Ingen ljusning för bostadsutvecklarna

Börskommentar De båda bostadsutvecklarna SSM och Besqab släppte rapporter på onsdagen. Marknaden är fortfarande rejält svag och inga nya projekt har startats det gångna kvartalet.

Bostadsutvecklarna SSM och Besqab rapporterade båda sina kvartalsresultat på onsdagsmorgonen. Rapporterna vittnar om en fortsatt rejält trög marknad. SSM har skrapat ihop 24 stycken förhandsavtal om bostadsköp i tredje kvartalet medan Besqab anger en försäljning om 38 stycken. Varken SSM eller Besqab har fått igång några nya projekt i kvartalet.

Senast SSM startade ett nytt bostadsrättsprojekt var i andra kvartalet 2017. Besqab lyckades dock få igång ett par projekt om knappt 150 bostäder i andra kvartalet i år.

Det stora problemet för bostadsutvecklarna är att köparna inte längre kan eller vill köpa på ritning. Inflyttningsdatum kan ligga ett par år in i framtiden om man köper tidigt i projekten. I en marknad där förutsättningarna vad gäller amorteringskrav, räntor och bostadspriser förändras snabbt är det en stor risk köparen tar på sig. Bankernas lånelöften gäller som regel bara i 3-6 månader vilket är ett ytterligare problem.

Bostadsutvecklarna får därmed mycket svårt att nå upp i de cirka 70 procent sålt eller bokat som bankerna fortfarande ofta kräver för att gå med på byggnadskreditiv.

Med en stark ekonomi och brist på bostäder är dock förutsättningarna för att kunna sälja bostäder, till rätt pris, fortfarande relativt goda. Problemet är som sagt att de måste vara färdiga för inflyttning. Lösningen för bostadsutvecklarna är att försöka finansiera sina projekt på annat sätt än genom bankerna. Obligationer är en väg.

SSM ändrade exempelvis i somras villkoren för sina obligationslån så att de kan starta projekt om antingen hälften av det aktuella projektet är sålt/bokat eller om andelen sålt/bokat i hela SSM:s portfölj av pågående projekt är över 60 procent.

Skuldfonder är ett annat alternativ. De är vanliga utomlands och kan i utbyte mot högre räntor gå med på risken det innebär att finansiera starten av projekt med kanske 20 procents försäljningsgrad. Kostnaden blir högre men inte ohanterligt hög om marknaden väl stabiliseras.

Andrahandsmarknaden för bostäder var hyggligt stabil under tredje kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Hushållen har dock blivit mer pessimistiska om prisutvecklingen framöver, framför allt i Stockholm. Höjda räntor är ett orosmoment liksom allt mer politisk inblandning i bolånemarknaden.

Besqab räknar dock med att kunna dra igång nya projekt när väl alla myndighetsbeslut är på plats. Bolaget planerar bland annat för produktionsstart i ett projekt i Sundbyberg under det innevarande kvartalet.

Vid utgången av det tredje kvartalet hade Besqab drygt 630 bostäder i pågående produktion. Av dessa var 53 procent sålda eller bokade. I SSM uppgick vid samma tidpunkt den pågående produktionen till 900 bostäder. 96 procent av dessa var sålda.

Både SSM och Besqab hade negativa kassaflöden i tredje kvartalet men inget av bolagen befinner sig i någon akut finansiell knipa. SSM har 334 Mkr i kassan och Besqab 490 Mkr.

På sikt är dock den kraftigt minskade aktiviteten så klart ett stort problem. SSM flaggar i sin rapport för att bolaget nu drar ned bemanning och även genomför besparingar inom projektering i syfte att förbättra lönsamheten.

SSM-aktien föll ytterligare efter sin senaste kvartalsrapport. Sedan årsskiftet är nedgången 46 procent och totalt sedan noteringen i april i fjol har bolaget tappat drygt 80 procent av sitt börsvärde. Besqab-aktien står på minus 10 procent sedan årsskiftet och har halverats sedan början av 2017.

Besqab är det klart större av de två bolagen och i den nuvarande marknadssituationen är det en fördel. Besqabs omsättning på rullande tolv månader är 1,4 miljarder med ett rörelseresultat på 255 Mkr. Motsvarande siffror för SSM Holding är 330 Mkr i egen regi och ett rörelseresultat på 17 Mkr inklusive resultatandelar från samriskbolag.

Inget av bolagen är direkt välbevakat på aktiemarknaden. Enligt databasen Factset har båda bolagen en analytiker var som följer dem. Besqabs vinst per aktie på rullande tolv månader är 14,57 kronor och den väntas nästa år falla till 11,59 kronor. Prognosen ger aktien ett p/e-tal på 8,9.

SSM har på rullande tolv månader skrapat ihop en förlust per aktie på 36 öre. Till nästa år väntas bolaget nå en vinst på knappt 20 öre. Det ger ett p/e-tal på 57.

Det är såklart mer eller mindre omöjligt att göra prognoser på bostadsutvecklarna. Allt hänger på hur marknaden i stort utvecklas. Är man positivt lagd kan man hitta tecken på en stabilisering i priserna på andrahandsmarknaden.

När det gäller nyproducerat har priserna sänkts vilket varit nödvändigt. Än så länge färdigställs fortfarande en hel del gamla projekt så utbudet är fortsatt stort. Eftersom nystarterna tvärnitat så kommer dock utbudet på sikt att minska kraftigt. Om arbetsmarknaden står sig, räntorna inte drar iväg och politikerna håller sig lugna borde efterfrågan på bostäder vara fortsatt hygglig under de kommande åren.

Marknaden för bostadsutvecklarna är dock fortfarande enormt osäker och rapporterna för det tredje kvartalet har inte gett många lugnande besked. Vår rekommendation är generellt att vara mycket försiktigt med hela sektorn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -