Mästarna på rea, men är priset för högt?

Aktiekommentar Lågprisvaruhusen säljer som aldrig förr och Placeras två amerikanska favoriter har stigit till nya rekordnivåer. Värderingarna är lite högre än tidigare men kanske är de köpvärda trots det.

Under våren 2017 lyfte Placera två amerikanska alternativ till börsklenoden H&M. De amerikanska lågpriskedjorna Burlington och Ross Stores har varit utmärkta placeringar sedan dess.

De amerikanska skattesänkningarna har givit vinsten en rejäl skjuts i båda bolagen. Högst sannolikt har bolagen också gynnats av styrkan i den amerikanska ekonomin.

Men oavsett högkonjunktur eller recession flockas fyndköparna hos lågprisvaruhusen. Det är något som kittlar lite extra när vi får känslan av att köpa billigt. Även klassiska varuhus som Macy’s och JC Penneys har stigit ur askan senaste året men lågpriskedjorna har under samma tid slagit kursrekord på löpande band.

Båda lågprisbolagen briljerar, sedan köprekommendationen i slutet på mars 2017 har Burlington-aktien stigit mer än 80 procent. Ross Stores har värderats upp med 50 procent. Men trots det har värderingarna i relation till förväntade vinster inte rusat iväg jättelångt.

Båda bolagen har tjänat, och förväntas tjäna betydligt mer pengar än när jag skrev om dem sist.

Lågprishandlarna har också gravt underskattas av analysproffsen. Ross Stores har slagit förväntningar i nio raka kvartal. Burlington har smiskat analytikerna sedan 2014, enligt Factset.

 

Ross Stores

Ross Stores driver klädkedjan Dress for less, som kan liknas vid ett amerikanskt Dressman men för hela familjen. Bolaget har nischat sig mot den amerikanska medelklassen.

Antalet Dress for Less-butiker har sedan våren 2017 ökat med 14 procent, och idag finns 1485 butiker i 38 delstater, vilket gör lågpriskedjan till den främsta i USA. För drygt en månad sedan meddelade bolaget att man kommer gå i mål med sina tillväxtplaner för 2018. Det innebär att vid årets slut har butikskedjan vuxit med 99 nya butiker.

Långsiktigt är Ross Stores långt ifrån färdiga med sin expansion. Ledningen bedömer att det finns stora möjligheter att växa vidare, framförallt i amerikanska mellanvästern. Den totala potentialen bedöms till 2 400 stycken Dress for less-butiker, och totalt 600 stycken butiker i systerkedjan DD’s Discounts.

Våren 2017 förväntades bolaget tjäna 3,15 dollar per aktie och omsätta 13 803 miljoner dollar under räkenskapsåret som avslutats i januari 2018. Väl i hamn tjänade bolaget 3,55 dollar per aktie. Butiksytan ökade under förra räkenskapsåret med 7,3 procent och försäljningen per kvadratfot uppgick till 359 dollar.

I det innevarande räkenskapsåret som avslutas 2 februari 2019 förväntas försäljningen per kvadratfot stiga till 379 dollar, och butiksytan ska utökas med ytterligare 10 procent.

Det innebär att vinsten per aktie väntas stiga till 4,13 dollar, eller med 16,2 procent mot samma period ett år tidigare. Framgångsresan gör inte halt utan vinsttillväxten förväntas vara god hela vägen fram till år 2022.

På nästa räkenskapsårs resultat värderas bolaget till p/e 22, vilket är strax högre än hur bolaget värderades för 20 månader sedan. PEG-talet landar på rådande prognoser kring höga 2,5. P/s-multipeln ligger i linje med historiska nivåer kring 2,5.

Nästa kvartalsrapport kommer den 20 november.

 

Burlington Stores

Burlington köper in överskottslager och utgångna kollektioner billigt. Produkterna säljs sedan till rea-priser i butik och via bolagets populära webbshop. Erbjudandet innefattar bland annat kläder, skor och skönhetsprodukter. Bolaget driver cirka 650 butiker inklusive näthandeln i 45 stater samt Puerto Rico.

Våren 2017 förväntades bolaget tjäna 3,89 dollar per aktie i räkenskapsåret som avslutades i januari 2018. Resultatet blev 4,37 dollar per aktie, en ökning närmare 35 procent mot räkenskapsåret innan.

Framgångarna väntas fortgå. I det innevarande räkenskapsåret som avslutas i januari 2019 uppskattas vinsten ha stigit med ytterligare 42 procent, till 6,22 dollar per aktie. Det är högre än bolagets egna redan uppjusterade guidning för året.

Försäljningen i jämförbara butiker väntas stiga med 3,2 procent. Nettoförsäljningen per kvadratfot spås öka 6 procent till 139 dollar. Samtidigt ska den totala försäljningsytan ökat med lika mycket.

På det hela taget antas omsättningen växa med 9,3 procent i det innevarande räkenskapsåret. bruttomarginalen ligger stadigt över 40 procent.

Givet dessa estimat värderas bolaget till p/e 28, vilket precis som i Ross Stores fall är något högre än för 20 månader sedan. PEG-talet stannar strax över 1. P/s-multipeln är något högre än tidigare kring 1,8, enligt Factset.

Nästa kvartalsrapport kommer samma dag som Ross Stores, den 20 november.

Fortfarande köpvärda?

I relation till svenska H&M förefaller båda de amerikanska lågpriskedjorna som mer intressanta. H&M har tampats med krympande försäljning och lägre lönsamhet under lång tid och PEG-talet är över 7.

Men i konsensusprognosen från Factset går det också att skönja en botten. Vinsten sjunker i prognosen till 0,78 euro per aktie i det innevarande räkenskapsåret, sen vänder det och under 2019 tror analytikerna att vinsten stiger med cirka 6 procent. Den tidigare sjunkande omsättningen antas istället växa med cirka 5 procent.

P/s-multipeln har sjunkit till 1,2 på innevarande års prognos, vilket är betydligt lägre än historiskt för H&M. Försäljningen i jämförbara butiker antas backa 2,2 procent i det innevarande räkenskapsåret men sen väntas den stiga marginellt under åren efter.

Det som främst går att tolka ur prognoserna är att H&M trots sakta men säkert kunna vända sin lönsamhet på rörelsenivå kring 8 procent, och att den därifrån ska stiga marginellt. Däremot harvar H&M fortfarande med en lönsamhet under den egna målsättningen och det är långt ifrån säkert att de lyckas vända den redan negativa lönsamhetstrenden.

PEG-talet indikerar att Burlington fortfarande är rimligt värderat, medan Ross Stores framstår som dyrare. Samtidigt visar båda bolagen på tydliga kvaliteter. De har en historik av att överträffa analytikernas prognoser och tillväxten ska inte bromsa in, enligt analytikerna som rapporterar till Factset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -