Nolato köpvärd trots dyster trend

Aktieanalys Dämpad tillväxt har slagit stenhårt mot Nolatos aktie. Kursen har halverats sedan i somras och på dagens nivåer tycker vi den ser intressant ut.

Nolatos framgångar inom e-cigaretter har verkligen eldat på aktien de senaste åren. Fenomenet med e-cigaretter har vuxit snabbt och för Nolato har det inneburit stark tillväxt för affärsområdet Integrated Solutions. Kundlistan på området består i princip bara av British American Tobacco men det är en bjässe i tobakssammanhang så det räcker gott och väl.

Efter en stark halvårsrapport i somras letade sig aktiekursen en bit över 800 kronor. Sedan dess har den dock mer än halverats. Problemet var huvudsakligen att orimliga tillväxtförväntningar hade prisats in i Nolato-aktien som vid det tillfället handlades till p/e 27 för de kommande tolv månaderna.

Med den värderingen var aktien mycket känslig för alla eventuella hot mot estimaten. När Philip Morris stämde British American Tobacco för patentintrång på tekniken bakom e-cigaretterna utlöste det ett kursfall på 15 procent på en dag.

Sedan dess har kurstrenden varit fortsatt negativ. Det amerikanska läkemedelsverket har fått upp ögonen för e-cigaretterna som blivit en het trend bland ungdomar i landet. Problemet är att många tidigare icke-rökande ungdomar blir nikotinberoende av e-cigaretterna. Smaksatta produkter är på väg att förbjudas och åldersverifiering vid online-köp övervägs också.

Nolato flaggade redan i halvårsrapporten för att det andra halvåret skulle komma att bjuda på svagare tillväxt för e-cigaretterna och området Integrated Solutions. Så visade sig också bli fallet i tredje kvartalet. Den underliggande tillväxten för affärsområdet blev -6 procent i perioden. Det kan jämföras med 157 procent i årets första kvartal och 66 procent i det andra.

Inom området Integrated Solutions ligger även telekomprodukterna. Ända sedan Ericssons glansdagar som mobiltelefontillverkare har Nolato haft en stark position inom telefoni. Idag är man mer en nischspelare men från tid till annan tar tillväxten kraftig fart beroende på om modellerna som levereras till blir framgångsrika. I tredje kvartalet i år var dock volymerna till mobiltelefoner svaga.

Produkter för avskärmning av elektronisk strålning, EMC, är ett annat tillväxtområde för Nolato, om än inte lika explosivt som e-cigaretter. Produkterna behövs i allt från basstationer till mobiltelefoner och personbilar. Tillväxten för EMC-området uppges ha varit fortsatt stark i tredje kvartalet.

Integrated Solutions har under de första nio månaderna 2018 svarat för ungefär hälften av såväl omsättning som rörelseresultat i Nolato. De övriga två affärsområdena är Medical Solutions som stått för knappt 30 procent av rörelseresultatet och Industrial Solutions som stått för återstående 20 procent.

Medical Solutions tillverkar som namnet antyder plastprodukter till läkemedelsindustrin. Det rör sig om allt från medicinteknisk utrustning till pillerburkar. Verksamheten är konjunkturstabil och lönsam och även om den på sistone hamnat i skuggan av Integrated Solutions så tickar den på i god takt. Den organiska tillväxten hittills i år uppgår till 14 procent och det tredje kvartalet enskilt var starkt. Rörelsemarginalen backade dock några tiondelar i perioden till följd av en ökad försäljning av produktionsutrustning, som är mindre lönsam.

Den goda tillväxten för Medical Solutions gör att Nolato nu bygger ut sin produktionskapacitet på flera håll i Europa samt i USA.

Även området Industrial Solutions ska starta tillverkning i USA under början av nästa år. Området säljer plastkomponenter till bland andra Volvo, Husqvarna, Atlas Copco och SKF. Precis som slutkundernas verksamhet är efterfrågan för Industrial Solutions cyklisk och i nuvarande konjunktur är den stark. Den underliggande tillväxten hittills i år uppgår till 10 procent även om det tredje kvartalet enskilt var svagare.

Sammantaget har Nolato för årets nio första månader uppnått en underliggande tillväxt på 29 procent. Den rullande tolv månaders vinsten per aktie uppgår till 28,19 kronor. Ett litet vinsttapp väntas dock i fjärde kvartalet enligt databasen Factset. Snittprognosen för helåret 2018 ligger på 27,49 kronor per aktie.

För 2019 och 2020 väntas bara blygsam tillväxt på översta raden. Vinsten per aktie 2019 väntas backa marginellt och sedan öka knappt 5 procent under 2020. På dessa försiktiga prognoser värderas Nolato-aktien idag till p/e 14,4 respektive 13,8. Justerat för en skuldfri balansräkning värderas rörelsen till 10,8 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Nolato-aktien väntas uppgå till 3,2 procent respektive 3,3 procent de närmaste åren.

Värderingen i Nolato har rasat i takt med aktiekursen. P/e-talet för de kommande tolv månaderna var som sagt uppe i 27 i början av året, idag är det under 15.

Framtiden för British American Tobaccos e-cigaretter är lite oklar i dagsläget. Stämningen från Philip Morris och hårdare reglering i USA skapar osäkerhet. Produkten är uppenbarligen populär och sannolikt är det fortfarande ett framtida tillväxtområde, om än i lugnare takt än vad som var fallet i fjol.

Lite i bakgrunden växer samtidigt Medical Solutions på i god takt liksom EMC-området. Industrial Solutions gynnas av en allmänt hög efterfrågan i industrin även om fordonssektorn tappat en del tempo på sistone. Mobiltelefonidelen är som alltid en joker i Nolato. Plötsligt får bolaget in en fullträff och då kan resultatbidraget under en tid bli stort.

Med en halverad aktiekurs, en värdering som fallit tillbaka till de historiska snitten och en skuldfri balansräkning tycker vi Nolato-aktien börjar se intressant ut. Första halvan av 2019 har tuffa jämförelsetal men därefter borde tillväxten ta bättre fart.

Kurstrenden i Nolato är fortfarande rätt dyster så man bör kanske smyga sig på aktien lite i taget. Rent värderingsmässigt och operativt tycker vi dock att den ser köpvärd ut på dagens nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Köp 394,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -