Börsen idag: Positiv inledning väntar

Morgonrapport De amerikanska börserna stängde fredagen på minus, en trend som reverserats i Asien som handlats högre under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i positivt territorium för OMXS30.

De amerikanska börserna tog riktning nedåt under fredagskvällen och handlades samtliga lägre efter slagig handel. Kräftgången kom i spåren av att Federal Reserve, i linje med förväntningarna, lämnat räntan oförändrad under torsdagskvällen. Centralbanken uppgav dock att den amerikanska ekonomin ser fortsatt stark ut, vilket ökar sannolikheten för en höjning i december. Vid stängning var breda S&P 500 och Dow Jones industriindex ned 0,9 respektive 0,8 procent. Nasdaqs kompositindex minskade 1,7 procent.



Tillgångsslagen på råvarumarknaden ser tillbaka på en björnaktig dag med genomgående negativa utvecklingar. Bakom rörelsen för oljepriset låg marknadens oro kring ett allt högre globalt utbud i kombination med lättade amerikanska importsanktioner av iransk olja. Klockan 20.30 noterades WTI- och Brentoljan 0,5 respektive 0,4 dollar lägre. Ett fat olja handlades då för 60,1 respektive 70,3 dollar per fat.

Bland basmetallerna gick det sämst för nickel efter investerare lättat på sina positioner med anledning av kommande räntehöjningar i USA och en stagnerande tillväxt i Kina. Metallen tappade 2,6 procent, följt av koppar som var minus 1,6 procent vid stängning. Guldet fortsatte ned. Priset föll under fredagen 14,8 dollar till 1 209,2 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten fanns ett par bolag som återfanns i rampljuset. Ett av dessa var spelutvecklaren Activision Blizzard som tappade 12,4 procent i kölvattnet av en svag intäktsprognos för det fjärde kvartalet. En än värre utveckling kunde observeras för recensionssajten Yelp som var ned 26,6 procent. Både resultat och guidning kom in under analytikerkårens förväntningar, vilket straffades hårt. Betydligt bättre gick det för biluthyrningsföretaget Hertz som gladde marknaden med en stark kvartalsrapport. Aktien slutade 19,2 procent upp.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades ned 5 punkter till 3,19 procent.

De asiatiska börserna har stigit under morgonen. I japan var de flesta sektorer upp med undantag för teknikaktier som tog rygg på sin amerikanska motsvarigheter noterade på Nasdaq, som sjönk under fredagen. Klockan 07.30 var Nikkei Index 0,1 procent högre. Shanghai Composite var samtdigt upp 0,9 procent medan Hang Seng Index hade stigit 0,1 procent.

Här på hemmaplan fortsätter bolagsrapporterna att trilla in, om än i något blygsammare antal. Idag ser vi fram emot rapporter från Hanza (ca kl 8.00), Sonetel (kl 8.30), Green Landscaping (kl 14.00), Devport och Photocat på First North. På NGM rapporterar Ripasso Energy. Vi noterar också att H&M handlas exklusive utdelning.

Redeye har i en ny analys sänkt base case-värderingen för G5 Entertainment till 387 kronor från tidigare 554 kronor.

På makrofronten har vi en sparsmakad agenda framför oss med undantag för intressant publicering av SEB:s boprisindikator, som mäter hushållens förväntningar på bostadspriserna. Förväntningarna har det senaste året stigit för att under förra månaden kraftigt minska, där boprisindikatorn sjönk från 31 till 22. Bakom sättningen ligger, bland annat, riksbankens kommande räntehöjningar.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -