Därför tar marknaden valet med ro

Makro Resultatet i mellanårsvalet i USA hamnade nära förväntningarna och de ekonomiska konsekvenserna väntas bli begränsade. Bland annat för att siktet nu är inställt på presidentvalet 2020.

Den som hoppas på att utfallet i det amerikanska mellanårsvalet till kongressen ska leda till dramatiska effekter inom amerikansk politik hoppas nog på för mycket. Nu blev också resultatet det väntade med ett Demokratiskt styrt representanthus, om än inte med den marginal man hoppas på, och en senat där Republikanerna faktiskt lyckades stärka sin majoritet.

Att Republikanerna inte tappade mer och att partiet hade framgångar i de områden där Donald Trump valde att kampanja gör att det inte är helt galet när presidenten, i sedvanlig ordning, utpekat sig som vinnare. Även om han givetvis inte är nöjd med ett utfall som lär försvåra hans två kommande år som president

Att utfallet hamnade nära det väntade bidrog dessutom till att de mer kraftfulla marknadsreaktionerna uteblev. Dollarn har tappat en aning och handlas nu kring 1,15 dollar per euro.

Marknadsräntorna har sjunkit tillbaka efter att den amerikanska 10-årsräntan tidvis var uppe och nosade kring 3,25 procent.

Visserligen lär den amerikanska finanspolitiken bli mindre expansiv när Representanthuset kan stoppa flera av presidentens förslag, exempelvis kring nya skattesänkningar. Viktigt att ha i åtanke är dock att fler skattesänkningar även hade mött motstånd i ett republikanskt styrt representanthus, givet de kraftigt stigande budgetunderskotten.

Dessutom har ju Trump-administrationen mer eller mindre gått all-in under 2018 och det är ju högst väntat att 2019 blir ett svagare tillväxtår. Nu har Trump dessutom två syndabockar att skylla på för den utvecklingen. Räkna därför med många Twitter-inlägg om en ogin, räntehöjande centralbank och ett representanthus som motarbetar alla konstruktiva förslag.

Så för Demokraterna gäller att inte utnyttja det ekonomisk-politiska kortet för hårt eftersom det delvis kommer att spela presidenten i händerna inför det kommande presidentvalet 2020. På marginalen kommer man dock att göra en del omfördelningar i utgifterna från exempelvis försvar till olika välfärdsprogram.

Den stora striden kommer sannolikt att handla om finansieringen av muren mot Mexico och den därpå följande striden om en höjning av statens skuldtak. Donald Trump har ju redan tidigare hotat med att återigen stänga ner statsapparaten om han inte får sin vilja igenom.

De flesta politiska analytiker tror istället att Demokraterna kommer att utnyttja sin nyvunna makt genom att starta ett antal utredningar och utfrågningar kring presidenten och hans medarbetare. Dessutom får den särskilda Rysslands-utredaren Robert Mueller lite mer arbetsro.

Seniora demokrater, som Nancy Pelosi som kan återfå rollen som talman i representanthuset, har däremot redan varnat för att det inte gagnar partiet att köra för hårt med den linjen eftersom man riskerar att framstå som både gnälliga och hämndgiriga, och återigen är blicken riktad mot presidentvalet 2020.

Nancy Pelosi

Däremot kommer givetvis de utredningar som ändå startas att försvåra arbetet inom Trump-administrationen. Äntligen får vi kanske tillgång till Trumps deklarationer som han hittills valt att hemlighålla.

När det gäller handelsfrågan är frågan om det kommer att hända något särskilt alls. Optimisterna hävdar förvisso att det här kan dämpa Trump en aning men samtidigt har handelskriget mot Kina fallit väl ut i opinionen och även många demokrater stödjer en ganska hård linje i handelsfrågan.

Mer troligt är att Trump tar större hänsyn till de negativa tillväxteffekter som ytterligare höjda tullar skulle medföra. Mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping i slutet av november bir högst avgörande för fortsättningen.

Sammanfattningsvis beror mycket av de ekonomiska konsekvenserna av mellanårsvalet på hur Demokraterna väljer att positionera sig inför presidentvalet 2020.  Andra faktorer talar i högre drag för att tillväxten i USA kommer att dämpas under 2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -