björnmarknad kommer från engelskans bear market. Det finns två olika förklaringar till benämningen. En del menar att ordet kommer av att björnen när den attackerar slår nedåt.

Motsatsen till en björnmarknad är en tjurmarknad som fått sitt namn av att tjuren till skillnad från björnen vid anfall slår uppåt.

När det gäller namnet på björnmarknaden finns det en alternativ förklaring som går ut på att de nordamerikanska björnskinnsjägarna brukade sälja björnfällar innan de skjutit någon björn.

Därav också uttrycket att ”inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.” Denna försäljning kan liknas vid att blanka aktier det vill säga sälja aktier som man inte äger, vilket är en vanlig företeelse under en björnmarknad och för att framkalla en björnmarknad.



Björnjakt.

Under en björnmarknad brukar man säga att pessimismen bland investerarna blir så djupt rotad att det negativa sentimentet föder sig självt. Investerarna förväntar sig fortsatt negativ utvecklingoch då tenderar de i stället att utnyttja uppstudsar i marknaden för att sälja.

Sedan 1990 har OMX30-index befunnit sig i sex björnmarknader. Det vill säga perioder då index inom loppet av två månader fallit minst 20 procent.

Den längsta björnmarknaden hittills inträffade efter IT-kraschen och den efterföljande konjunkturnedgången. Toppen nåddes i mars år 2000 och botten sattes under våren 2003. Under den perioden föll OMX30-index med 71 procent innan marknaden var nöjd. Den björnmarknaden pågick i totalt 135 handelsveckor.

Den näst längsta björnmarknaden för OMX30 var mellan juli 1990 och oktober 1992. Under dessa 119 handelsveckor backade index med 45 procent.

Den avslutades med att Riksbanken och dess dåvarande chef Bengt Dennis tvingades släppa den fasta kronkursen. Sedan dess har kronan inte varit i närheten av värderingen den hade då. Efter att kronan släppts steg marknaden explosivt. Uppgången hade redan börjat några dagar innan försvaret av kronan upphörde.


Bengt Dennis.

Den senaste björnmarknaden började i april 2015 och pågick fram till juni 2016. OMX30-Index var som mest ner med 27 procent från toppen. Den senaste uppgångsfasen började strax efter Storbritanniens EU-omröstning.

Frågan är var vi är på väg nu? Det finns mycket som talar för en svagare marknad framöver. Konjunkturen har toppat, inflationen och räntorna har börjat stiga samtidigt som handelskrig och geopolitiska konflikter pågår och tornar upp sig.

Rapportsäsongen var den svagaste sedan 2014 för europeiska aktier. Framför allt är det marginal- och kostnadspressen som ökat. Rapportsäsongen har totalt sett överraskat negativt med många vinstvarningar särskilt inom segmentet sällanköpsvaror och då främst fordon. Bäst har det gått för energi och IT.

För svensk del har rapportsäsongen varit någorlunda bra. Den senaste månadens kursfall gör att det inte är svårt att hitta aktier med p/e-tal under 10 på nästa års estimat.

I vilket fall som helst befinner vi oss i en senare del av konjunkturcykeln. En av världens största förvaltare Pimco menar att den här typen av volatilitet är normal i det här sena skedet av konjunkturcykeln och att det i sig inte innebär att vi är på väg mot en ny björnmarknad utan snarare kanske kan förlänga uppgångsfasen. Den sencykliska fasen är också något som kan pågå länge innan den avslutas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -