Här finns bästa investeringen nu

Fonder Trots Brexit är Londonbörsen den bästa investeringen på sikt. Ett hyfsat utfall i förhandlingarna kan ge ett lättnadsrally i London. Det anser Isabelle de Gavoty på kapitalförvaltaren AXA.

Hur ser du på Europa ut inför 2019?
”Jag tror att finansmarknaderna i Europa kommer att vara fortsatta volatila nästa år. Det är politisk oro i Europa och handelskonflikten med Trump som kan dra ner den ekonomiska tillväxten. Vi har även mindre likviditet från centralbankerna nästa år som en faktor, vilket gör att det är mycket osäkerhet i marknaden.”

”De rapporter jag har sett hittills i rapportperioden har inte varit så bra. Det är i och för sig tuffa jämförelsesiffror, då sista halvåret i fjol var starkt och en vändning för många bolag. Men vinstförväntningarna är sannolikt för höga om den ekonomiska tillväxten avtar på grund av handelskonflikten. Och det kan påverka vissa sektorer men inte alla.”


Isabelle De Gavoty.

”Efter finanskrisen 2008 har vi haft mängder med kriser i Europa. PIGS-krisen som eskalerade med Grekland, eurokris, Spanien, Brexit och nu senast Italien som är i budgetbråk med Bryssel. Det kommer upp ett nytt orosmoln varje år och det finns många länder investerarna kräver ett extra riskpremium för att investera i, tydligast är Storbritannien med Brexit och Italien. Men nu tror jag de flesta europaskeptikerna har sålt av Europa.”

”Jag tror att Storbritannien är den bästa investeringen på sikt. I spåren av Brexit-omröstningen har utländska investerar sålt ut sina innehav. Många bolag har vinstvarnat och värderingen på Londonbörsen är den lägsta på väldigt många år. Många utlänningar har lämnat Londons fastighetsmarknad. Om Brexit-förhandlingen blir någorlunda bra för Storbritannien blir det sannolikt ett lättnadsrally."

”Men andra delar av Europa har andra problem. Trump skapar osäkerhet på flera ställen, exempelvis för tysk bilindustri. Investerarna har ratat biltillverkare de senaste månaderna.”

Hur anpassar du portföljen inför 2019?
”Jag har sålt av flera industribolag med stort exportberoende under början på året. Fonden har gått från övervikt i industribolag till undervikt. Och jag fokuserar på de sektorer som sannolikt påverkas minsta av ett fortsatt handelskrig. Men många defensiva bolag är alldeles för dyra och här finns det mycket risk i med tanke på att de kan sjunka i pris tills de blir billigare.”

”Med mindre likviditet framöver, så har marknaden det senaste halvåret börjat anpassa sig till det med lägre värderingar för många bolag. Det går att hitta intressanta aktier till betydligt lägre värdering än före sommaren.”

Vad letar du efter för nya vinnarbolag till europafonden?
”Jag letar efter nästa våg av distruptiva bolag. Det jag söker nu handlar om effektivisering. Det är bolag som effektiviserar och förbättrar interna processer genom digitalisering och påverkar affärsmodeller.”

”Det finns även bolag som genomgår stora förändringar av sin affärsmodell och anpassar den till framtiden, vilket gör att de på sikt kan blir framtidens marknadsledare. Här tycker jag tyska Jenoptik är intressant och jag har följt bolaget i 20 år. De har en fantastisk teknologi inom optik. De har utvecklat unik laserteknik som de nu tar vidare till andra nya segment på marknaden. De har också fått en ny VD till bolaget som tidigare jobbat framgångsrikt i Schweiz.”

”Det finns också intressanta industribolag som kommer att gynnas av AI-teknologi. Här tror jag på tyska industribolaget Dürr AG. De kan dra fördel av AI-teknologi med effektivisering inom bilproduktion. Bolag förknippade med biltillverkning står inte idag högt i kurs. Men jag har ägt bolaget tidigare och sålt det. När värderingen kommit ner kan det bli intressant igen.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -