Hedgefondernas vinnare och förlorare

Fonder Det tuffa året för hedgefonder fortsätter. Oktober månad var inget undantag. Det visar Placeras genomgång. Det är ovanligt stor spridning för den bästa och sämsta hedgefond i oktober.

Det var inte bara aktiemarknaden som hade det extra svettigt i oktober. Oljepriset backade med över 12 procent efter flera månaders uppgång. Smittan från börsen till börsbolagens obligationer är tydlig, företagsobligationer som är annars är en säker hamn vid oroliga tider hade svårt att leverera positiv avkastning.

Tillgångsslaget hedgefonder är tänkt att vara ett investeringsalternativ som har låg samvariation med börserna, genom deras betydligt friare investeringsmandat. De kan leta investeringar bland olika tillgångsslag som aktier, räntor, valutor och inte minst råvaror.

Hedgefonderna har möjlighet att sälja eller korta investeringar som det heter på finansspråk. De kan alltså sälja aktier eller råvaror de inte äger och köpa tillbaka dem till ett lägre pris och lämna tillbaka det till ägaren med en nätt vinst.

Det innebär att hedgefonder kan stiga när börserna går ner mycket som nu i oktober. Visst finns det tydliga vinnare men allt för många har backat i takt med börserna. Det visar Nordic Hedge Index, som speglar den nordiska hedgefondsmarknadens avkastning. Det är ett brett index som följer många olika hedgefonds strategier.

I oktober är det breda index ner knappt 2 procent, vilket gör att årets positiva uppgång är utraderad. Avkastningen sedan årsskiftet är nu minus 1 procent. Men det varierar i avkastning mellan lika investeringsstrategier. Förlorarna är trendföljande hedgefonder (så kallade CTA:s), som i genomsnitt backat med minus 2,7 procent.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se avkastningen i oktober. Det skiljer hela 27 procentenheter i avkastning mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är mycket.

Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivåer. Där hittar vi den stora strategin lång/kort aktiehedgefonder, ett antal hedgefonder som är marknadsneutrala, och några fonder med extra stort fokus på att gå kort övervärderade aktier. Men vinnarlistan har inga CTA-hedgefonder, de parkerar sig på förlorarlistan.

Bara en fond har lyckats med bedriften att leverera tvåsiffrig avkastning. Överst på vinnarlistan hittar vi BSF Emerging Markets Absolut Return med en avkastning på 10 procent. Det är en hedgefond från världens största kapital förvaltare Blackrock. Fonden inriktar sig på aktier inom tillväxtmarknaderna och det har varit en gynnsam strategi i oktober. Fonden tar tillbaka förlorad mark, i fjol backade fonden drygt 16 procent.

Det är sedan ett stort hopp ner till nästa fond som är BMO Global Equtiy Market Neutral med en 4-procentig månadsavkastning, följt av Atlant Protect som avkastat 3 procent. Protect är en aktivt förvaltad hedgefond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Fonden eftersträvar att leverera en god absolutavkastning med en låg korrelation med den svenska aktiemarknaden. Fonden är fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. Precis det den lyckats med i oktober.

Jupiter Global Absolut Return som har stort fokus på att gå kort övervärderade aktier fick ett efter längtad uppsving i oktober. Fondens två största blankningar är Tesla och Netflix. Tesla-aktien steg mycket under månaden och har inte lämnat positivt bidrag till fondens avkastning. Men Netflix backade drygt 10 procent i oktober. Fondens långa innehav är placerade i värdebolag och största innehavet är brittiska olje- och energibolaget BP.

Vi hittar en nystartad hedgefond på vinnarlistan, Adrigo Small & Midcap L/S, en nystartad lång/kort hedgefond med småbolagsfokus. Fonden har lyckats väl med avkastningen i oktober och sedan årsskiftet är fondens avkastning imponerande 15,7 procent.

Överst på förlorarlistan finns en trendföljande CTA-hedgefond, som verkligen har haft trenderna emot sig i oktober. CTA-hedgefonder investerar där trenderna är starkast på finansmarknaden. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar tydligt upp och säljer när trenden är tydligt ner. Oftast fungerar fonderna som bäst när aktiemarknaden eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

CTA-hedgefonden RPM Galaxy som använder sig av ett mindre antal väletablerade CTA:s och domineras av trendföljande förvaltare backade hela 17 procent under månaden.  Det gör att årets avkastning är blodröd med minus 24,6 procent.

I en kommentar säger fondbolaget att RPM Galaxy var ner 17,1% i en marknad där volatiliteten ökade dramatiskt och aktier hade sin sämsta månad på över sju år. CTAs, som generellt var långa aktiemarknaden avkastade därefter. Obligationer och valutor kunde bara delvis täcka upp för förlusterna från aktier. Samtliga fondens CTAs var ner på månaden.

Näst sämsta avkastning har Rhenman Healthcare Equity, en lång/kort aktiefond som investerar i hälsovårdsbolag på global basis har backat drygt 11 procent. Det bredare hälsosjukvårdsindexet MSCI Health Care sjönk 5,4 procent och Nasdaq bioteknikindex (NBI) sjönk hela 14 procent under oktober, mätt i amerikanska dollar.

Det stora svenska hedgefondhuset Brummer & Partners populära multistrategifond Brummer Multi-Strategy med över 40 miljarder kronor i förvaltning, hade sin sämsta månadsavkastning sedan fonden startade 2002 på minus 4 procent.

Hävstångsvarianten, Brummer Multi-Strategy 2xL, backade hela 8,1 procent i oktober. Sämsta bidrag kom från lång/kort hedgefonden Manticore som fokuserar på investeringar inom teknik, media och telekom, månadsavkastningen var minus 14,1 procent.

Värt att notera är att en av årets bästa hedgefonder, Gladiator som förvaltas av Max Mitteregger, klarade månaden med en mindre nedgång på 0,6 procent. Detta trots negativt bidrag från SAAB där aktiekursen kraschlandade med minus 22 procent. Sobi och Bioarctic var två andra negativa bidragsgivare under månaden. Att fonden tappade relativt lite beror till stor del på den låga nettoexponeringen på 10 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 20,5 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -