Oron på börserna vill inte ge med sig

Makroveckan Oktoberfrossan vill inte riktigt ge med sig i inledningen av november. I veckan som kommer är det politik och inflation som är i fokus, vilket kan bidra till fortsatt nervösa marknader.

Det har på nytt varit lite trögare på den svenska börsen som backade med 1,4 procent under veckan som gick. På andra börser var det annars mest uppåt och den amerikanska börsen steg med 2,1 procent. Det är dock fortsatt skakigt på finansmarknaden och nervositeten från oktober vill inte riktigt ge med sig helt. Volatiliteten är fortfarande något uppskruvad.

Oljepriset har fortsatt att sjunka men fick en lite skjuts uppåt när Saudiarabien meddelade att landet avser att sänka produktionstakten med 500 000 fat per dag i syfte att stabilisera oljemarknaden.

I veckan som kommer blir det en del fokus på politiken.

I Sverige ska riksdagen på onsdag rösta om Ulf Kristersson som möjlig statsminister och signalerna tyder på att det blir ett nej. Därmed tar vi i så fall ytterligare ett steg mot nyval, vilket kan komma skrämma en del utländska investerare och sätta press på kronan. Möjligen kan en räcka tal från Riksbanken få kronan att röra sig åt andra hållet. I alla fall om banken mer tydligt börjar flagga för att en decemberhöjning av ränta är aktuell. Dessutom får vi inflationssiffrorna för oktober på onsdag.

På tisdag ska den italienska regeringen presentera ett nytt budgetförslag till EU-kommissionen. De flesta väntar sig att den nya budgeten inte kommer att uppfylla EU:s krav vilket kan leda till ny italiensk ränteturbulens och i förlängningen sätta press på euron. Euron handlas nu kring 1,13 dollar per euro.

Vi får även inflationssiffror från USA (onsdag) och EMU-området (fredag). I det förra fallet väntas siffrorna bekräfta bilden av att en decemberhöjning från Federal Reserve är högst aktuell. I det senare fallet väntas kärninflationen fortfarande vara för låg för att föranleda några ytterligare åtgärder från ECB: sida. Men en inflation över målet räcker ändå för att banken ska gå vidare med den planerade avslutningen av obligationsköpen vid årsskiftet.  

Måndag

Intressant boprisindikator från SEB. Vi får se om hushållen fortsatt tror på stigande bostadspriser. Vice riksbankschefen Martin Flodén är först ut att hålla tal i veckan som är fylld med möjligheter för Riksbanken att börja kratta ordentligt i manegen inför en möjlig räntehöjning i december.

Tisdag

Mycket fokus på den reviderade budget som den italienska regeringen ska presentera inför EU-kommissionen. Vi väntar oss enbart små justeringar i det nya förslaget, vilket i så fall lär leda till viss finansiell turbulens och möjligen en svagare euro. Sannolikheten är låg att den italienska regeringen böjer sig helt för EU:s krav. Investerarförtroendet i Tyskland väntas ha sjunkit i inledningen av november.

Onsdag

Svaga BNP-siffror väntas från Japan och det kan sätta ytterligare press på yenen som tappat under de senaste veckorna. Den svenska inflationen i oktober publiceras av SCB. En inflation över målet på 2,0 procent väntas och kan i så fall stärka bilden av en decemberhöjning. Den amerikanska kärninflationen är fortfarande förhållandevis dämpad sett till det höga resursutnyttjandet. Ändå räknar vi med att Federal Reserve höjer räntan i december.

Torsdag

Valueguard publiceras siffror över boprisutvecklingen i Sverige. Hittills har det varit Valueguards siffror som tydligast visat på skakig bostadsmarknad men annan statistik talar för hyfsad utveckling i oktober. Amerikanska hushåll väntas ha shoppat loss i god takt i oktober.

Fredag

Inflationen i EMU-området väntas ha tickat upp en aning i oktober. Kärninflationen ser däremot ut att bli plågsamt låg ur ECB:s perspektiv. Ganska lite talar för att euron ska få draghjälp härifrån.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -