Så håller han nere risken

Fonder Bruno Taillardat och hans team förvaltar sammanlagt 23 miljarder euro inom smart beta hos franska kapitalförvaltaren Amundi. Deras uppgift är att hålla nere risken maximalt och ändå vara fullt exponerade.

”Efter en lång tid av låg volatilitet och stadig börsuppgång börjar man se en mer volatil marknad framöver. I sådana tider letar investerarna efter mindre riskabla investeringar. Man blir mer försiktig helt enkelt”, säger Bruno Taillardat som är chef för smart beta-investeringar hos Amundi.  

Smart beta handlar om att följa en viss förutbestämd strategi.
”Vi bygger hela vårt sätt att investera på matematik och på kvantitativa metoder. Vi fransmän tenderar att gilla matematik. På så vis undviker vi att blanda in känslor när vi investerar.”

Bruno Taillardat.

”Vårt koncept går ut på att bygga en väldiversifierad portfölj som har mycket starkt fokus på att hålla nere risken. Om man bara investerar i ett index så är dessa kopplade till företagens marknadsvärde och inte till den risk som deras respektive verksamheter utgör.”

Idén med smart beta är att se på olika riskfaktorer som till exempel politiska risker, landrisker och klimatrisker.
” Vi tror att vi framöver kommer att få en bättre avkastning om vi fokuserar på risk. Vi försöker inte hitta den bästa aktien. Vår avkastning har varit bra hittills i år. Det har gått särskilt bra efter sommaren när marknaderna har varit mer volatila.”

När det gäller marknadsutvecklingen framöver spår Amundi att vi går mot mer oroliga tider.

”Vi tror att marknaderna kommer att vara mer volatila. I Europa har vi problemen med Italien och Brexit. Handelskriget mellan USA och Kina kastar sina skuggor över marknaderna. Geopolitiska risker är också något som spelar stor roll och som brukar negligeras av aktiemarknaden.”

En risk på lite längre sikt är allt som är kopplat till klimatförändringarna.
”Det är inte ofta som marknaden ser på den risk som detta innebär.”

Var investerar ni just nu?
”Vi gillar defensiva sektorer som telekom, energi- och kraftbolag. Annars är vi underviktade i Storbritannien eftersom risken här är stora i och med Brexit dessutom innebär Brexit att valutan är mer volatil. Vi är inte överviktade i Italien och särskilt inte i italienska banker på grund av volatiliteten. Totalt sett är vi mer underviktade i finansaktier.”

”I USA är och har vi varit underviktade IT-sektorn, vilket har gjort att vi tappat en hel del avkastning, men vårt mål är att diversifiera och hålla nere risken. Vi är däremot överviktade daglivarusektorn i USA.”

Hur ser det ut i tillväxtmarknaderna?
”När det gäller tillväxtmarknaderna är vi mest exponerade mot mogna tillväxtmarknader som Sydkorea och Taiwan. Det här är länder där vi hittar många välskötta bolag med låg volatilitet.”

Investerar ni i råvaror?
”Nej, vi är underviktade allt som rör råvaror eftersom dessa är väldigt volatila. Vi är också underviktade länder som är råvarutunga som Brasilien och Ryssland.”

Ytterligare en risk framöver är att lågräntemilön är på väg att försvinna.
”En stor riskfaktor är hur känsliga aktier är för räntehöjningar. I den lågräntemiljön vi levt i de senaste åren är det mycket kapital som sökt sig till värdeaktier med låg volatilitet eftersom de väldigt mycket liknar obligationer. I takt med att räntorna i världen stiger kommer kapital att lämna dessa aktier för att investeras i obligationer.”

Äger ni några svenska aktier?
”Ja, vi är investerade i Sverige för att öka diversifieringen.”

Enligt Holdings är Amundis största aktieinnehav i Sverige läkemedelsbolaget AstraZeneca, Swedbank, skogskoncernen Stora Enso och försvarsbolaget Saab. Det största nordiska innehavet har man i nätverksbolaget Nokia. Man har även ett stort innehav i diabetesspecialisten Novo Nordisk.

Den enda fond som förvaltas av Bruno Taillardat som är öppen för handel i Sverge är Amundi Global Conservative. Den här fondens största innehav är i japanska mobiloperatören NTT Docomo, läkemedelsbolaget Pfizer, energibolaget NextEra Energy och daglivarukonglomeratet Procter & Gamble.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -