För guds skull, räkna inte ut Apple

Aktiekommentar Under höstens börsturbulens stod Apple-aktien emot in i det sista. Men när bolagets fjärde kvartal inte riktigt nådde förväntningarna föll aktien hårt. Nu har snart 10 procent hyvlats av det gigantiska marknadsvärdet.

Kalifornien är underbart med nära 300 solskensdagar per år. Med solen i ögonen har Apple vuxit till ett av världens främsta teknik-bolag med en prislapp som på toppen var större än 1 000 miljarder dollar.

Apple-produkter är lätta att använda och krånglar sällan, samtidigt är de moderiktiga statusbärare. De gör dem speciella. På grund av detta kan Iphone och övriga Apple-produkter säljas med en rejäl premie jämte konkurrenternas.

I senaste kvartalet tjänade bolaget mer än någonsin på sina Iphones. Snittpriset på sålda telefoner har kunnat trissas upp 793 dollar, vilket vida överträffar förhandstipsen på 750 dollar. I relation till ett år tidigare ökade Iphone-intäkterna därför med nästan 30 procent.

Kort innan rapportsläppet rullades flera nya produkter ut. Bland annat en efterlängtad uppdateringen av den bärbara datorn Macbook Air och en ny Ipad Pro. Datorn kommer i sitt enklaste utförande kosta 1 200 dollar. I Sverige landar prislappen precis under 15 000 kronor. Det är långt dyrare än den tidigare storsäljaren.

Apples aktieägare kan inte ha önskat sig bättre siffror eller produktlanseringar. Tidigare i höstas släpptes också en ny version av Apple Watch. Satsningarna på dyra och lyxiga modeller fungerar och samma koncept rullas alltså ut i flera kategorier.

I kvartalet steg omsättningen med 20 procent, till 62,9 miljarder dollar. Vinsten ökade med 30 procent, till 14 miljarder dollar. Det är i ett enskilt kvartal.

På rådande prognoser, vilka sannolikt inte är fullt uppdaterade i databasen Factset, värderas Apple till p/e 15 på nästa år, justerat för nettokassan på 270 miljarder dollar blir det p/e 12. Det kan ställas i relation till snittvärderingen på S&P 500-index kring p/e 20.

Men detta var inte tillräckligt för ägarna i ett av världens mest älskade aktiebolag - eftersom aktien föll på beskeden. Och det finns skäl till viss skepsis.

I kvartalet såldes 46,9 miljoner Iphones, vilket gav intäkter motsvarande 60 procent av bolagets totala omsättning. Men det var 0,6 miljoner färre enheter än väntat, enligt Factset.

Den missen isolerad hade aktiekursen antagligen överlevt. Om det inte vore för Tim Cooks besked att inte längre redovisa antalet sålda enheter, varken Iphones eller Ipads.

Den minskade transparensen är ett svaghetstecken. Tim Cook menar att det inte längre är relevant. Det är inte i antal sålda enheter som Apple ska briljera i framtiden och det är tydligt hur ledningen försöker skifta investerarnas fokus mot tjänsteförsäljningen.

Under måndagen har kontraktstillverkarna Foxconn och Pegatron blivit varse om att bolaget stryper satsningarna på utökad produktion av den billigare Iphone XR. Enligt Nyhetsbyrån Direkt använder den kinesiska tillverkaren Foxconn bara 45 av totalt nära 60 produktionslinor.

Iphone XR är telefonen som enligt många bedömare skattats som den framtida storsäljaren. Försäljningen av den billigare modellen hade knappt börjat i tredje kvartalet, vilket innebär att försäljningen i premiären inte synats ännu. Det sprider ytterligare oro. Istället ökar efterfrågan på 20 procent billigare Iphone 8 och 8 Plus.

I kvartalet uppgick intäkterna från Apple Care, Apple Pay och andra tjänster till närmare 10 miljarder dollar. År mot år innebär det en ökning på 17 procent.

Det är här som fokus bör ligga och det är hit Tim Cook vill att vi styr blicken. Inkluderat Itunes, mjukvaror och tjänster tror analytikerna att tjänstebenet inom Apple har vuxit till nästan 53 miljarder dollar år 2020.

När Iphoneförsäljningen stagnerat, vilket tydligt syns även i analytikernas gissningar om 2019 och 2020 är det tjänstesegmenet som Apple ska växa vidare inom. Det vackra i kråksången är att marginalerna på Appstore-provisioner och andra tjänsteintäkter lär vara högre än på hårdvaran. Delvis kan intäkterna vara återkommande. I slutändan skulle det kunna innebära att marknaden vågar motivera en högre värdering på Apple.

Men kanske måste det bli sämre innan det kan bli bättre. Hur snabbt omställningen kan ske återstår att se, och oavsett börspsykologin kring Apple kommer bolaget vara beroende av att fler nya Iphones och Ipad säljs.

Sedan äger Apple ett av världens starkaste varumärken, delar i hela ekosystemet. Aktien är inte dyr. Men kortsiktigt saknas triggers för att driva kursen högre. Därför kommer inte jag springa in i aktien för att fyndköpa. Men för guds skull, räkna inte ut Apple på sikt. Det kan bli ett stort misstag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -