Aktierna som är på rätt spår

Börs Under de senaste tre åren har det globala järnvägsaktieindexet Infrax stigit 43 procent. De största noterade järnvägsbolagen finns i Nordamerika. Järnvägsaktier var heta redan i början av 1800-talet.

Järnvägsbolag var framtidsbolag i början av 1800-talet. Idag talar mycket för järnvägen igen eftersom det är energieffektivt och bättre för klimatet jämfört med många andra transportsätt. Det är till exempel fyra gånger så energieffektivt att transportera frakt via järnväg jämfört med lastbil.

En annan fördel med att investera i järnvägsaktier är att den som äger rälsen eller rättigheterna att köra på en viss sträcka har ordentliga vallgravar mot sina konkurrenter.

I Europa har i stort sett alla järnvägsbolag förstatligats under 1900-talet. Idag finns bara stora noterade järnvägsbolag i Nordamerika.

Välkända investerare som Warren Buffett och Bill Gates har investerat stort i järnvägsaktier. Bill Gates äger aktier i Canadian National Railway och Warren Buffetts ägarbolag Berkshire Hathaway köpte år 2009 järnvägsbolaget Burlington Northern Santa Fe Corp. 

Klart störst av de noterade järnvägsaktierna är Union Pacific Corporation med börsvärde på 112 miljarder dollar.

Bolaget grundades redan 1862. Idag binder Union Pacific samman stora delar av västra USA. Bolaget har järnvägslinjer genom 20 delstater. Totalt äger man 9000 lok. Järnvägsnät uppgår till 32 000 miles.

2017 omsatte Union Pacific 21,2 miljarder dollar. I år väntas omsättningen öka till 22,9 miljarder dollar och nästa år spår omsättningen landa på 23,9 miljarder dollar. Det som driver på omsättningen är den starka amerikanska konjunkturen.

Under det senaste året är aktien upp 33 procent. Merparten av de analytiker som bevakar aktien sätter köp och den genomsnittliga riktkursen ligger på 167 dollar per aktie. Idag handlas aktien till drygt 150 dollar.

Under de senaste tolv åren har bolaget höjt utdelningen varje år. På dagens aktiekurs är direktavkastningen drygt 2 procent.

Näst störst i järnvägsvärlden är Canadian National Railway Company med ett marknadsvärde på 63 miljarder dollar. Trots att det är ett kanadensiskt järnvägsbolag finns man på många ställen i USA. Senaste året transporterade man 300 miljoner ton gods.

Total storlek på järnvägsnätet är 20 000 miles. Deras linjer binder samman Nordamerika från kust till kust. Framför allt är man specialiserad på transporter av råvaror som olja, naturgas och kemikalier.

Bolaget omsatte 13 miljarder canadensiska dollar 2017 och omsättningen spås öka till 14,3 under 2018 och 15,5 under 2019.

Under det senaste året är aktien upp 12 procent. Analytikerna sätter behåll på aktien och riktkursen ligger sammantaget på 116 dollar per aktie, vilket är ungefär där aktien handlas i nuläget. Canadian National Railway har höjt utdelningen varje år under de senaste 21 åren.

Tredje största järnvägsaktien är CSX Corporation med ett marknadsvärde på 61 miljarder dollar. CSX grundades redan 1827. Idag finns huvudkontoret i Jacksonville Florida och sysslar främst med transporter på amerikanska östkusten av olika slag. En stor del består i att transportera kol från kolbrott till kraftverk och till djuphavshamnar för export.

CSX aktien har gått otroligt starkt under det senaste året med en uppgång på drygt 40 procent. 2017 omsatte bolaget 11,4 miljarder dollar och i år spås omsättningen landa på 12,2 miljarder dollar.

Andra stora nordamerikanska järnvägsaktier är Norfolk Southern som har sitt huvudkontor i Norfolk. Man sysslar främst med godstransporter.

Canadian Pacific grundades 1881 och har idag sitt huvudkontor i Calgary. Sedan 2008 har vinsten för Canadian Pacific i genomsnitt ökat med 11 procent.

Kansas City Southern grundades 1887. Bolaget har ett marknadsvärde på 11 miljarder dollar. Man är särskilt stora på biltransporter mellan Mexiko och USA. Vinsttillväxten sedan 2008 har i genomsnitt varit 12 procent per år.

Den största noterade europeiska järnvägsaktien är Getlink som äger och driver Eurotunnel under Engelska Kanalen. Bolaget bytte namn för ett år sedan från Eurotunnel. Under det senaste året är Getlinks aktie upp 7 procent. Bolaget grundades i augusti 1986.

Bolaget är synnerligen högt värderat med ett p/e-tal på 45. Frågan är hur Brexit kommer att slå mot trafiken under Engelska Kanalen.  

Järnvägsaktier var några av de första riktigt heta aktierna. Investerare såg det som en bombsäker investering eftersom det gav monopol på transporter inom ett visst område. I mitten av 1800-talet kunde ingen ana att bilen och lastbilen skulle uppfinnas och ta en stor del av transporterna.

Att bygga järnväg krävde stora mängder kapital. Under hela 1800-talet bildades ett otal järnvägsaktiebolag i världen. Aktierna blev så efterfrågade att bubblor många gånger bildades och sprack med stora konkurser som följd.  

Den första stora konkursen där spekulativ handel i järnvägsaktier låg bakom var konkursen i banken Ohio Life Insurance and Trust Company år 1857. Det utlöste världens första globala finanskris. Kraschen drabbade Europa och Sverige.

I juli 1857 nådde järnvägsaktierna sina toppnivåer efter ett decennium av stora uppgångar. På morgonen den 24 augusti 1857 meddelade Ohio Life Insurance and Trust Company att de ställde in betalningarna. Banken hade lånat ut stora summor till andra investmentbanker under dubiösa omständigheter.

Även om banken inte lånat ut pengar till just järnvägsbolag så skapade konkursen en sådan osäkerhet i marknaden samtidigt som konjunkturen toppat så att investerarna började sälja av järnvägsaktier. Försäljningarna utlöste panik på världens aktiemarknader och fördjupade den kommande lågkonjunkturen.

Den största järnvägsbolagskonkursen skedde i USA 1970 när Penn Central Transportation Company föll. Det var inte bara den största konkursen av ett järnvägsbolag fram till dess var det också den största företagskonkursen i USA:s historia. Konkursen ledde till grundandet av USA:s första statliga järnvägsbolag Amtrak.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -