Branscherna som missar tjänstepension

Privatekonomi Unga i låglönebranscher, högavlönade inom media, IT och PR, och egna företagare är de grupper som i störst utsträckning saknar tjänstepension.

Hälften av alla företag som saknar kollektivavtal betalar inte ut tjänstepension till sina anställda. Detta framgår i en färsk forskningsrapport av professor Anders Kjellberg vid Lunds Universitet, och inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Oftast handlar det om små företag som inte anser sig ha råd att betala förmåner utöver lön. Det kan handla om hembygdsföreningar, små idrottsklubbar, salladsbarer och andra verksamheter med små marginaler. Många unga i låglönebranscher är därmed drabbade.

Men det handlar också om företag med ganska gott om pengar och status men som valt att inte erbjuda tjänstepension för att istället ge högre lön. Det är vanligt inom media, IT, PR och advokatbyråer.

Det går förvisso att själv kopiera kollektivavtalens inbetalningar, men risken är stor att man av olika anledningar inte ser till att spara motsvarande belopp på egen hand, dessutom behöver du också se till att kompensera för uteblivna försäkringar.

”Det kan komma som en riktigt kalldusch senare i livet. För utan det paket av sparande och försäkringar som tjänstepensionen är måste du teckna upp motsvarande skydd helt på egen hand”, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

”Det blir dyrt, ineffektivt och ärligt talat - hur många unga i karriären går och tecknar sjukförsäkring, efterlevandeskydd, sjuk- och olycksfallsförsäkringar och ett pensionssparande för att hålla jämna steg med sina vänner på företag med tjänstepensionsavtal?”

 Staffan Ström, Alecta

De flesta som arbetar på ett företag med kollektivavtal brukar få avsättningar som motsvarar 4,5 procent av lönen, upp till ungefär 39 000 kronor, i tjänstepension. Om du tjänar 39 000 kronor betyder det alltså att du får 1 750 kronor i tjänstepension.

Om du tjänar över 39 000 kronor så får du tjänstepension som motsvarar 30 procent av lönedelarna över det beloppet. För den som har ett jobb med bra lön, exempelvis 65 000 kronor per månad, kan tjänstepensionen handla om avsättningar på uppåt 10 000 kronor i månaden.

Är du osäker på om du har tjänstepension, kolla upp det med din arbetsgivare. Saknar du tjänstepension så har du möjlighet att göra avdrag på dina insättningar upp till 35 procent av din lön i deklarationen om du sparar på ett pensionskonto, IPS eller Pensionsförsäkring.

Viktigt att komma ihåg är dock att hälften av företagen som saknar kollektivavtalad tjänstepension ger sina anställda en tjänstepension, men som arbetsgivaren själv utformat.

Det vanligaste är då att man tar rygg på de kollektivavtalade tjänstepensionerna och lägger sig på liknande nivåer när det gäller storleken på inbetalningarna. Men du kan också ha betydlig sämre villkor.

Så har man kommit fram till vilka företag som saknar tjänstepension

Idag finns det inga datakällor där man kan se exakt vilka som tjänar in tjänstepension. Det beror på att tjänstepensionerna ligger utanför det allmänna pensionssystemet. Så pensionsexperter och prognosmakare har därför hittills varit osäkra på hur många som tjänar in tjänstepension. (Pensionsmyndigheten har nyligen föreslagit att tjänstepensioner ska bli ett officiellt statistikområde vilket kommer att underlätta).

Rapporten som ISF och professor Anders Kjellberg tagit fram bygger dock på en metod som baseras på en kombination av registerdata, deklarationsuppgifter från företag och olika individdata om de som arbetar i företagen.

De menar att mellan 93 och 95 procent av de förvärvsarbetande i Sverige omfattas av tjänstepension i någon form.

Man brukar prata om att omkring 80 procent av de anställda i det privata näringslivet omfattas av kollektivavtalad tjänstepension. I de offentliga anställningarna, stat, kommun och landsting, omfattas 100 procent. Det snittet blir ungefär 90 procent. Resten, upp till de 93 - 95 procent som ISF talar om, är egenutformade tjänstepensioner.

Aktiebolag och ekonomiska föreningar är bäst på att betala ut tjänstepension till sina anställda.

Företagare

Företagare får själva göra avsättningar till pensionssparande, men rapporten visar att det är få som gör det. Antalet företagare som får (betalar in) tjänstepension är betydligt lägre än bland anställda.

2018 är det runt 30 - 40 procent av alla enskilda näringsidkare och företagare med handelsbolag som själva sparar till sin tjänstepension. För företagare med aktiebolag utan anställda handlar det om drygt 60 procent.

Pensionsavsättningar genom företaget kan sänka företagarens allmänna pension och därför föredrar många att spara till pensionen på andra sätt.

Men även om man tar hänsyn till eventuellt avdragsgillt privat pensionssparande som görs vid sidan av företaget, så ökar täckningsgraden bara till runt 50 procent för enskilda näringsidkare och företagare med handelsbolag.

Täckningsgraden för företagare med aktiebolag utan anställda ökar till runt 70 procent, enligt rapporten.

Men oavsett om man sparar på annat sätt, exempelvis direktpension, så pekar rapporten tydligt mot att företagare är en grupp som saknar avsättningar till pension utöver den allmänna pensionen i betydligt större omfattning än anställda.

Tjänstepensionernas täckningsgrad år 2014, procent

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -