Råvaror och verkstad tynger börsen

Börsen Stockholmsbörsen sjönk under onsdagsförmiddagen med verkstad och råvarurelaterat bland förlorarna. Tisdagens rejäla tapp i oljepriset bidrog till det negativa sentimentet.

Svenska räntor handlades ned något och kronan försvagades i spåren av svagare inflationsstatistik än väntat. Att Centern och Liberalerna som väntat röstade nej till moderaten Ulf Kristersson som ny statsminister satte inte några djupare avtryck på finansmarknaderna.

Vid 13.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,0 procent till nivån 1.505. Aktier för cirka 5,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var Frankfurt och Paris ned 0,5-0,6 procent medan London noterade ett marginellt plus. Terminerna för USA-börserna pekade ned med 0,2-0,4 procent.

Nedgången i Stockholm var bred och endast fyra av OMXS30-indexets 30 ingående bolag noterades på plus. Störst nedgångar visade verkstadsbolagen, medan mer defensiva papper som Tele2 och Essity klarade sig bättre.

Jumboplatserna intogs av en rad verkstadsbolag, med Alfa Laval i botten efter en nedgång på 4,0 procent. Nordea har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från köp. Rejält ned var det också för Ericsson, -3,4 procent, och Volvo, som backade 2,0 procent till 129:70 kronor. SEB har sänkt sin rekommendation för Volvo till behåll från köp, med ny riktkurs 140 kronor (175).

Flera bolag med råvarukoppling föll. Gruvbolaget Boliden var ned 1,8 procent och oljebolaget Lundin Petroleum föll 3 procent. I sektorn backade även Tethys Oil 2,6 procent och Maha Energy sjönk 6,0 procent.

Uppgifter om att Opec samt partners diskuterar produktionsminskningar med upp till 1,4 miljoner fat olja per dag under 2019, bidrog till en återhämtning i oljepriset, som dock blev tillfällig.

På vinnarlistan i storbolagsindexet återfanns Tele2, som steg 1,6 procent i spåren av en rekommendationshöjning till köp från behåll från SEB. Essity steg 0,9 procent och strax över nollstrecket handlades också H&M och Kinnevik.

Läkemedelsbolaget Sobi lyfte 5,5 procent sedan SEB höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll efter tisdagens förvärv av USA-tillgångar från Astra Zeneca.

Assa Abloy, som höll kapitalmarknadsdag på onsdagen, handlades ned 1,8 procent. Vd Nico Delvaux förtydligade att det inte blir några nya finansiella mål och uppgav att åtgärder vidtas i Kina för att vända den negativa utvecklingen.

Bostadsutvecklarna Besqab och SSM rapporterade kvartalsresultat och talade båda om en viss stabilisering på bostadsmarknaderna i Stockholm och Uppsala, respektive i Storstockholm. Besqab gick ned 3,2 procent och SSM rasade drygt 5 procent. I sektorn föll Oscar Properties drygt 10 procent.

Bättre klarade sig spelutvecklaren THQ Nordic som redovisade ett rörelseresultat ebitda om 215 miljoner kronor, klart över Bloomberg News snittprognos på 194 miljoner kronor. Bolaget har också aviserat två förvärv. Aktien steg 11 procent.

Den riktade emission som Hansa Medical aviserade efter börsstängning på tisdagen gjordes till en kurs om 255 kronor per aktie, en rabatt om 5,6 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Aktien steg 7,8 procent till 291 kronor.

Micro Systemation fortsatte ned med 3,6 procent och har därmed gått ned cirka 34 procent sedan delårsrapporten i slutet av oktober.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 14 november

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -