Söta aktierna går surt på börsen

Börs Sockeraktierna går mot ett tufft år efter kraftigt fallande världsmarknadspris. Bakom sockerprisets kräftgång ligger främst överproduktion och en avreglerad marknad.

Hittills i år har sockerpriset fallit 21 procent. Socker handlas nu till 12,6 amerikanska cent per pund. Så sent som för två år sedan handlades socker till 24 cent per pund. Det högsta sockerpris som uppmätts är 65,2 cent per pund. Det nåddes i november 1974.

”Till nuvarande priser kan förmodligen ingen sockerproducent i världen uthålligt tillverka socker varken sockerbetssocker eller rörsocker”, skriver Dr. Lars Gorissen, vd på Europas näst största sockertillverkare Nordzucker i senaste kvartalsrapporten.

Även om socker får skulden för många sjukdomar så finns i det mesta vi äter och det vore svårt att tänka sig en värld helt utan raffinerat socker.

Socker produceras i första hand från sockerbetor och från sockerrör. Kemiskt sett är det ingen skillnad mellan dessa två sockerarter.

Europas största sockertillverkare är tyska Südzucker. De har en årlig produktion på cirka 5,9 miljoner ton socker. Bolaget äger och driver 29 sockerfabriker i Europa. Südzucker har ett marknadsvärde på 2,9 miljarder euro. Under det senaste året har aktiekursen fallit 18 procent.

Omsättningen i år spås bli runt 7 miljarder euro. För 2019 väntas en minskning med 3,2 procent, enligt 4-traders. Direktavkastningen spås minska till 1,7 procent jämfört med 3 procent för i år. Bolaget spås gå mot ett nollresultat nästa år till följd av det låga sockerpriset. I år väntas man göra en vinst per aktie på 1 euro.

Europas näst största sockertillverkare är tyska Nordzucker AG. Utöver socker tillverkar man bioetanol och djurfoder av resterna från sockerbetorna.  Huvudkontoret ligger i Braunschweig. Totalt har man arton sockerfabriker i Europa.

Nordzucker äger Danisco som i sin tur köpte Svenska sockerbolaget år 1993. Totalt arbetar 3300 personer för Nordzucker. Nordzucker är inte noterat på någon börs men 5 procent av aktiekapitalet är fritt och kan handlas. Större delen av ägarna är sockerbetsproducenter.

Sedan oktober 2017 är den europeiska sockermarknaden helt avreglerad. Det finns inte längre sockerkvoter och inget lägsta pris för sockerbetor. Det finns inte heller några exportrestriktioner. Det har lett till överproduktion inom EU. Utöver det subventionerar stora sockerproducenter som Indien, Thailand och Pakistan sin produktion. Det har lett till ett stort överutbud av socker i världen.

Sockeröverskotten är så stora att ingen producent kan sälja socker med vinst idag. Nordzucker varnar för att man kommer att göra förluster både i år och nästa år. Man tror också att kommande år kommer att bli tuffare.

”Vi hade förberett oss på avregleringen av marknaden och trodde att vi skulle se mycket högre volatilitet och lägre priser. Vi hade dock inte räknat med en så pass kraftig prisnedgång”, skriver Dr. Lars Gorissen.

Det lönar sig inte heller för EU:s sockerproducenter att exportera socker eftersom världsmarknadspriset är historiskt lågt. Läget förbättras inte ens av den usla sockerbetsskörden på grund av torkan det här året i EU.

Europas tredje största sockerproducent är brittiska British Sugar som ingår i Associated British Foods. British Sugar är den enda sockerproducenten på de brittiska öarna.

Bolaget driver sockerfabriker över hela världen. Man har bland annat sockerfabriker i Kina och Sydafrika. Produktionskapaciteten ligger på cirka fyra miljoner ton socker per år och 400 miljoner liter etanol. Hittills i år är aktien ner 14 procent.

I år kommer Indien att vara världens största sockerproducent, vilket inte någon väntat sig. Indiens produktion spås landa på 36 miljoner ton socker samtidigt som man förbrukar runt 27 miljoner ton socker. Bakom den stora produktionen i Indien ligger statlig subventionspolitik.

Även om Brasilien, EU och Thailand fortsätter minska sockerproduktionen så kommer de stora sockerlager som Indien byggt upp fortsätta att påverka världsmarknadspriset. Sannolikt kommer priset inte stabiliseras förrän Indien minskar produktionen.

I exempelvis USA är marknaden reglerad och det finns inga publika noterade aktiebolag. Däremot finns det flera bolag som använder stora mängder socker i sina produkter som till exempel Coca Cola, Pepsico, Kraft Heinz och Hershey.

En av Brasiliens största socker- och etanolproducenter heter Cosan och kan handlas på USA-börsen. Brasilien är i sin tur världens största sockerproducent och har mycket stor påverkan på världsmarknadspriset på socker.

Cosan har något fler ben att stå på än bara socker. Förutom socker och etanol tillverkar man även smörjmedel, utvinner naturgas och hyr ut förvaring av råvaror. Man äger även närmare 1000 dagligvarubutiker och 67 flygplatsterminaler.

Man kan med andra ord säga att det handlar om ett väldiversifierat företag. Cosans aktie är hittills i år oförändrad och det beror på den stora diversifieringen. Aktien handlas till ett p/e-tal på endast drygt 8 och på 7 för nästa år. Omsättningen spås öka med 11 procent under 2019.

Som om överproduktionen av socker inte vore nog med huvudvärk för världens sockerproducenter så minskar också flera stora livsmedelsproducenter andelen socker i sina drycker och färdigrätter. Dels för att det finns andra alternativ och dels för att göra maten mer hälsosam. Alternativ till socker som sötningsmedel är exempelvis Stevia som är söt och helt kalorifri.

Socker som sötningsmedel kan alltså vara på väg att tappa sin särställning. Innan det fanns raffinerat socker användes honung och dadlar för sötning. Det äldsta kända sötningsmedlet är honung. Man har hittat 12 000 år gamla grottmålningar i de spanska Araña-grottorna som visar hur honung samlas in. Honungen användes till att baka bröd, tillverka mjöd och desinficera sår. Innan man lärt sig hålla bin i kupor användes vildhonung.

Det socker vi har idag kom till Europa på 1100-talet. Under många århundraden var det dock en exklusiv lyx reserverad bara för de allra rikaste i samhället. Socker användes i maten och som medicin. Det var inte förrän på 1700-talet som socker blev en del av allmänhetens kost.

Ursprungligen kommer socker från sockerröret. Det i sin tur har sitt ursprung i grässorter från öar i Stilla havet som i sin tur exporterades till Indonesien, Indien och Kina för ungefär 8 000 år sedan. Det sägs att det sedan var Alexander den Store som förde sockret till Europa. Han ska ha kommit i kontakt med sockerrör under fälttåget mot Indien för 2300 år sedan.  

I sydvästra delen av Medelhavet var det araberna som förde med sig sockret. Man odlade bland annat sockerrör i södra Spanien.

Under medeltiden var Venedig Europas viktigaste importör och exportör av socker. Man importerade råsocker från Indien och raffinerade det i Venedig. Därefter exporterades det till Europa. 

Socker kallades för det vita guldet eftersom det var så dyrt. En del valde till och med att spara i socker. Genombrottet för sockerproduktionen kom när Columbus i slutet av 1400-talet upptäckte att Karibien hade perfekta förhållanden för sockerrörsproduktion. Stora plantage byggdes.

Råsockret fraktades tillbaka till Europa för raffinering. Nu blev socker mer allmänt känt och inte bara en vara reserverad överklassen.

Under Napoleonkrigen 1803–1815 spärrades handelsvägarna så råsocker kunde inte importeras. Ersättningsprodukten blev sockerbetan.



Napoleon Bonaparte.

När också slaveriet avskaffades ett par årtionden senare växte istället betsockret på rörsockrets bekostnad. Sockerinnehållet i en sockerbeta är idag detsamma som i rörsocker. Cirka hälften av världens sockerproduktion kommer dock fortfarande från rörsocker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -