Så investerar du bäst i sopor

Börs Världen behöver återvinna mer och effektivare. Företag som erbjuder lösningar på det kommer att bli morgondagens vinnare.

Varje år produceras drygt 2 miljarder ton sopor i världen. I genomsnitt hamnar 99 procent av det vi köper i soporna inom loppet av sex månader.

Andelen sopor väntas enligt Världsbanken stiga till 3,4 miljarder ton år 2050 i takt med att världsbefolkningen ökar.

Största delen av världens sopor deponeras utan att tas tillvara trots att det skulle vara möjligt och nödvändigt. Av EU:s sopor hamnar hälften direkt på sophögen. Bara 36 procent tas tillvara för återvinning.

För den som vill investera i återvinning finns flera alternativ.

Största börsnoterade sophanteringsföretaget är amerikanska Waste Management med ett börsvärde på 37 miljarder dollar. Texasbaserade Waste Management är USA:s klart största avfallshanterare.

Bolaget har namnkunniga investerare som Microsoftgrundaren Bill Gates, vars stiftelse kontrollerar 4,35 procent av aktierna. Största ägare är annars fondbolaget Vanguard med drygt 8 procent av aktierna. Även norska oljefonden finns med på ägarlistan med 1,2 procent av aktierna.

53 procent av Waste Managements omsättning kommer från avfallsinsamling. 19 procent från kompostering och 8 procent från återvinning. Senaste kvartalsrapporten från Waste Management som presenterades den 25 oktober visade att omsättningen för det tredje kvartalet ökade till 3,82 miljarder dollar jämfört med 3,72 miljarder dollar samma period förra året.

2017 omsatte bolaget 14,5 miljarder dollar. Omsättningstillväxten under de kommande två åren spås bli mellan 2,5 och 4 procent, enligt 4-traders.

Under de senaste fem åren har aktien stigit 100 procent. Hur stabil deras affärs är visar också det faktum att utdelning höjts varje år under de senaste femton åren. I dagsläget ligger direktavkastningen på drygt 2 procent.

Senaste åren har USA skärpt sina regler för sophantering, vilket gynnar bolaget. Utöver det ger bolagets storlek kostnadsfördelar.

Ytterligare en faktor som gynnar bolaget är att Kina sedan början av året inte längre tar emot plastsopor från resten av världen. Sedan 1992 har Kina grovt räknat tagit emot över hälften av världens plastsopor.

EU-länderna har skickat iväg 87 procent av sina plastsopor till jätten i öst. Totalt måste nu 100 miljoner ton plast årligen tas emot och bearbetas någon annanstans. Plast står för knappt tio procent av alla världens sopor.

Det faktum att Kina inte längre tar emot plastsopor skyndar på utvecklingen av nya pantsystem, vilket i sin tur är mycket positivt för norska återvinningsföretaget Tomra som har cirka 75 procent av världsmarknaden.

Man är med andra ord dominerande på en ocyklisk marknad, vilket är en egenskap många fondförvaltare och investerare söker. Prislappen på Tomra är därefter. Tomra handlas till ett p/e-tal på drygt 40 för i år och på 37 för 2019.

2019 spås omsättningen öka med knappt 6 procent och 9 procent 2020, enligt 4-trader.

Tomraaktien har rusat och bara hittills i år är den upp 60 procent. Under de senaste tre åren har den stigit med 130 procent.

Allt fler länder inför pantsystem liknande det svenska. I Storbritannien kommer ett system för återvinning av engångsflaskor att införas. I Frankrike finns planer på att införa ett liknande system för plastflaskor och fler länder står på tur.

Det finns med andra ord utrymme för lång och hållbar tillväxt i Tomra. Bolaget har dessutom andra ben att stå på i form av sorteringsmaskiner för livsmedel. Tomras teknik kan också användas av gruvindustrin. Den används bland annat i Botswana för att sortera fram diamanter. 

En annan återvinningsaktie är Republic Services är USA:s näst största avfallshanterare sett till omsättning. Aktien är upp 16 procent under det senate året.

Tredje största bolaget inom avfallshantering i USA är Waste Connections med ett börsvärde på 20 miljarder dollar.

Belgiska Umicore är ledande när det gäller metallåtervinning. Något som särskilt kan gynna bolaget på lång sikt är batteriåtervinning från framtidens elbilar.

Svenska Boliden äger och driver Rönnskär som är en av världens största smältverk för återvinning av metall från elektronikskrot. Smältverkets årliga kapacitet för återvinning av elektronikmaterial är 120 000 ton. Till största delen utgörs materialet av kretskort från datorer och mobiltelefoner som köps främst från Europa.

En intressant nisch inom avfallshantering är sjukvårdsavfall. Här är amerikanska Stericycle specialister. Man tar hand om medicinskt avfall från sjuk- och vårdinrättningar. Bolaget har funnits i 25 år. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -