Är det rätt tid för Industrivärden?

Aktieanalys Industrivärdens tyngdpunkt i verkstad och exportindustri gör aktien intressant att äga i goda tider, men inte i alla tider.

Till skillnad från Latour, Investor, Lundbergföretagen och Kinnevik, som bär ett arv från ägare av kött och blod, så är Industrivärden ett resultat av tidigare kriser och lagändringar.

Investmentbolaget bilades 1944 av Handelsbanken. Utdelningen skedde i samband med ett lagförslag som begränsade bankernas möjligheter att äga värdepapper. Och aktierna som delades ut hade Handelsbanken erhållit efter krisen på 1930-talet.

Industrivärden är storägare eller större minoritetsägare i alla sina portföljbolag. Målsättningen är att äga minst 10 procent av rösterna i respektive bolag. Därutöver vill bolaget ha en styrelseplats för att möjliggöra rollen som aktiv och långsiktig ägare.

Få större förändringar har skett i portföljen, i alla fall kring de större innehaven. Korsägandet inom sfären har förvisso minskat, men det genom att SCA och Handelsbanken sålt aktier i Industrivärden.

Industrivärdens ägande i Handelsbanken har sjunkit som andel av den totala substansen. För ungefär ett år sedan stod banken som skapat investmentbolaget för 27 procent, dag för knappt 22 procent.

SCA har delat ut hygienbolaget Essity, sammanslaget står delarna tillsammans för en något större del av helheten än SCA gjorde innan utdelningen.

Med Helena Stjernholm vid rodret i Industrivärden, och ett ökat ägande för finansmannen Fredrik Lundberg, trodde vi för ett år sedan skulle leda till en snabbare förändring av investmentbolagets struktur. Förändringsarbetet går långsamt framåt. En anledning till tempot är sannolikt svårigheterna att avyttra delar i de enorma innehaven utan att påverka marknaden negativt.

Aktier i SSAB har avyttrats för 3,1 miljarder kronor och skuldsättningen i Industrivärden har kommit ner, vilket ökar handlingsutrymmet och möjligheterna att göra nya affärer. Förra hösten var nettoskulden större än 11 miljarder kronor, i senaste kvartalsrapporten ungefär 7,2 miljarder kronor.

När konjunkturen nu är påväg att sakta in har Industrivärdens cykliska portföljbolag fått det tuffare på börsen, trots goda resultat.  Investmentbolaget handlas med en substansrabatt på 11 procent och en rabatt är motiverat.

En av anledningarna till det är att alla portföljbolag är noterade på Stockholmsbörsen, vilket gör den väl enkel att kopiera.

Om man sen ska vara lite fräck. Kunskapen och den aktiva styrningen som Industrivärden bidrar med i portföljbolagen, vilket vore en anledning att äga aktien, den fördelen får även investerare som köpt andelar direkt i de underliggande tillgångarna. Men då ges ingen rabatt på bolagens utdelningar, vilket indirekt är en positiv effekt av substansrabatten i Industrivärden.

Det finns tillfällen då det är fördelaktigt att köpa exportung, svensk industri på bulk. Det skulle vara då man vill få cyklisk exponering men är osäker på vilket kort som är bäst att spela.

I den situationen är Industrivärden en utmärkt investering, som kan hålla i många år - om konjunkturen förblir god. Förra hösten tyckte vi aktien var köpvärd, med 10 procents substansrabatt, och det rådet har avkastat 18 procent, exklusive utdelningen.

Tyvärr är det inte alltid lika lönsamt att ligga tungt i cyklist. Justerar vi för portföljvikterna, men inte tar hänsyn till utdelningar, har Industrivärdens portfölj, som den såg ut i senaste kvartalsrapporten, tappat 1,6 procent procent av sitt värde under året, enligt data från ibindex.se och Avanza.

Skanska och SSAB har båda fallit mer än 15 procent. Volvo har, trots goda resultat, backat 10 procent eftersom marknaden är övertygad om att fordonsbolaget just nu gör toppvinster.

Sandvik (23% av substansvärdet) väger tyngst i portföljen. Nästan lika stort är innehavet i lastbilskoncernen Volvo (21% av substansvärdet).

Som motvikt till de cykliska hörnstenarna finns ägarandelar i skogsbolaget SCA, avknoppningen Essity, en stor portion Handelsbanken, och matvarukedjan ICA Gruppen.

Även investeringen i matvarukedjan ICA Gruppen har ökat mycket i värde under året. Det spekuleras i att stabila bolag som ICA har lockat till sig kapital som egentligen hör hemma i räntor. Om marknadsräntorna nu stiger finns en risk att det skapar negativa kapitalströmmar ut från säkrare bolag och in i ränteplaceringar.

Matvaruhandel må vara en stabil affär och ICA är ett av branschens starkaste varumärken. Men strukturellt pressas hela detaljhandeln av nya krafter, mat på internet med hemkörning.

Knappt 8 procent av portföljen har investerats i Ericsson. I år har Ericsson-aktien stigit mer än 55 procent. Bolaget har varit pressat sen it-krisen men har nått en vändpunkt under ledning av tidigare Investor-chefen Börje Ekholm.

I övrigt lyser det rött i industrivärdens portfölj. Allra sämst är byggjätten Skanska och stålbolaget SSAB, båda bolaget har tappat mer än 15 procent av sina börsvärden i år.

Som sagt, Industrivärden är intressant att äga i goda tider. Men denna gång vilar vi på hanen. Den som istället månadssparar i Investor får också en hel del cyklist i portföljen, men en bättre riskbalans. Rekommendationen stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Neutral 187,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -