Valet och Fed avgör börsens styrka

Makroveckan November har fått en positiv start men veckan som kommer riskerar att präglas av viss nervositet när två tunga amerikanska händelser lär sluka det mesta av investerarnas intresse..

Om oktoberbörsen var sur så har november dessbättre fått en flygande start. Den svenska börsen steg med hela 5,2 procent under veckan som gick. Ännu bättre gick det i tillväxtekonomierna där den genomsnittliga uppgången landade på 5,9 procent (MSCI).

Minskad oro på finansmarknaden har dessutom bidragit till att den svenska kronan stärkts och fredagens starka amerikanska arbetsmarknadssiffror fick marknadsräntorna att vända upp. Det senare bidrog till att den amerikanska börsen fick en svag avslutning. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,21 procent.

Oljan har fortsatt att tappa och handlas nu kring 72 dollar per fat (Brent).

I veckan som kommer lär det allra mest att handla om två mycket viktiga amerikanska händelser.

På tisdag genomförs mellanårsvalet till kongressen och utfallet lär betyda en hel del för möjligheterna för president Trump att fortsätta föra en expansiv finanspolitik. Det mesta tyder på att Republikanerna visserligen behåller majoriteten i senaten men förlorar makten i representanthuset. Ett sådan utfall skulle göra det svårare för Trump och sannolikt vara negativt för börsen. Men osvuret är bäst då vi vet att opinionsundersökningar slagit fel tidigare.

På torsdagskvällen får vi sen ta del av Federal Reserves penningpolitiska besked. Visserligen väntas banken ligga still med räntan men det mesta av marknadens fokus är riktat mot prognoserna över den framtida räntesättningen. Frågan är om banken går emot Trump och håller fast vid att nästa räntehöjning kommer redan i december? Det lär i alla fall bli lite skakigt på finansmarknaden inför detta räntebesked.

För svenskt vidkommande har vi bland annat att se fram mot Prosperas mätning av inflationsförväntningarna och SCB:s siffror över industriproduktion och småhuspriser. Inget av detta lär ge några större krusningar finansmarknaden. 

Räkna dessutom med många utspel kring Brexit där avgörandets stund nu närmar sig. Det kan ge lite rörelser i det brittiska pundet. Dessutom publiceras BNP-siffrorna för årets tredje kvartal på fredag.

Måndag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Det väntas överlag måttliga nedgångar men det kinesiska Caixin-indexcet överraskade negativt när det publicerades underr natten mot måndag vilket kan förklara en del av nedgångarna i Asien. Det visar på att marknaden är känslig för dåliga makroutfall. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats ytterligare.

Tisdag

Intressanta siffror över produktion och orderingång i svenska industri. Ska vi tro indikatorerna borde det ha varit hyfsad fart i september. Annars allt ljus på det amerikanska kongressvalet som, i mångt och mycket, kommer att prägla den amerikansk finanspolitiken under de kommande åren.

Onsdag

Inflationsförväntningarna i Sverige väntas ligga kvar runt inflationsmålet på 2 procent. I EMU-området väntas detaljhandeln har varit relativt sval i september medan de brittiska huspriserna ska  ha tagit ett litet skutt uppåt.

Torsdag

Viktiga siffror över kinesiska utrikeshandel men marknadens fokus ligger i första hand på kvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Banken väntas låta räntan ligga still på 2,25 procent men det viktigaste är vad de säger om kommande räntehöjningar. Det ligger fortfarande nära till hands med en decemberhöjning.

Fredag

Inflationen i Norge ligger på höga nivåer vilket talar för kommande räntehöjningar och ett nytt högt utfall lär bidra till att den norska kronan stärks ytterligare. Brittiska BNP-siffror för årets tredje kvartal vätas visa på stabil, om än ganska låg, tillväxt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -