Pareto: Sobi-köp som hand i handske

Börs Sobi tar i och med köpet av de amerikanska rättigheterna av läkemedlet Synagis av Astra Zeneca ett rejält kliv mot diversifiering.

Det skriver Pareto i en snabbkommentar efter tisdagens storaffär där köpeskillingen uppgår till 13,6 miljarder kronor.

"Vid en första anblick ser det ut som en affär som passar som hand i handske då den både passar in i immunologi- och barninriktningen hos Sobi, men smakar det så kostar det", skriver analyshuset.

Pareto betraktar Synagis-köpet som en kassako då Sobi bedömer att läkemedlet har en lönsamhetsmarginal på ebita-nivå på över 60 procent.

Pareto tror även att Sobi kan komma att använda delar av de 130 anställda som följer med förvärvet till att marknadsföra andra, befintliga såväl som kommande, Sobi-produkter i USA.

"Denna affär är omdanade för Sobis del och vi förväntar oss en inledande positiv aktiekursreaktion", fortsätter Pareto som kommer att ändra sina Sobi-estimat betydligt.

Köpeskillingen består dels av 9,1 miljarder kronor i kontanter och dels av nyemitterade Sobi-aktier motsvarande 4,5 miljarder kronor som gör att Astra Zeneca kommer att äga runt 8 procent av Sobi.

Avtalet innebär även att Sobi kommer att hälftenäga läkemedelskandidaten MEDI8897, som är en uppföljningsprodukt till Synagis, på den amerikanska marknaden.

Synagis är ett läkemedel som är godkänt för prevention av allvarliga nedre luftvägsinfektioner orsakade av RSV hos barn med hög sjukdomsrisk.

Vid 10.30-tiden på tisdagsförmiddagen hade Sobi-aktien klättrat närmare 3,3 procent och den noterades då kring 186 kronor. Dagshögstanoteringen uppgick vid samma tidpunkt till 193:60 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -