Aktien du köper långsiktigt och löpande

Aktieanalys Noterad kvalitet med tilt mot verkstad samsas med onoterad sjukvård och ett anrikt hotel. Allt till en angenäm rabatt.

Investor har hunnit fylla 100 år och har utklassat börsen under de senaste decenniet. I år har värdet på den noterade portföljen, som den såg ut vid senaste kvartalsrapporten, stigit med 2 procent, exkluderat utdelningar.

Wallenbergs maktsfär rymmer elva noterad aktiebolag, var av de svenska noterade bolagen står för knappt 65 procent av substansvärdet, enligt Ibindex. De fem största innehaven står för ungefär halva substansen. Den noterade portföljen har en övervikt i verkstad och bank, vilket gör den relativt konjunkturkänslig.

Bland de svenska bolag där Placera har analysteckning har fem köprekommendation, tre har inte analyserats i närtid och två har märkts med neutral. Vid tidigare tillfällen har köprekommendationerna varit flera.

Det största noterade innehavet är Atlas Copco, som också delat ut Epiroc, som nu också ingår i portföljen. Näst störst verkstadsinvestering är ABB på knappt 11 procent av substansvärdet. Husbanken är SEB, där ägandet väger drygt 11 procent av substansen. Bäst i år i den noterade portföljen är läkemedelsbolaget Sobi och telekomklenoden Ericsson.

Bland det onoterade tillgångarna är Patricia Industrier paraplyet över stora delar. Tidigare var Ericssons vd Börje Ekholm chef över företagsgruppen.

Patricia innefattar knappt 30 procent av substansvärdet och rymmer bolagen: Mölnlycke, Permobil, Piab, Braunability, Sarnova, Laborie, Vectura, Aleris, Grand Group.

Hela gruppen har ett bokfört värde på 94,4 miljarder kronor, var av medicinteknikbolaget Mölnlycke stod för cirka 60 miljarder kronor i senaste kvartalsrapporten. Det gör också innehavet till det värdemässigt största i hela portföljen. Innan utdelningen av Epiroc var Atlas Copco dock större.

De senaste tillskotten inom Patricia Industier är teknikbolaget Piab, som förvärvades för knappt 7 miljarder kronor, och amerikanska Sarnova, en distributör av sjukvårdsprodukter, som köptes för 900 miljoner dollar. Båda affärerna skedde tidigare i våras.

Patricia Industrier har ett tydligt fokus på investeringar inom hälsa och sjukvård. Med vissa undantag. Ett av de roligare, om man är lite fåfäng, är anrika Grand Hotel på Södra Blasieholmskajen, inom Grand Group.

 

(Nasdaq och Wärtsilä är noterade utanför Sverige och är för enkelhetens skull tillsammans med det onoterade.)

Källa: ibindex.se

 

Utanför Patricia äger Investor en del i mobiloperatören Tre, samt andelar i riskkapitalbolaget EQT. Riskkapitalisten ryktas vara å väg till börsen och enligt Nyhetsbyrån Direkt har EQT träffat en rad investmentbanker i syfte att välja rätt partner inför noteringen.

Många bedömare tror att en notering av EQT skulle synliggöra stora dolda värden hos Investor, vilket kan ses som en möjlig bonus på en redan rätt rejäl substansrabatt.

Idag ligger rabatten kring 20 procent.  Det måste anses vara en attraktiv nivå givet kvaliteten och stabiliteten i investeringsportföljen. Historiskt har dock rabatten varit högre, men tidigare var inte Investors onoterade innehav upptagna till sitt marknadsvärde. Det var skäl för en större säkerhetsmarginal. Portföljen är också belånade med cirka 6 procent, enligt Ibindex, vilket ger en liten hävstång.

Investor ger en bra mix mellan stabilitet och potential. På det hela taget är bolaget ett utmärkt första steg för den som vill bygga en egen förmögenhet, oavsett kunskapsnivå och engagemang.

Jag uppskattar att vd Johan Forsell adresserar vd-ordet till sina "Kära medaktieägare”. Det ger en tydlig signal om att ledning och ägare sitter i samma båt.

Den som väljer att äga Investor, det största och mest välkända investmentbolaget på Stockholmsbörsen, får bred exponering mot flera olika branscher, både noterat och onoterat.

Investeringen ger 12 kronor per aktie i direktavkastning, som numera delas på två utdelningstillfällen per år. 8 kronor delas ut i maj och 4 kronor i november.

Rekommendationen blir köp, gör det löpande och långsiktigt.  Men kom ihåg, investmentbolaget är ingen helig gral. Viker börsen kommer Investor göra det också.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Investor B Köp 391,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -