Knepen som sänker din elkostnad

Privatekonomi De höga elpriserna ser ut att hålla i sig även i vinter, men det finns många sätt att komma undan billigare, till exempel med hjälp av en smart elmätare. Se alla tips här.

Trots att elpriset gått ned med cirka tio öre den senaste månaden så ligger det fortfarande kvar på höga nivåer. Snittpriset på elbörsen Nordpool var i oktober 45,7 öre per kWh vilket är 65 procent högre än samma period förra året, och det högsta sedan 2010.

Den ovanligt torra och varma sommaren är en anledning till de höga elpriserna, eftersom det finns mindre vatten i vattenmagasinen än vad det normalt brukar finnas, men främst är det högre priser på utsläppsrätter för koldioxid som är boven.

Faktum är att kostnaden för att släppa ut koldioxid från kol- och gaskraftverk har ökat med drygt 240 procent på ett år. Priset på utsläppsrätter är nu över 20 euro per ton. Det är den högsta kostnaden på tio år.

”Dyrare utsläppsrätter för koldioxid drar upp priserna på kontinenten vilket i sin tur smittar av sig till Norden. Dessutom har vi mindre vatten i våra magasin än normalt”, säger Kaj Forsberg, Energimarknadsinspektionen.

 Kaj Forsberg

Systemet med utsläppsrätter, att industrier som släpper ut koldioxid måste ha en utsläppsrätt för motsvarande mängd koldioxid man släpper ut, har funnits ett tag. Det gäller all industri som släpper ut koldioxid, till exempel kol, olja och naturgas. Men systemet har inte gett någon större effekt eftersom det funnits för många utsläppsrätter.

Men nu har EU minskat antalet utsläppsrätter ordentligt vilket bidragit till de högre priserna, som i sin tur alltså driver upp våra elpriser.

Och nu när vintern står för dörren, ser det höga prisläget ut att fortsätta, men många svenskar förbrukar betydligt mer energi än nödvändigt.

Så minskar du din energiförbrukning

Om du bor i villa har du fler möjligheter att själv påverka energianvändningen än om du bor i lägenhet, men alla kan göra något.

Uppvärmning är den stora energislukaren, faktum är att ungefär 60 procent av all energiförbrukning i hemmen går åt till just uppvärmning.

”När det börjar bli kallt ute så handlar det om att hålla värmen inne. Ett enkelt tips är att du kan sätta in en extra dörr innanför ytterdörren, eller så kan du hänga ett draperi innanför ytterdörren. På så sätt minskar dina uppvärmningskostnader och du får ett behagligt inomhusklimat utan golvdrag från ytterdörren”, tipsar Helena Holm, Energimyndigheten.

Du kan också fundera över att sänka temperaturen i bostaden. Med bara en grad minskar energiförbrukningen nämligen med runt fem procent. Och kanske går det att sänka temperaturen på golvvärmen.

”Se också över tätningslister runt dörrar och fönster, de åldras och torkar och blir spröda med tiden, då är det dags att byta ut dem till nya. I hus med självdrag är det dock viktigt att se till att du har fortsatt bra ventilation”.

Helena Holm

Vidare kan du se över din användning av varmvatten. Faktum är att varmvattnet står för cirka 20 procent av den totala energianvändningen i ett normalt hushåll. Vi gör av med mellan 75 och 100 liter varmvatten per person och dygn.

”Idag finns effektiva duschmunstycken och kranar som minskar vattenanvändningen utan att påverka upplevelsen. Våra vanor, hur ofta och hur länge vi duschar påverkar också energianvändningen. Att diska i diskmaskin är energismart jämfört med att diska för hand. Det går åt mindre mängd varmt vatten i diskmaskinen och disken blir ren”, säger Helena Holm.

Under den här årstiden blir det också allt mörkare och då är det viktigt med bra ljus till ett bra pris. Se till att lysa upp ditt hem med energismarta LED-lampor, de är tio gånger effektivare än de gamla glödlamporna och håller upp till 15 gånger längre.

När du ska välja lampa så ta hjälp av informationen på lampförpackningen som bland annat visar hur mycket ljus lampan ger, det visas i lumen och förkortas ofta lm.

700 - 805 lm motsvarar den gamla 60 watts lampan och 120 - 135 lumen motsvarar den gamla 15 watts lampan. Tänk på att LED-lampor finns med både kallt, mer blåaktigt sken och varmt, mer rödaktigt sken. Detta visas på lampförpackningen på skalan Kelvin. Ju lägre siffra desto varmare. Mer rödaktigt sken, runt 2 500 Kelvin, är varmt sken.

Förutom de stora energitjuvarna så finns det flera andra mindre energitjuvar i de svenska hemmen som ofta glöms bort. Många bäckar små.

Diverse hushållsapparater som står på standby drar ström helt i onödan. Samma sak gäller laddare till mobil, tandborste och så vidare, som sitter i eluttaget, strömmen går så länge den sitter där.

Energimätare

Ett bra sätt att hålla koll på hur elanvändningen fördelas är att använda en så kallad energimätare, eller elmätare. Då får du en fingervisning om vilka prylar som drar mycket el.

”Att börja mäta och följa sin elanvändning ökar kunskapen och kan bidra till att du sänker dina elkostnader, ungefär som när man börjar föra statistik över sina utgifter”, säger Helena Holm.   

Det finns två varianter. En enkel elmätare och en smart elmätare.

De smarta elmätarna består av två delar, dels plugins och dels en sensor som kopplas in i ditt elskåp, något du enkelt kan göra själv. Elmätarens sensor sätts på den röda blinkande dioden i ditt elskåp och indikerar hur mycket el du använder.

Sedan kopplar du in plugins i de kontakter där du önskar mäta energiförbrukningen. Om du exempelvis vill mäta hur mycket tv:n drar så sätter du i en plugin i kontakten som tv-sladden sedan går in i.

Signalen från elmätaren skickas först till din router, antingen trådlöst eller via kabel, sedan skickas det vidare till en webbsida eller app.

Den enkla varianten består av bara en, eller flera plugins som sätts i kontakten med en display, men utan någon sensor i elskåpet.

Det finns många olika slags elmätare och i olika prisklasser. Vilken du ska välja beror på vad du vill ha koll på och vad du vill kunna mäta.

”Det finns elmätare som bara visar kilowattimmar och sedan finns det elmätare som räknar om elanvändningen till kronor, baserat på det elpris du lägger in, och där du kan ta fram grafer och jämföra elanvändningen över tid”, säger Helena Holm.

Flera elbolag, till exempel Eon och Vattenfall, erbjuder sina kunder smarta elmätare med abonnemang, där man själv kan följa elanvändningen i realtid i en app, webbsida eller via en display som är kopplad till elmätaren. Fördelen är att du då snabbt kan agera om något avviker från det vanliga.

Med dessa abonnemang kan du även styra dina prylar på distans, till exempel stänga av kaffekokaren, om du glömt det.

Inköpskostnaden för en elmätare hos elbolagen ligger på runt 500 kronor och sedan tillkommer en abonnemangsavgift på cirka 20 kronor per månad.

Kostnaden för en elmätare i butik, utan abonnemang ligger på några hundralappar upp till 1 000 kronor.

En nackdel är, förutom prislappen, att även elmätaren drar el, det är stora skillnader mellan hur mycket de olika elmätarna drar med allt från 7 kWh per år till över 40 kWh per år. Ju fler funktioner elmätaren har desto mer energi förbrukar den.

Men detta är oftast lite jämfört med den el du kan spara in. Enligt Helena Holm kan besparingarna med en elmätare landa på runt 10 procent per år.

En annan nackdel är att enkla, billigare elmätare inte alltid klarar av att mäta och visa riktigt låga effekter, som standby till exempel. Ju högre effekt produkten har desto mer rätt visar elmätaren.

Elnätsavgifter

Elnätsavgifterna som styrs av elnätsbolagen genom monopol är det svårare att påverka, men om du bor i villa så finns det faktiskt vissa möjligheter.

Kolla upp vilken huvudsäkring du har, genom att byta från den största till den mellersta eller minsta kan du spara tusenlappar varje år.

En tumregel är att om du gör av med omkring 15 000 – 20 000 kWh per år klarar du dig utmärkt med den minsta säkringen, 16A. Gör du av med mer än så brukar 20A vara lämplig, om du vill kunna använda alla apparater samtidigt hemma.

Men även om du gör av med mer, upp till 25 000 kWh, per år kan du klara dig på den minsta säkringen om du kan tänka dig att inte använda för många prylar samtidigt.

På flera av teknikkedjorna går det att köpa en elektronisk styrutrustning, eller effektvakt som kan hjälpa dig att reglera effektuttaget så att säkringarna håller.

Installationen behöver dock göras av en behörig elektriker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -