AI, robotar och kretskortskontroll

Placera i Asien Dag två i Seoul. Vi åker buss en timme till utkanten av Seoul för att träffa Koh Young Technology.

Det är ett intressant bolag som kombinerar några av de hetaste trenderna inom teknologi som artificiell Intelligens, robotisering och automatisering. Vi träffar Koh Young Technologies Ir-chef Hyunsoo Park som berättar om företaget.

Koh Young Technologies är världsledande inom området optisk 3D-kvalitetssäkring, och har 15 års erfarenhet. Bolaget har idag över 2 000 globala kunder och är alltså inte beroende av exempelvis Samsung som enda stora kund. Även Apple använder bolagets produkter i sina tillverkningsprocesser.

Bolaget tillhandahåller teknologi och maskiner som används för tredimensionell (3D) optisk kvalitetssäkring och övervakning vid produktion och tillverkningsprocesser inom kretskortstillverkning för exempelvis datorer, bilar, mobiltelefoner.

Maskinerna sköter inspektionen och letar efter olika typer av fel som kan uppstå i tillverkningsprocessen av exempelvis mobiltelefoner och kretskorttillverkning, sådant som den mänskliga faktorn kan missa. Bolagens kunder får ner felmarginalen i produktionen och kan på så vis spara pengar i produktionskedjan.

Med bolagets produkter kan man i realtid upptäcka och diagnostisera fel och problem i produktionskedjan. Med hjälp av Artificiell Intelligens kan man skicka information vari i kedjan det har skapats fel och då kan man åtgärda det fort.

Den första kontrollen som görs i produktionskedjan heter SPI, vilket står för Solder Paste Inspection. Den kontrollen sker när kretskortet skapas. Man ser om platserna där komponenter som halvledare och minneskort som ska sättas fast på kretskortet är rätt, och att kontakt mellan platserna finns och att inte är några sprickor i kretskortet.

Den här inspektionen är bolagets kassako och man har 50 procent av världsmarknaden.

Nästa kontroll görs efter att kretskortet har fått sina komponenter på plats, men inte härdats in i själva kretskortet. Den här kontrollen är lite mer omfattande och heter Pre AOI-inspektion. När väl kretskortets delar har härdat tillsammans har företaget även en maskin som kan utföra en slutlig inspektion. På de två sista inspektionerna har man inte samma marknadsdominans som inom SPI-delen.

Marknadsandelen är runt 18 procent. Här ser man en tydlig tillväxt de närmaste åren. Inom några år tror man att man har en marknadsandel liknande den inom SPI-delen.

Kassaflödet från SPI-delen har de senaste åren bidragit till att man med hjälp av sin 3D-optiska kunskap utvecklat en robot inom neurokirurgi. Ett robotsystem som är ett hjälpmedel för kirurgen att få högre precision i arbetet vid operationer i hjärnan.

Kirurgroboten kommer förhoppningsvis 2020 att bli ett eget affärsområde och man tror på en ljus framtid. Bolaget är det minsta vi har träffat på resan med ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder svenska kronor.

Aktien är noterad på Kosdaqbörsen som är en marknadsplats för mindre teknikbolag i Seoul. Kursutvecklingen har varit stark de senaste fem åren.

Här läser du alla artiklar från Asien-resan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -